Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 19 Νοέ 2020
Κορωνοϊός / Τα γραφεία τελετών καταγγέλλουν έλλειψη ψυγείων και η κυβέρνηση κωφεύει
Κλίκ για μεγέθυνση
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
19.11.20 17:15


Το πρωτοφανές σοκ της πανδημίας αποτυπώνεται πλέον στο μακάβριο νούμερο που φτάνει πια τους 1.288 νεκρούς από τον κορωνοϊό στη χώρα μας.

 

Με το φόβο ότι σε λίγο μπορεί να γίνεται διαλογή ασθενών για ένα κρεβάτι στη ΜΕΘ αλλά και με καταγγελίες για απαξίωση απέναντι στους νεκρούς με ελλείψεις σε ψυκτικούς θαλάμους αλλά ακόμα και σε τάφους, το Μπέργκαμο δε φαντάζει πια μακριά.

Τα φορτηγά ψυγεία που επιστρατεύονταν για τους νεκρούς και βλέπαμε σε φωτογραφίες από τα διεθνή μέσα είναι μία πραγματικότητα που θα βρεθούμε αντιμέτωποι καθώς δεν υπάρχει καμία κρατική μέριμνα από την αρχή της πανδημίας που «όλοι έχουν ενημερωθεί».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Λειτουργών Κηδειών Ελλάδος, Σωτήρης Αγγελέτος, μιλώντας στο GRTimes.gr, καταγγέλλει την κυβέρνηση για την απαξίωση που έχει δείξει απέναντι στους νεκρούς, για την αδιαφορία απέναντι στην προβλεπόμενη διαδικασία τοποθέτησης των πτωμάτων σε ψυκτικούς θαλάμους μέχρι τη ταφή τους.

«Όσον αφορά την κρατική υποδομή που υπάρχει στα νοσηλευτικά ιδρύματα είναι άξια συγχαρητηρίων. Θέτουν πάνω απ’ όλα το ύψιστο καθήκον τους και σε δεύτερο επίπεδο τον εαυτό τους. Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχει κατάλληλη υποδομή για τη φιλοξενία των σωρών από covid-19, όσον αφορά στους ψυκτικούς θαλάμους».

 

Επιστολές σε βουλευτές, στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μπορεί να έχουν σταλθεί, αλλά απάντηση ακόμα να λάβουν, αναφέρει ο Σ. Αγγελέτος.

 «Και παρόλο που τους είχαμε αναφέρει ότι το κόστος δημιουργίας των ψυκτικών θαλάμων θα ήταν εξ ολοκλήρου δικό μας, δεν απάντησαν, όπως όφειλαν. Γιατί και αυτοί οι άνθρωποι που φεύγουν από τη ζωή έχουν δικαίωμα σε μια πολιτισμένη κηδεία».

Ο Πρόεδρος προειδοποιεί και για τον υγειονομικό κίνδυνο που παραφυλάει καθώς όπως τονίζει «μια σωρός μολυσμένη από κορωνοϊό αποτελεί κίνδυνο. Είναι άμεσα μεταδιδόμενο το νόσημα στο οποίο εκτίθενται ως λειτουργοί. Με το κράτος, παράλληλα, να μην θέλει να μεριμνήσει. Οι κανόνες που ακολουθούμε είναι συγκεκριμένοι και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα. Όλη η διαδικασία πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας τον κατάλληλο εξοπλισμό που προμηθευόμαστε μόνοι μας. Είμαστε η μοναδική χώρα του κόσμου όπου δεν υπάρχει επάρκεια ψυκτικών θαλάμων για νεκρά σώματα».

Κατά μέσο όρο κάθε νοσοκομείο διαθέτει οκτώ με εννέα ψυγεία για τη τοποθέτηση των νεκρών σωμάτων. Τα θύματα στην Ελλάδα αυξάνονται ραγδαία, με τη λίστα «αναμονής» για τους θαλάμους να μακραίνει. «Όταν έχουμε πάνω από 10-12 περιστατικά θανάτων καθημερινά, που θα μπορέσουμε να τα τοποθετήσουμε όλα; Και δεν είναι μόνο οι θάνατοι που καταγράφονται στα νοσοκομεία. Οικογένειες μάς ενημερώνουν ότι απεβίωσε δικός τους άνθρωπος από κορωνοϊό. Που να το μεταφέρω εγώ αυτό το σώμα, όταν τα νοσοκομεία είναι πλήρη και δεν μπορούν να φιλοξενήσουν ούτε ακόμα και τα δικά τους περιστατικά; Αναγκαστικά, η σωρός μένει εκτός ψυγείου».

Καταλήγοντας, ο Σ. Αγγελέτος αναφέρει πως αν άμεσα δεν υπάρξει μέριμνα από τη μεριά του κράτους, ενδεχομένως να κινηθούν νομικά και να προσφύγουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

πηγη:

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου