Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 23 Μάι 2021
Μια μεγάλη γιορτή για την ανακατάληψη του θεάτρου «Εμπρός»
Κλίκ για μεγέθυνση
Η υπεράσπιση του «Εμπρός» συνεχίζεται23.05.2021, 13:40

 

Μια πολύχρωμη γιορτή έχει στηθεί από χθες στου Ψυρρή για το Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο «Εμπρός», το οποίο με σύνθημα «τα κτίρια ανήκουν σε όσους στεγάζουν μέσα τα όνειρά τους» καλεί αλληλέγγυους και αλληλέγγυες να συνεχίσουν τη στήριξή του.

Από το πρωί μουσική έχει πλημμυρίσει τους δρόμους της περιοχής έξω από τον εμβληματικό χώρο, όπου κάνει ανοιχτή πρόβα η ορχήστρα των «Support Art Workers» με 150 καλλιτέχνες.

 

Σε πανηγυρικό κλίμα το βράδυ του Σαββάτου πολίτες έσπασαν υπό τους ήχους τραγουδιών και συνθημάτων τα τσιμέντα στην πόρτα και στα παράθυρα, που η αστυνομία είχε σφραγίσει την Τετάρτη, και το ιστορικό κτίριο ανακαταλήφθηκε και αποδόθηκε ξανά στον κόσμο του.

Είχε προηγηθεί μεγάλη συγκέντρωση χιλιάδων ανθρώπων, που διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στην αυταρχική εκκένωση και στις στοχευμένες κινήσεις της κυβέρνησης και της ΕΛ.ΑΣ.

 

Καλλιτεχνικές δράσεις μουσικής, θέατρου και performance έγιναν από ομάδες του «Εμπρός» και πολλές άλλες, όπως οι «Αγία Φανφάρα», «Umbra Project», «Gravity», «Bodarch», «OneMansNoise», «Balkan Session», «Dançaué, «Οιστρογόνες», «Κνέτλο Ζέλο», «Άκρων» και «ΔΕΣ».

Σήμερα το μεσημέρι θα γίνει πρόβα της παράστασης το «10» του Μ.Καραγάτση που θα κάνει πρεμιέρα στις 1 Νοεμβρίου 2021 στο θέατρο και θα ακολουθήσουν δράσεις για παιδιά και τους γονείς τους.

Το απόγευμα στις 7 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή γενική συνέλευση για την οργάνωση του προγράμματος και την αποκατάσταση του κτιρίου, το οποίο αποτέλεσε εδώ και χρόνια έναν σημαντικό πνεύμονα ελευθερίας και πολιτισμού στην Αθήνα.

Φωτογραφία «Εφ.Συν.»

Η συνέλευση υπεράσπισης του αυτοδειχιαριζόμενου θεάτρου στο κάλεσμά της τονίζει πως η εκκένωση έγινε χωρίς την άδεια των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού, «που είναι υπεύθυνο γι’ αυτά τα κτίρια ή με την τρανταχτή απουσία του και τη σιωπηλή συνενοχή του. Τι πρόβλημα, εξάλλου, να έχει το Υπουργείο Πολιτισμού που τσιμεντώνεται ένα σύγχρονο μνημείο, τη στιγμή που έδωσε άδεια να τσιμεντωθεί το σπουδαιότερο από τα αρχαία».

«Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η συνέχιση του εγχειρήματος του Εμπρός είναι ζωτικής σημασίας και γι’ αυτό χρειάζεται την υποστήριξη όλων μας! Το Εμπρός εκφράζει τη συμπαράσταση του σε όλους τους χώρους του κοινωνικού κινήματος που αντιμετωπίζουν την εκστρατεία του κράτους για την επιβολή μιας κανονικότητας υποταγής, φόβου, ιδιώτευσης και μαζικής αποβλάκωσης» καταλήγει η ανακοίνωση.

Φωτογραφία «Εφ.Συν.»

«Κάθε μέρα έξω από το Εμπρός μέχρι τι Νίκη»

Όλο το κάλεσμα

Στις 19/5/2021, μετά από εισαγγελική παραγγελία, έγινε επέμβαση εκκένωσης και σφράγισης του Ελεύθερου Αυτοδιαχειριζόμενου Θεάτρου Εμπρός, με την παρουσία της αστυνομίας και εκπροσώπων της ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου), της εταιρείας στην οποία ανήκει το ιστορικό κτίριο του Εμπρός. Το κτίριο του θεάτρου Εμπρός αποτέλεσε το πρώτο τυπογραφείου της Ελλάδας, ενώ λειτούργησε σαν θέατρο ήδη από το 1988 και είναι χαρακτηρισμένο ως σύγχρονο αρχιτεκτονικό μνημείο από το 1989.

Παρ’ όλ’ αυτά η εκκένωση τελέστηκε χωρίς την άδεια των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού που είναι υπεύθυνο γι’ αυτά τα κτίρια ή με την τρανταχτή απουσία του και τη σιωπηλή συνενοχή του.

Τι πρόβλημα, εξάλλου, να έχει το Υπουργείο Πολιτισμού που τσιμεντώνεται ένα σύγχρονο μνημείο, τη στιγμή που έδωσε άδεια να τσιμεντωθεί το σπουδαιότερο από τα αρχαία.

Τι πρόβλημα να έχει το Υπουργείο Πολιτισμού που σφραγίζεται ένα θέατρο τη στιγμή που σε όλη τη διάρκεια της δύσκολης αυτής περιόδου της πανδημίας απαξιώνει και προσβάλλει με το χειρότερο τρόπο την Τέχνη και τους ανθρώπους της, οδηγώντας τους στην απόγνωση και τον αφανισμό.

Το Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός γεννήθηκε μέσα από τα όνειρα και τις ελπίδες εκατομμυρίων ανθρώπων που πήραν μέρος στα κοινωνικά κινήματα της εποχής μας. Είναι ένας ανοιχτός, δημόσιος κατειλημμένος χώρος με διεθνή απήχηση, ελεύθερη πρόσβαση για πάνω από 1000 επισκέπτες την εβδομάδα και ένα καθημερινό, πολύμορφο πρόγραμμα εκδηλώσεων που απευθύνεται σε ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων με διαφορετικές πολιτισμικές καταβολές.

Από το 2011, εκατοντάδες καλλιτέχνες παρουσίασαν αφιλοκερδώς & με ελεύθερη είσοδο 400 διαφορετικά θεατρικά έργα σε περισσότερες από 2000 παραστάσεις.

Έγιναν συναυλίες 450 συγκροτημάτων, εκδηλώσεις ενίσχυσης αυτοοργανωμένων εγχειρημάτων, κινηματικών πρωτοβουλιών και καλλιτεχνικών ομάδων, πάνω από 300 ομιλίες και διαλέξεις για όλα τα ζητήματα της καθημερινότητας. Εκατοντάδες συνελεύσεις, εκθέσεις, φεστιβάλ ποίησης, λογοτεχνίας, εργαστήρια, μια θάλασσα συναντήσεων και δημιουργίας, μια ανάσα ελευθερίας και έκφρασης στο κέντρο της πόλης.

Προσπαθούμε να ενώσουμε τη θεωρία με την πράξη, το καλλιτεχνικό με το κοινωνικό και το πολιτικό, σε θέματα που αφορούν όλους, και να επαναπροσδιορίσουμε το ρόλο της τέχνης, σήμερα, σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η συνέχιση του εγχειρήματος του Εμπρός είναι ζωτικής σημασίας και γι’ αυτό χρειάζεται την υποστήριξη όλων μας!

Το Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός εκφράζει τη συμπαράσταση του σε όλους τους χώρους του κοινωνικού κινήματος που αντιμετωπίζουν την εκστρατεία του κράτους για την επιβολή μιας κανονικότητας υποταγής, φόβου, ιδιώτευσης και μαζικής αποβλάκωσης.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου