Έντονη η αναστάτωση των πολιτών, για «διαχωρισμό» εις βάρος ανεμβολίαστων, προκαλεί ο αποκλεισμός των ανεμβολίαστων σεισμόπληκτων από τις σκηνές στην Κρήτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost αποφασίστηκε ακόμα και για τους σεισμόπληκτους πολίτες στο Αρκαλοχώρι της Κρήτης να τηρηθούν κατά γράμμα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τον κορονοϊό που αφορούν σε κλειστούς κοινούς χώρους.

Ειδικότερα, στο κλειστό του μπάσκετ όπου στήθηκαν σκηνές, ακόμα και κάτω από αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες για τους κατοίκους του χωριού συνθήκες, οι οποίοι είδαν τους κόπους τους να γκρεμίζονται από την ισχυρή δόνηση των 5,8 Ρίχτερ τη Δευτέρα (27/9), δεν προβλέπεται η φιλοξενεία στον εν λόγω χώρο σε άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Σύμφωνα με την απόφαση που λήφθηκε στη χθεσινή σύσκεψη των αρμόδιων αρχών, μόνο σε μία περίπτωση θα μπορεί να μπει ανεμβολίαστος στο κλειστό μπάσκετ: Αν συμφωνήσει να κάνει άμεσα το μονοδοσιακό εμβόλιο της «Johnson & Johnson». 

«Οι οδηγίες που υπάρχουν αναφέρουν ότι σε ένα κοινό χώρο δεν μπορεί να μπει μεικτός πληθυσμός ακόμα και σε αυτές τις ειδικές συνθήκες. Αυτή τη στιγμή αυτό που έχει ειπωθεί είναι πως στο κλειστό θα είναι αρχικά εμβολιασμένοι με rapid test», δήλωσε μιλώντας στο cretapost ο αντιπεριφερειάρχης δημόσιας υγείας και κοινωνικής πολιτικής, Λάμπρος Βαμβακάς. «Θα μπορεί να μπει ένας ενήλικας με rapid test εφόσον άμεσα κάνει το μονοδοσιακό εμβόλιο», είπε στη συνέχεια ο ίδιος, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως και στη συνέχεια θα γίνονται rapid test για την παρακολούθηση, όπως άλλωστε ορίζουν τα πρωτόκολλα.

Όπως ήταν αναμενόμενο, επικρατεί έντονη ανησυχία στους σεισμόπληκτους που δεν έχουν εμβολιαστεί και βρίσκονται στις σκηνές, καθώς ο καιρός χαλάει πλέον και δεν ξέρουν που θα μείνουν. «Εμείς τι θα κάνουμε; Πού θα πάμε; Θα μείνουμε στο κρύο και την παγωνιά;», ανέφεραν αναστατωμένοι κάτοικοι του καταυλισμού του Αρκαλοχωρίου στο τοπικό μέσο.

Μάλιστα, υπάρχουν και περιστατικά όπου σε οικογένειες δεν είναι όλα τα μέλη εμβολιασμένα, τα οποία όμως δεν θέλουν να χωριστούν.

«Πρέπει οι αρμόδιοι να σταματήσουν να κάνουν αυτόν τον διαχωρισμό, ειδικά όταν υπάρχουν ειδικές συνθήκες. Αυτή τη στιγμή δεν μιλάμε για το αν θα μπορούμε να πάμε να πιούμε ένα καφέ σε κλειστό χώρο, μιλάμε για το πώς θα προστατευτούμε από το κρύο και τις βροχές αφού δεν έχουμε σπίτι να μείνουμε. Δεν θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα και για εμάς;», τόνισε μία γυναίκα, μητέρα δύο παιδιών.

Μία από τις λύσεις που επιδιώκουν να δώσουν οι αρμόδιοι τοπικοί φορείς για τους ανεμβολίαστους είναι τα δωμάτια σε ξενοδοχεία και τα σπίτια από το πρόγραμμα ESTIA. «Μία οικογένεια που θα φιλοξενηθεί σε σπίτι ή σε δωμάτιο ξενοδοχείου δεν χρειάζεται να έχει εμβολιαστεί καθώς δεν έρχεται σε επαφή με αρκετό κόσμο. Όπως έχω ενημερωθεί υπάρχουν διαθέσιμα δωμάτια σε ξενοδοχεία που μπορούμε να μεταφέρουμε οικογένειες», ανέφερε ο κ. Βάμβακας. Παράλληλα, επεσήμανε πως καμία οικογένεια δεν πρόκειται να μείνει χωρίς στέγη και γι’ αυτόν τον λόγο εργάζονται όλοι οι αρμόδιοι φορείς. Πάντως, όπως μεταδίδει το cretapost, μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει θετικό κρούσμα στον καταυλισμό.
πηγη: https://tvxs.gr