Του Κώστα Παπαδάκη
Εκφράζεται απερίσκεπτα η άποψη ότι ήταν σφάλμα η συνένωση των δικογραφιών και βασική αιτία της μεγάλης διάρκειας. Ωστόσο, αν και πράγματι ο μεγάλος όγκος υπήρξε βασικός παράγοντας του μεγάλου αριθμού των συνεδριάσεων, απονομή ουσιαστικής ποινικής δικαιοσύνης και εκτίμηση για την ποινική αξιολόγηση της δράσης εγκληματικής οργάνωσης δεν θα υπήρχε ποτέ σε περίπτωση χωριστής εκδίκασης.
Οι ευθύνες θα περιορίζονταν στα εκτελεστικά όργανα, αφού δεν θα είχε συνεκτιμηθεί η ενότητα των κριτηρίων, του εγκληματικού σκοπού, ιεραρχίας, οργανωτικής δομής, πειθαρχίας, εκπαίδευσης, στρατιωτικοποίηοης, επιλογής στόχων, τρόπου δράσης, διακριτών ρόλων, προετοιμασίας και εξέλιξης της εγκληματικής οργάνωσης. Ολα αυτά τα εισέφερε η συνεκδίκαση και συνεξέταση όλων αυτών των υποθέσεων και απέληξε στην πλήρη απονομή δικαιοσύνης μέχρι τα ανώτατα κλιμάκια της εγκληματικής οργάνωσης.
Για αυτό στόχος των συνηγόρων πολιτικής αγωγής υπήρξε πάντα και επιτεύχθηκε η συνένωση και συνεκδίκαση για τους παραπάνω λόγους. Αντίθετα, στόχος των συνηγόρων υπεράσπισης ήταν πάντα η χωριστή εκδίκαση για να μη φανούν τα παραπάνω.
Η δίκη της Χρυσής Αυγής ξεκίνησε στις 20/4/2015 και έληξε στις 22/10/2020, αφού πραγματοποίησε συνολικά 467 συνεδριάσεις. Παρ’ όλ’ αυτά, οι 467 συνεδριάσεις 0α είχαν απαιτήσει μικρότερο χρονικό διάστημα αν δεν είχαν μεσολαβήσει:
1. Η απαράδεκτη μεθόδευση της, κατά το έτος 2015, διοίκησης του Εφετείου Αθηνών για εξορία της δίκης στον Κορυδαλλό με την ανοχή του τότε υπουργού Δικαιοσύνης, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση, τη δυσχέρανση προσέλευσης και δημοσιότητας, τις δίκαιες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, αλλά και την αδυναμία διεκδίκησης από πλευράς συνηγόρων πολιτικής αγωγής καθημερινής διεξαγωγής της, αφού αυτό σήμαινε την επαγγελματική τους εξόντωση και ταλαιπωρία.
2. Η παράλειψη απαλλαγής όλων των μελών της σύνθεσης τα πρώτα τέσσερα χρόνια της δίκης από άλλες υπηρεσιακές υποχρεώσεις ώστε να έχουν τη δυνατότητα να μετέχουν αποκλειστικά στη σύνθεση του δικαστηρίου και έτσι η δίκη να διεξάγεται καθημερινά.
3. Αιτίες ανωτέρας βίας οι οποίες προκάλεσαν διακοπή της δίκης για διάφορα χρονικά διαστήματα (εκλογές και δημοψήφισμα 2015, αποχή ΔΣΑ για ασφαλιστικό Κατρούγκαλου 2016, αυτοδιοικητικές, ευρωεκλογές και βουλευτικές εκλογές 2019, διακοπή λόγω πανδημίας Μάρτιος – Ιούνιος 2020), ασθένειες.
Σήμερα, η δίκη της Χρυσής Αυγής έχει πραγματοποιήσει 42 συνεδριάσεις σε διάστημα δέκα μηνών. Καρπός δικών μας αγώνων υπήρξε η τέλεσή της αποκλειστικά στο Εφετείο Αθηνών. Οπως ωστόσο έχουμε επισημάνει επανειλημμένα και στο δικαστήριο, καθώς και στη διοίκηση του Εφετείου Αθηνών, εάν συνεχίσει να διεξάγεται με αυτόν τον ρυθμό (στην ίδια αίθουσα γίνεται ταυτόχρονα η δίκη για το Μάτι), έχοντας πραγματοποιήσει δηλαδή περί τις 50 δικασίμους κατά τον πρώτο χρόνο διεξαγωγής της, ακόμα και αν αρκέσουν 200 αντί 467 δικάσιμοι για την ολοκλήρωση της διεξαγωγής της, δεν προβλέπεται να τελειώσει νωρίτερα από τέσσερα χρόνια συνολικά, δηλαδή στις 15/6/2026.
Δημοσιεύτηκε στα “ΝΕΑ” 22/4/2023
πηγη: http://vathikokkino.gr