Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 20 Ιούλ 2022
Πύρινη λαίλαπα από την Πεντέλη μέχρι την Παλλήνη, καίγονται σπίτια
Κλίκ για μεγέθυνση
 
 


20.07.2022, 05:37

Πύρινη λαίλαπα από την Πεντέλη μέχρι την Παλλήνη, καίγονται σπίτια

Ανεξέλεγκτες μαίνονται οι πυρκαγιές σε σημαντικό μέρος της έκτασης του μετώπου με τους κατοίκους να ζουν δραματικές ώρες αγωνίας. Αυτοκτόνησε ηλικιωμένος το σπίτι του οποίου κάηκε. Όλες οι εξελίξεις
 • Συνεχίζεται ο πύρινος εφιάλτης στην Αττική λόγω της τεράστιας πυρκαγιάς μέσα σε αστικό ιστό, που είναι ορατή μέχρι την Κρήτη.
 • Τα ενεργά μέτωπα. Σπίτια και αυτοκίνητα έχουν παραδοθεί στις φλόγες που καίνε ότι βρουν στο πέρασμά τους
 • Εκκενώθηκαν Παλλήνη, Βούλα Πικερμίου, Γέρακας, Ανθούσα, Διώνη, Δασαμάρι και Πεντέλη αλλά πολλοί κάτοικοι επιστρέφουν για να σώσουν τις οικίες τους
 • Με δυσκολία επιχειρούν τα εναέρια μέσα λόγω της μεγάλης έντασης των ισχυρών ανέμων, που εξακολουθούν να πνέουν στην περιοχή
12:54

 

Συνεχείς αναζωπυρώσεις και διάσπαρτες ζωές στα μέτωπα με εναέρια και επίγεια μέσα.

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της περιοχής, η δυσκολία εντοπίζεται στο Ντράφι και στην Πεντέλη, λόγω του ανάγλυφου της περιοχής. 

Eurokinissi
12:49

Αναβάλλεται η αυριανή περιοδεία Μητσοτάκη στην Πρέβεζα

Η προγραμματισμένη για αύριο, Πέμπτη, περιοδεία του πρωθυπουργού στην Πρέβεζα, αναβάλλεται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

12:26

Σφοδρή κριτική από ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 στην κυβέρνηση

Ξεκίνησε η αναζήτηση ευθυνών για την ανείπωτη τραγωδία με το Κομμουνιστικό κόμμα να τονίζει πως «ζούμε τη διάψευση των κυβερνητικών διαβεβαιώσεων για "την πλήρη ετοιμότητα και επάρκεια του κρατικού μηχανισμού". Ζούμε τις τραγικές συνέπειες σ' αυτό το διαρκές έγκλημα που συντελείται με ευθύνη των κυβερνήσεων. Αυτές οι ευθύνες δεν μπορούν πια να κρύβονται πίσω απ' τις δικαιολογίες για τα "ακραία καιρικά φαινόμενα" και την "κλιματική κρίση" που εξελίσσονται σε ένα βολικό άλλοθι για την ανυπαρξία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας στο πλαίσιο της διαχείρισης δασών με επίκεντρο την πρόληψη».

Ακολούθησε ανακοίνωση από το ΜέΡΑ25 που σημειώνει πως ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, «διαβεβαίωνε τότε πως έχει υπάρξει η σχετική προετοιμασία και πως η Κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε φέτος να μην ξαναζήσουμε όσα τραγικά είδαμε πέρυσι. Η “προετοιμασία” της Μητσοτάκης Α.Ε. δυστυχώς, ήδη “φάνηκε” από χθες, με μεγάλο μέρος της Αττικής να κατακαίγεται και πάλι, χωρίς αρχικά οι μετεωρολογικές συνθήκες να δικαιολογούν αυτή την εξάπλωση, ενώ πολλές είναι και πάλι οι καταγγελίες πολιτών για υδροφόρες και οχήματα που δεν προχωρούσαν σε κατάσβεση περιμένοντας κάποια “εντολή”».

12:19

Φιλοξενία πολιτών

Δωρεάν προσωρινή φιλοξενία πολιτών που επλήγησαν από την πυρκαγιά στην περιοχή της Πεντέλης, ανακοίνωσε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας:

«Οι πολίτες που δεν μπορούν να επιστρέψουν στις οικίες τους, μπορούν να καλούν στο τηλεφωνικό κέντρο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (213 15 10 100) και, δηλώνοντας τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, διεύθυνση οικίας και ΑΔΤ), να λαμβάνουν σχετική καθοδήγηση»

12:14

Για τα ζώα

Συνεχίζεται η κινητοποίηση εθελοντών, φιλοζωικών οργανώσεων και κτηνιάτρων για την διάσωση και περίθαλψη ζώων συντροφιάς και μη.
Συνεχείς οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως για παράδειγμα στην ομάδα «Χαθηκαν-βρεθηκαν σε φυσικές καταστροφές»και στην διαδικτυακή φόρμα για φιλοξενία ζώων στην Πεντέλη.

12:04

Αναζωπύρωση στην Διώνη

Μεγάλης κλίμακας αναζωπύρωση στη Διώνη, ενώ στα υπόλοιπα μέτωπα συνεχίζεται το καταστροφικό έργο της πυρκαγιάς με διάσπαρτες εστίες.

Εurokinissi
11:50

Φωτορεπορτάζ από την τιτάνια «μάχη» πυροσβεστών και εθελοντών

 11:39

Η τελευταία ενημέρωση από την πυροσβεστική

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την πυροσβεστική, ενεργό μέτωπο υπάρχει στα ανατολικά, στα όρια των περιοχών Διώνη και Δασαμάρι μέχρι τη λ.  Μαραθώνος. Δυνάμεις επιχειρούν και κατά μήκος της λεωφόρου Μαραθώνος, για περιορισμό της πυρκαγιάς στο βόρειο τμήμα.

Μικρό μέτωπο εξελίσσεται στο Ντράφι, δυτικά του οικισμού, ενώ διάσπαρτες εστίες παραμένουν ενεργές στην Ανθούσα.

Η εικόνα στη βορειοδυτική και βορειοανατολική πλευρά του μετώπου φαίνεται βελτιωμένη, χωρίς ενεργό μέτωπο αυτή τη στιγμή.

Εurokinissi
11:25

«Έγκλημα» η μη κάλυψη των 3.600 κενών στην Πυροσβεστική

Όπως γράφει σήμερα η «Εφ.Συν.», η απόφαση να σπεύσουν να συνδράμουν τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην Αττική πυροσβέστες από τις Περιφέρειες Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου και Στερεάς Ελλάδας, αντί να εφησυχάζει, αναδεικνύει την εγκληματική κυβερνητική επιλογή να μην καλύψει τις 3.600 κενές οργανικές θέσεις του Πυροσβεστικού Σώματος. Μια «τρύπα» που ουδόλως καλύπτεται από την πρόσληψη των πεντακοσίων δασοκομάντος, αφού σε ανάλογες πυρκαγιές η χρησιμοποίησή τους έχει μηδαμινά αποτελέσματα, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τους διασκορπισμένους ανά την επικράτεια 200 ξένους πυροσβέστες.

Eurokinissi
11:22

Νέος χάρτης

11:13

«Κρουνοί δεν είχαν νερό»

«Οι κρουνοί δεν είχαν νερό. Οι πυροσβέστες, που δίνουν το αίμα τους, μου λέγαν παρ'τε την πυροσβεστική να τους πείτε ότι δεν έχουν οι κρούνοι νερό» κατήγγειλε στο Mega κάτοικος στο Ντάφι, που είδε το μισό σπίτι της να καταστρέφεται και προσπαθεί να βοηθήσει την αδελφή της, της οποίας το σπίτι κάηκε ολοσχερώς.11:00

Το υπουργείο Εργασίας ενημέρωσε:

 • Υποχρέωση των εργοδοτών να λαμβάνουν μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η υγεία τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Στις υποχρεώσεις περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η παροχή μέσων ατομικής προστασίας όπου χρειάζεται, η μέριμνα ιδίως για εργαζόμενους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, η απαγόρευση χρήσης ανυψωτικών μηχανημάτων σε καιρικές συνθήκες που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ευστάθειά τους.
 • Σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία, όταν η επιχείρηση λειτουργεί κανονικά και κάποιος εργαζόμενος δεν κατορθώσει να μεταβεί στην εργασία του, παρά την καταβληθείσα από μέρους του προσπάθεια, λόγω ανωτέρας βίας, του οφείλεται ο μισθός της ημέρας εκείνης.
10:43

Αναζωπύρωση και στο Πανόραμα Παλλήνης

Δραματικές ώρες στο Πανόραμα Παλλήνης με τους πυροσβέστες να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν αναζωπύρωση. 

«Από τις 5 η ώρα καταβρέχαμε, δεν φύγαμε, και σώσαμε κάπως την κατάσταση» δήλωσε νωρίτερα στο Open κάτοικους της περιοχής.

10:34

Τρεις εγκαυματίες στο «Γεννηματάς»

Τρεις εγκαυματίες προσήλθαν χθες από την Παλλήνη στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Αθήνας «Γεώργιος Γεννηματάς», σύμφωνα με ανακοίνωση του νοσοκομείου. Ο ένας, εισήχθη στη Μονάδα Εγκαυμάτων με εκτεταμένα εγκαύματα.

Πρόκειται για έναν 54χρονο, που υπέστη εκτεταμένα εγκαύματα συνολικής εγκαυματικής επιφάνειας 60% της ολικής επιφάνειας σώματος και εισήχθη στη Μονάδα Εγκαυμάτων, έναν 35χρονο με εγκαύματα στο 18% του σώματός του και μία 28χρονη με εισπνευστικό έγκαυμα.

10:28

Η εξάπλωση της πυρκαγιάς από δορυφορικές παρατηρήσεις

Δορυφορικές παρατηρήσεις από το σύστημα FIRMS (Fire Information for Resource Management System) της NASA δείχνουν τα θερμά σημεία που ανιχνεύθηκαν από δορυφόρους πολικής τροχιάς κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης. Η εξάπλωση των θερμών σημείων από τον ορεινό όγκο της Πεντέλης προς τα νότια αποκαλύπτει την μεγάλη εξάπλωση της δασικής πυρκαγιάς η οποία όπως αναφέρθηκε και σε προηγούμενες ανακοινώσεις μας καθοδηγείται από τους ισχυρούς βόρειους ανέμους.

10:14

Δύσκολες και οι επόμενες ώρες από πλευράς ανέμων

«Υπήρξε μία πολύ σημαντική ενίσχυση των ανέμων τις πρώτες πρωινές ώρες, περίπου από τις 4 τα ξημερώματα μέχρι τις 7 και μάλιστα στις 04:50 είχαμε τη μέγιστη ριπή ανέμου στην Πεντέλη που έφτασε τα 113 χλμ/ώρα. Μιλάμε για έναν πάρα πολύ ισχυρό άνεμο. Στη συνέχεια έχουμε μία μικρή αποκλιμάκωση, τη στιγμή που μιλάμει δηλαδή στις 09:30, έχουμε ριπές στην Πεντέλη που είναι 75 με 85 χλμ/ ώρα. Όπως αντιλαμβάνεστε είναι άνεμοι προβληματικοί που κάνουν πολύ δύσκολη την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς και για τα επίγεια μέσα και για τα εναέρια μέσα» δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, εκτιμώντας παράλληλα ότι οι επόμενες ώρες, μέχρι να κοπάσει ο άνεμος από το βράδυ και μετά, θα είναι δύσκολες.

«Τις επόμενες ώρες θα παραμείνουμε σε ένα μοτίβο ισχυρών ανέμων, είναι η δεύτερη ημέρα ισχυρού μελτεμιού στην ανατολική χώρα και επομένως και στην ανατολική Αττική. Θα έχουμε μέσες εντάσεις ανέμων 5-6 μποφόρ, με ριπές που εκτιμώ ότι θα είναι πάνω από τα 70 χλμ/ώρα, ίσως και παραπάνω κάποιες στιγμές μέσα στις επόμενες ώρες. Μικρή αποκλιμάκωση των ανέμων περιμένουμε από αργά το βράδυ και περισσότερο αύριο αλλά έχουμε πολλές ώρες ακόμα που οι άνεμοι θα είναι πολύ ισχυροί», εξήγησε. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι λόγω των ισχυρών ανέμων ο καπνός από τη φωτιά στην Πεντέλη έχει φτάσει και 400 χλμ μακριά και όπως έδειξαν οι δορυφορικές εικόνες, τις οποίες επεξεργάστηκαν το πρωί, έχει φτάσει νότια των Κυθήρων και δυτικά της Κρήτης.

09:54

Επιδείνωση της κατάστασης στη Διώνη

Συνεχίζονται οι αναζωπυρώσεις σε μέτωπα του πύρινου όλεθρου. Πυκνός ο μαύρος καπνός από τις φλόγες στην Διώνη, που βρίσκεται ξανά στο έλεος της φωτιάς. 

Οι άνδρες της πυροσβεστικής δίνουν άνιση μάχη με τις φλόγες προσπαθώντας παράλληλα να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες.

09:46

ΕΔΑ Αττικής: Αποκαταστάθηκε η διαρροή φυσικού αερίου στην Παλλήνη

Σύμφωνα με την ΕΔΑ Αττικής μετά από επέμβαση τεχνικού κλιμακίου της εταιρείας, σε συντονισμό με την πυροσβεστική και το κέντρο επιχειρήσεων της πολιτικής προστασίας, το συμβάν αντιμετωπίστηκε και απομονώθηκε πλήρως το σημείο, ενώ η φωτιά στην περιοχή έχει σβήσει και το σημείο είναι υπό πλήρη έλεγχο.

Η ΕΔΑ αναφέρει ότι το δίκτυο διαθέτει αυτόματα συστήματα διακοπής της παροχής, σε περίπτωση διαρροής. Παράλληλα, συνεργεία της εταιρείας βρίσκονται σε ετοιμότητα και διενεργούν ελέγχους στην ευρύτερη περιοχή της Βορειοανατολικής Αττικής, σε συντονισμό με την Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και την Πυροσβεστική.

09:42

«Μένουμε σπίτι με κλειστά παράθυρα»

Την ανάγκη να «μείνουμε σπίτι με κλειστά παράθυρα» τόνισε μιλώντας το πρωί στο Open o καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, σημειώνοντας επίσης ότι δεν πρέπει οι πολίτες να κάνουν χειρωνακτικές εργασίες ή γυμναστική σε εξωτερικό χώρο, ακόμα και αν είναι υγιείς.

Παράλληλα, ζήτησε από τους ασθενείς με χρόνια αποφρακτικά νοσήματα και καρδιαγγειακά νοσήματα να φύγουν από τις περιοχές με υψηλές συγκεντρώσεις καπνού.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, όσα άτομα υποστηρίζονται από συσκευές ή υποστήριξη αναπνοής, που εξαρτώνται από ηλεκτρική ενέργεια, πρέπει να μετακινηθούν σε περιοχές με απρόσκοπτη ηλεκτρική ενέργεια. Τέλος, συνέστησε περίσκεψη στη χρήση ερκοντίσιον και στην κατανάλωση ενέργειας και ηλεκτρισμού από τη στιγμή που συμπολίτες μας.

09:24

«Με μάσκες λόγω τοξικών ουσιών»

Eurokinissi

«Με μάσκες να κυκλοφορούν οι πολίτες γιατί οι τοξικές ουσίες από τον καπνό δημιουργούν σοβαρά προβλήματα» υπογράμμισε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου Αθηνών - Πειραιώς , Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Σύμφωνα με την ίδια, οι κίνδυνοι για τους ανθρώπους με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια είναι μεγαλύτεροι, γι’ αυτό πρέπει «να μην κυκλοφορούν στους δρόμους και να παραμείνουν στα σπίτια τους με κλειστές τις πόρτες».

«Οι μεγάλοι σε ηλικία και οι άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα πρέπει να μείνουν σπίτι τους με κλειστά τα παράθυρα ακόμη και τα παντζούρια» είπε και συμπλήρωσε πως «αν έχουν δυσφορία να πάνε άμεσα στο κοντινότερο νοσοκομείο».

«Η πυρκαγιά έχει μολύνει την ατμόσφαιρα» τόνισε και έκανε ιδιαίτερη αναφορά για τους πυροσβέστες και τους εθελοντές επισημαίνοντας πως επιβάλλεται να φοράνε μάσκα. «Μπορεί στην αρχή να μην αισθάνονται αυτή τη δυσφορία, όμως στη συνέχεια θα την αισθανθούν» σημείωσε.

 

09:18

Ο χάρτης των πυρκαγιών από τον δορυφόρο της NASA

09:06

Προβλήματα ηλεκτροδότησης

«Καθόλου ρεύμα Ντράφι και Ανθούσα» σύμφωνα με τον πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών της ΔΕΗ, Κώστα Μανιάτη.

Ο ΔΕΔΔΗΕ ενημερώνει πως αυτήν την ώρα προβλήματα ηλεκτροδότησης εντοπίζονται στα σημεία, που βρίσκονται σε εξέλιξη οι πυρκαγιές.

Η βλάβη εντοπίζεται σε μια γραμμή Μέσης Τάσης που τροφοδοτεί τμήμα της Παλλήνης και της Πεντέλης. Χωρίς προβλήματα λειτουργεί το δίκτυο Υψηλής Τάσης του ΑΔΜΗΕ. Τα συνεργεία των τεχνικών θα πραγματοποιήσουν επιθεώρηση του δικτύου, όταν τους επιτραπεί από την πυροσβεστική.

09:06

Αλλαγές και ακυρώσεις δρομολογίων λεωφορειακών γραμμών

Συναγερμός σήμανε στις εγκαταστάσεις του ΟΑΣΑ, που φέρεται να έχει δεξαμενές φυσικού αερίου. Απομακρύνθηκαν οχήματα με αποτέλεσμα αλλαγές σε ορισμένα δρομολόγια.

Επίσης, ο ΟΑΣΑ ενημέρωσε το επιβατικό κοινό για αλλαγές και ακυρώσεις δρομολογίων, λόγω των έκτακτων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων από την ΕΛ.ΑΣ.

 

 

09:04

Προσβάσιμοι οι δρόμοι στην Πεντέλη - Αιχμές για εμπρησμό

Προσβάσιμοι είναι πλέον οι δρόμοι στην Πεντέλη, σύμφωνα με δηλώσεις της δημάρχου Πεντέλης, Δήμητρας Κεχαγιά, στην ΕΡΤ. «Είμαστε ωστόσο όλοι σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις αν και δείχνει ήδη να έχει ξεπεραστεί ο μεγάλος κίνδυνος... Οι άνεμοι είναι τέτοιοι που είναι δύσκολο να υπολογίσουμε προς ποια κατεύθυνση μπορεί να γυρίσουν» είπε ακόμη» πρόσθεσε. 

Σε ερώτηση δημοσιογράφου από το Mega για τα αίτια της πυρκαγιάς η ίδια προέβη σε μια «προσωπική εκτίμηση με κάθε επιφύλαξη: ότι ξεκίνησε από σημείο που θα μπορούσε να μπει με φυσικό τρόπο. Είναι ένα δύσκολο σημείο για να μπορούμε να υποθέσουμε κάτι άλλο. Δεν ανήκει όμως στη δική μας αρμοδιότητα. Τα όργανα που κάνουν αυτόν τον έλεγχο θα έχουν και την τελική εικόνα» σημείωσε.  

 

 

 

 

 

08:39

Ενημέρωση από την αστυνομία για την Αττική Οδό

Αποδόθηκε στην κυκλοφορία των οχημάτων το ρεύμα της Αττικής Οδού προς Ελευσίνα

08:30

Σε σοκ έγκυος οκτώ μηνών

Συνεχίζονται οι απομακρύνσεις κατοίκων ενώ υπάρχουν και εκείνοι που εγκατέλειψαν χθες τις εστίες τους και επιστρέφουν να δουν τι συμβαίνει και να συνδράμουν σε περίπτωση που κινδυνεύσουν.

Σε κατάσταση σοκ μεταφέρθηκε μία έγκυος γυναίκα 8 μηνών στην Παλλήνη. Η μητέρα της δήλωσε στον Alpha ότι με το ζόρι την μετακίνησαν, ανοίγοντας δρόμο ενώ κόντευε να καταρρεύσει η στέγη του σπιτιού σε έναν δρόμο που άλλα σπίτια έχουν καεί. «Έχω στείλει επιστολή με φωτογραφίες στον δήμαρχο, για τα πεύκα να έρθουν τα κουρέψουν» είπε.

08:21

Αυτοκτόνησε 84χρονος, αφού κάηκε το σπίτι του

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας 84χρονος άνδρας φέρεται να έβαλε τέλος στη ζωή του, αφού κάηκε το σπίτι του σε περιοχή ανάμεσα στην Παλλήνη και την Ανθούσα. Ο ηλικιωμένος άνδρας είχε δει την οικία του να καίγεται άλλες τρεις φορές στο παρελθόν.

 

08:07

Χάρτης των πυρκαγιών

Ο χάρτης που δόθηκε στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια ενημέρωσης από τον Εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Επιπυραγό Ιωάννη Αρτοποιό. Όπως αποτυπώνεται, υπάρχουν διάσπαρτες εστίες περιμετρικά.

08:04

Τα ενεργά μέτωπα - Πλησίον του ΟΑΣΑ και της ΒΙΑΝΕΞ

Στον Γέρακα, την Ανθούσα, την Παλλήνη, τη Διώνη καθώς και εκατέρωθεν της λεωφόρου Μαραθώνος, εντοπίζονται τα ενεργά μέτωπα της πυρκαγιάς, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ.

Έμφαση δίνεται στη νοτιοδυτική πλευρά της πυρκαγιάς, στα όρια με την Αττική Οδό, πλησίον των εγκαταστάσεων του οργανισμού αστικών συγκοινωνιών Αττικής και νοτιοανατολικά επίσης στα όρια με την Αττική Οδό, πλησίον των εγκαταστάσεων της ΒΙΑΝΕΞ και προσέθεσε ότι ταυτόχρονα καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για την προστασία όλου του αστικού ιστού που βρίσκεται εντός της περιμέτρου της πυρκαγιάς.

Ισχυρές παραμένουν οι επίγειες δυνάμεις καθώς επιχειρούν 485 πυροσβέστες με 28 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 120 οχήματα. Στο πεδίο παραμένουν και Ρουμάνοι πυροσβέστες. Για την αεροπυρόσβεση ήδη επιχειρούν 5 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό ενώ έχουν κινητοποιηθεί άλλα 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Συνεχίζεται η συνδρομή από πολυάριθμα στελέχη του ΓΕΕΘΑ, της δασικής υπηρεσίας, του ΕΚΑΒ, των τοπικών φορέων και της ΕΛΑΣ που διαθέτει 626 αστυνομικούς με 232 οχήματα κυρίως για τη διευκόλυνση της ασφαλούς μετακίνησης των πολιτών, την απομάκρυνσή τους σε ασφαλές σημείο και την διαφύλαξη της περιουσίας τους. 

07:56

Για «ατομική ευθύνη» μιλά ο δήμαρχος Ραφήνας - Πικερμίου

Μιλώντας για τη βιβλική καταστροφή στο Ντράφι ο δήμαρχος Ραφήνας - Πικερμίου, Ευάγγελος Μπουρνούς, εκτίμησε πως ζημιές έχουν υποστεί τουλάχιστον δέκα σπίτια.

Μετά τις κατηγορίες κατοίκων για ευθύνες του δήμου, που δεν είχε προβεί στον απαραίτητο καθαρισμό με αποτέλεσμα οι φλόγες να βρουν εύφλεκτη ύλη, ο ίδιος ισχυρίστηκε πως ο δήμος είχε καθαρίσει το σύνολο των κοινόχρηστων εκτάσεων. Σύμφωνα με τον ίδιο, καθαρίστηκε περιμετρικά ο οικισμός ενώ αναφερόμενος στις περιουσίες των δημοτών είπε πως ένας δήμος, ακόμα και με εξωτερικούς αναδόχους, δεν μπορεί να αναλάβει τις υποχρεώσεις των πολιτών.

«Κάθε κάτοικος ατομική ευθύνη θέλει να μεταφέρει στο δήμο» είπε ο ίδιος για να προσθέσει ότι «υπάρχει και η ατομική ευθύνη». «Η πρόληψη είναι αυτή που θωρακίζει την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας. Αλλά στην πρόληψη είναι μέτοχοι όλοι» είπε.

07:49

Ελεγχόμενη αποκοπή του φυσικού αερίου στο λόφο Έντισον

Κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν τη φωτιά σε παροχή φυσικού αερίου στον οικισμό Έντισον (μπλοκ Α12) κάνοντας λόγο για ελεγχόμενη αποκοπή του δικτύου, ενώ νωρίτερα κυβερνητικός αξιωματούχος είχε διαψεύσει την πληροφορία στo Open.

Τα συνεργεία της ΕΔΑ Αττικής, βρίσκονται προληπτικά στις περιοχές ενδιαφέροντος, ώστε να είναι εύκολη και γρήγορη πρόσβαση. Είναι με πλήρη διακριτικά ώστε να είναι εμφανής η παρουσία τους στις περιοχές, ενώ το κέντρο επιχειρήσεων της ΕΔΑ Αττικής είναι σε πλήρη ετοιμότητα.

07:41

Πυροσβέστες στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα

Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον 4 πυροσβέστες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής ανέφερε ότι θα ανανεωθεί το στελεχιακό δυναμικό όλων των φορέων, που δίνουν από χθες μάχη με τις φλόγες.

07:32

Φωτιά στο Ρούτσι της Μεγαλόπολης Αρκαδίας

Στο μεταξύ συνεχίζεται η φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή Ρούτσι, του δήμου Μεγαλόπολης, της Αρκαδίας. Δύο ελικόπτερα ξεκίνησαν με το πρώτο φως της ημέρας να πραγματοποιούν ρίψεις νερού, ενώ επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούσαν καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας ώστε να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο.

Σύμφωνα με την αστυνομία, παραμένει κλειστός και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας για λόγους ασφαλείας, εξαιτίας της φωτιάς, ο κόμβος Λεύκτρου - Σπάρτης, του αυτοκινητόδρομου Κορίνθου - Τρίπολης - Καλαμάτας και κλάδος Λεύκτρου - Σπάρτης. Η κυκλοφορία των αυτοκινήτων για Σπάρτη πραγματοποιείται από τις παλαιές εθνικές οδούς Τρίπολης - Σπάρτης και Καλαμάτας - Σπάρτης.

07:28

Πλατφόρμα για φιλοξενίες πυρόπληκτων

Προστέθηκε νέα σελίδα στο site.

Είναι τώρα διαθέσιμη η σελίδα με τηλέφωνα εθελοντών που είναι στην περιοχή και μπορούν να μεταφέρουν και να απεγκλωβίσουν.

https://filoksenies.gr/metafora

07:13

Σύσταση για αποφυγή μετακίνησης παιδιών στη ΒΑ Αττική

Ισχυρή σύσταση από την Πολιτική Προστασία να αποφεύγονται οι μετακινήσεις παιδιών «σε εγκαταστήσεις και χώρους απασχόλησης στην ευρύτερη περιοχή της Βορειοανατολικής Αττικής».

07:10

Κανονικά η κυκλοφορία το ρεύμα της Αττικής Οδού προς αεροδρόμιο

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την ΕΛ.ΑΣ., αποδόθηκε στην κυκλοφορία το ρεύμα της Αττικής Οδού προς αεροδρόμιο.

07:09

«Το πάθημα του 2018 στο Μάτι, δεν μας έγινε μάθημα»

Παραμένουν τα μέτωπα σε Παλλήνη, Ανθούσα, Πεντέλη, Ντράφι και σε κάποια σημεία στον Γέρακα. 

«Το πάθημα του 2008 στο Μάτι, δεν μας έγινε μάθημα» δήλωσε στο Open ο Α. Βασιλόπουλος, δημοτικός Σύμβουλος Πικερμίου. 
Την σημερινή κατάσταση με την τραγωδία στο Μάτι, αλλά χωρίς νεκρούς, παρομοίασε εθελοντής μιλώντας στον ίδιο σταθμό.

EUROKINISSI/ ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
07:04

Αντικρουόμενες πληροφορίες για τη διαρροή φυσικού αερίου

Το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο μεταδίδει πως «δεν υπάρχει θέμα διαρροής φυσικού αερίου από την πυρκαγιά» και πως «έχει κινητοποιηθεί η ΕΔΑ Αττικής και υπάρχουν συστήματα απενεργοποίησης της παροχής, όταν προκύπτει κίνδυνος πυρκαγιάς. Οι αναφερόμενες εκρήξεις αφορούν σε γραμμές υψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ».

Ωστόσο, ο δημοσιογράφος Νίκος Στραβελάκης μεταφέρει στον τηλεοπτικό αέρα του Open επικοινωνίες από τους ασυρμάτους της πυροσβεστικές για διαρροή φυσικού αερίου και έντονη οσμή.

06:54

Διακοπές κυκλοφορίας στην Αττική οδό

Λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται στην Πεντέλη έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην Αττική Οδό, από τον κόμβο Κηφισίας έως τον κόμβο Ανθούσας στο ρεύμα προς Αεροδρόμιο και από τον κόμβο Μαραθώνος έως τον κόμβο Πεντέλης στο ρεύμα προς Ελευσίνα.

H ΕΛ.ΑΣ. έχει προχωρήσει σε εκτροπές κυκλοφορίας στη λεωφόρο Μαραθώνος, στο ρεύμα προς Νέα Μάκρη στον Σταυρό της Αγ. Παρασκευής, στη λεωφόρο Σπάτων και στις οδούς Ευρυτανίας και Κύπρου στο ρεύμα προς Αθήνα. 

06:41

600 απομακρύνσεις ατόμων μόνο από την πυροσβεστική

Σε έκτακτη ενημέρωση προχώρησε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, υποστηρίζοντας ότι όλες οι δυνάμεις έχουν ριχτεί στη μάχη. Σύμφωνα με τον ίδιο, επιχειρούν 450 πυροσβέστες με 120 οχήματα και 6 εναέρια μέσα, 3 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα, ενώ αναμένονται άλλα 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα. Επίσης, δήλωσε τα εξής:

 • Ολονύχτια μάχη σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες σε όλα τα επίπεδα
 • Καθόλα τη διάρκεια της νύχτας η πυρκαγιά άλλαζε συνεχώς κατεύθυνση. Η ταχύτητα ανέμων κατά τις μέγιστες τιμές έφτασε 80 χλμ./την ώρα
 • Πρώτη προτεραιότητα ήταν και παραμένει η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής και η προστασία κρίσιμων υποδομών και ιδιωτικής περιουσίας πολιτών
 • 600 απομακρύνσεις ατόμων σε ασφαλές σημείο. Εστάλησαν 5 μηνύματα από το «112» για απομάκρυνση κατοίκων
 • Ζημιές σε κατοικίες. Η καταγραφή θα γίνει μετά τον έλεγχο της πυρκαγιάς
EUROKINISSI/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
06:35

Στο Συντονιστικό της Πολιτικής Προστασίας ο πρωθυπουργός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται από τις 05:30 στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

06:35

112 για αποφυγή της μετακίνησης στη Λεωφόρο Μαραθώνος

Μήνυμα μέσω του 112 στους πολίτες να αποφεύγουν τη μετακίνηση στη Λεωφόρο Μαραθώνος, από τον κόμβο της Αττικής Οδού έως το Πικέρμι, λόγω της πυρκαγιάς στην περιοχή. «Δρόμος κλειστός λόγω δασικής πυρκαγιάς».

06:24

«Δεν έχουν αποψιλωθεί τα οικόπεδα»  

Συνεχίζονται από χθες οι διαμαρτυρίες για το γεγονός ότι δεν έχει καθαριστεί το δάσος και οικόπεδα στο Ντράφι.
«Πρέπει να έχουν συγκεκριμένο πρόγραμμα αποψίλωσης. Εμείς υστερούμε. Έχουμε στοίβες που δεν έχουν περισυλλεγεί. Έχουμε φτάσει τέλος Ιουλίου» δήλωσε σήμερα το πρωί ο Κώστας Κανελλόπουλος από τη Διώνη, επικεφαλής ενός δίκτυο 1.000 κατοίκων.

Σύμφωνα με το ίδιο, έχει καεί το μισό Ντράφι και απειλείται η Διώνη, που έχει μεγάλο πευκόφυτο φορτίο

«Ευτυχώς ένα κύμα φωτιάς, στις παρυφές ενός λόφου, στα όρια Διώνης και Δσαμάρι, δεν έχει κατέβει στη Διώνη» πρόσθεσε αλλά κατήγγειλε πως «οι κάτοικοι δεν έχουν καμία πληροφόρηση. Αν δεν μπορούν να την κάνουν οι αρχές, να αφήσουν εμάς».

06:11

Πέταξαν τα πρώτα εναέρια μέσα

Με το πρώτο φως της ημέρας απογειώθηκαν τα πρώτα εναέρια μέσα

06:08

«Υπάρχει διαρροή φυσικού αερίου στον Έντισον»

Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στην Παλλήνη με τους κατοίκους να προσπαθήσουν να σβήσουν τις φλόγες

Σε ερώτηση δημοσιογράφου του Open κάτοικος του οικισμού Έντισον στην Παλλήνη μίλησε για το μεγάλο μέτωπο λέγοντας «που να προλάβει να έρθει η πυροσβεστική;» Πρόσθεσε ότι υπάρχει διαρροή φυσικού αερίου και πληροφορίες αναφέρουν ότι ακούστηκαν εκρήξεις.
 

05:58

Εκκενώνεται και η Παλλήνη

Στις 5.20 τα ξημερώματα, το «112» έστειλε μήνυμα προς όλους όσοι βρίσκονται στην Παλλήνη και στη Νέα Παλλήνη να εκκενώσουν άμεσα προς Πικέρμι – Ραφήνα.

Νωρίτερα, εστάλη εντολή σε όσους βρίσκονται στη Βούλα Πικερμίου και στο Πανόραμα Παλλήνης να εκκενώσουν άμεσα προς Πικέρμι.

Πριν τις 3 τα ξημερώματα, το «112» έστειλε μήνυμα προς όλους όσοι βρίσκονται στις ανατολικές περιοχές του Γέρακα να εκκενώσουν άμεσα προς την Αγία Παρασκευή. 

05:55

«Το Ντράφι έχει καεί»

Σύμφωνα με πληροφορίες, σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες σε Παλαιά Πεντέλη, Ανθούσα και Ντράφι.

«Το Ντράφι έχει καεί, οι πυροσβεστικές δυνάμεις μεταφέρονται στη Διώνη» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός.

EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 
05:51

Τα μέτωπα της πύρινης λαίλαπας

EUROKINISSI/ ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Η φωτιά συνεχίζει να καίει σε διάσπαρτες εστίες, μικρότερες ή μεγαλύτερης, σε όλη την έκταση από όπου έχει περάσει 

Το μέτωπο, που ξεκίνησε χθες το απόγευμα από το Βαγιάτι Πεντέλης έφτασε σε Ντράφι, Ανθούσα, Διώνη και Δασαμάρι και πλέον στα όρια της Παλλήνης, από την πάνω πλευρά της λεωφόρου Μαραθώνος.

05:42

Μεγάλη ένταση των ανέμων

Ισχυροί άνεμοι εξακολουθούν να πνέουν στην περιοχή καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολο το έργο της κατάσβεσης.

Σύμφωνα με το meteo.gr, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να επιδεινωθούν εκ νέου από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, 5 - 6 π.μ., οπότε θα ενισχυθούν εκ νέου φτάνοντας τοπικά τα 6-7 μποφόρ το πρωί.

05:39

Πού ήταν το Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας;

Στο ίδιο έργο θεατές...
Χωρίς αντίκρισμα οι προειδοποιήσεις των τελευταίων ημέρων για υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς

Η χθεσινή live ενημέρωση της efsyn.gr μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου