Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 16 Ιούλ 2021
Εμβόλιο / Επιτελικό μπάχαλο - Απέκλεισαν εφήβους μικρών νησιών, ντόπιους και επισκέπτες
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Η προχειρότητα με την οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη και οι «άριστοι» εκλεκτοί της, είτε στελέχη είτε εργολάβοι, υλοποιούν το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της covid-19 που είναι εμφανώς πλέον εκτός στόχων με μεγάλη μείωση επιδόσεων, έγινε εμφανής και στον εμβολιασμό των εφήβων.

Την ώρα που συζητείται εντόνως από τους επιστήμονες ότι πρέπει να γίνονται εμβολιασμοί σε κάθε παραλία και τουριστική περιοχή ώστε να μην μείνει «όνειρο» το τείχος ανοσίας, ώστε οι μαθητές που δεν έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο να μην κινδυνεύσουν με σοβαρές και μόνιμες επιπλοκές από την μετάλλαξη Δέλτα, ένας γονιός μπορεί εύκολα να τρελαθεί τελείως, ψάχνοντας εμβόλιο για τον έφηβο γιο ή την έφηβη κόρη του.

Υπάρχουν τρία νησιά στα οποία το σύστημα εμφανίζεται ειλικρινές στην ανικανότητά του (σπάνιο για οτιδήποτε σχετικό με την κυβέρνηση Μητσοτάκη), καθώς δηλώνει ευθέως ότι δεν υπάρχει κανένα εμβολιαστικό κέντρο διαθέσιμο για Άνδρο, Τήνο, Κύθηρα. Εάν έχεις γιο ή κόρη εφήβους σε αυτά τα νησιά, το σύστημα σου δηλώνει ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες λύσεις.

ΕΦΗΒΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΚΕΝΤΡΟ emvolio.gov.gr

Περίπου ειλικρινές είναι και για Πόρο, Σπέτσες, Ύδρα, καθώς προτείνει μεν και στα τρία το Κρανίδι, αλλά για κάποιο λόγο στον Πόρο προτείνει και την Αίγινα. Ο λόγος ίσως είναι ότι στο Κρανίδι δεν υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού, όπως μαθαίνει κάποιος από Σπέτσες ή Ύδρα (που δεν έχει την επιλογή της Αίγινας).

ΕΦΗΒΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑ ΕΛΛΕΙΨΗ ΡΑΝΤΕΒΟΥ emvolio.gov.gr

Υπάρχουν άλλα επτά νησιά που η πρόταση του συστήματος για μετάβαση σε άλλο είναι κάπως λογική: από την Ικαρία στη Σάμο, από την Ιθάκη στην Κεφαλλονιά, από την Σκύρο στην Εύβοια, από τους Παξούς στην Πάργα, από τους Φούρνους στη Σάμο, από την Αντίπαρο στην Πάρο, από το Αγκίστρι στην Αίγινα. Κάπου εδώ, η ειλικρίνεια αλλά κυρίως η λογική τελειώνουν και αρχίζει η επιτελική μαγεία των αρίστων του Μητσοτάκη:

Η λογική «ταξιδέψτε για να εμβολιαστείτε σε Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο, Νάξο, Σύρο» αποτελεί ένα κοινό ταξιδιωτικό πακέτο για γονείς εφήβων στις Κυκλάδες, που συστήνεται στους κατοίκους της Μήλου, της Σίφνου, της Τζιας, της Αμοργού, της Κύθνου, της Σερίφου. Τι κι αν η Τζια π.χ. απέχει μιάμιση ώρα από το Λαύριο και έχει τακτικότατη σύνδεση; Στη Μύκονο, λέει το σύστημα.  

Ακόμη πιο όμορφα είναι τα πράγματα στα Δωδεκάνησα, όπου ακολουθείται η ίδια λογική για ταξιδιωτικό πακέτο προς Κάλυμνο, Ρόδο, Κω, για γονείς και εφήβους που βρίσκονται στην Πάτμο, τη Σύμη, την Αστυπάλαια, την Κάσο.

 

Το σύστημα έχει και χιούμορ: αν μένεις στη Λέρο, δεν σε στέλνει στην γειτονική Κάλυμνο, ούτε στην Κω, αλλά μόνο στην Ρόδο, τον πιο απομακρυσμένο από τους τρεις προορισμούς. Τουλάχιστον, το «πέτυχε» για την Κάρπαθο και την Κάσο, που ευτυχώς δεν τις συνδέει αποκλειστικά με την... Σαμοθράκη.

ΕΦΗΒΟΙ ΛΕΡΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ emvolio.gov.gr

Στις βόρειες Σποράδες δεν υπάρχει καμία επιλογή πέραν του να ταξιδέψει κανείς στο Βόλο, αλλά δεν θα εμβολιαστεί εκεί, πρέπει να μεταβεί στο Βελεστίνο. Λεπτομέρεια: τα δύο μεγάλα νησιά των βόρειων Σποράρων, Σκιάθος και Σκόπελος, συνδέονται μόνο με αυτό το εμβολιαστικό κέντρο. Αλλά το μικρότερο, η Αλόννησος, έχει και άλλες επιλογές, στην Αργαλαστή και τον Αλμυρό! 

Το καλύτερο ωστόσο είναι στη Σαμοθράκη, όπου δεν προτείνεται μόνο μετάβαση στην απέναντι Αλεξανδρούπολη. Όπως φαίνεται το σύστημα πιστεύει ότι όσο βορειότερα στον Έβρο τόσο καλύτερα, οπότε οι επιλογές ανεβαίνουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα: κατά σειρά, Αλεξανδρούπολη, Σουφλί, Διδυμότειχο, Ορεστιάδα, ακόμα και Δικαία, στο «τριεθνές» ή την «πινέζα» όπως την ξέρουν όσοι υπηρέτησαν εκεί την θητεία τους.

Πώς (δεν) λειτουργεί η αριστεία

Το μπάχαλο με την εμβολιαστική κάλυψη των νησιών είχε ξεκινήσει νωρίς νωρίς, όταν είχε κάνει τον Φεβρουάριο την βόλτα του σε Φούρνους και Ικαρία ο Κ. Μητσοτάκης, με τα γνωστά αποτελέσματα της... ανεμελιάς του που έγιναν είδηση διεθνώς. Τότε, είχε υλοποιηθεί οριζόντιος εμβολιασμός στα μικρά νησιά της χώρας.

Τα μεγάλα νησιά ωστόσο την ίδια περίοδο αφέθηκαν στην τύχη τους, με αποτέλεσμα πριν το Πάσχα προορισμοί όπως η Ρόδος και η Μύκονος να παρουσιάζουν τραγικά ποσοστά. Σαν λύση, επιστρατεύτηκαν μέχρι και εθελοντικές ομάδες για να ενισχύσουν τον εμβολιασμό σε νησιά με πάνω από 10.000 κατοίκους, αφού δεν έχει προσληφθεί επαρκές ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

Αυτή την φορά λοιπόν, είναι τώρα τα νησιά με κάτω από 10.000 κατοίκους που παρουσιάζουν όλα τα προαναφερθέντα παράλογα, γιατί δεν έχουν εμβολιαστικά κέντρα διαθέσιμα.

Αυτό που μπορεί να κάνει ένας γονιός, μόνιμος κάτοικος ή παραθεριστής που θέλει να επιστρέψει εμβολιασμένος ο γιος ή η κόρη του στο Λύκειο τον Σεπέμβριο, είναι απλό. Αλλάζοντας τον Ταχυδρομικό Κώδικα στα στοιχεία, θα αναζητήσει μόνος του τις λογικές λύσεις (που φυσικά θα τις πληρώσει ακριβά σε εισιτήρια ή και διανυκτερεύσεις). Δεν είναι καθόλου βέβαιο ωστόσο ότι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη θα αλλάξουν τις πρακτικές που ακολουθούν σε αυτή την πανδημία, ήδη από το περίφημο Σκόιλ Ελικικου...

πηγη: https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου