Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 02 Ιούν 2022
Ο Παντελής Βούλγαρης –κι εμείς μαζί του– αποχαιρετά την Ελένη Βούλγαρη-Γκολέμα
Κλίκ για μεγέθυνση










Παντελής Βούλγαρης




02.06.2022, 15:26
 
«Ελένη, ένας άνθρωπος-ποίημα. Τόσο ξεχωριστή και τόσο σεμνή...», σημειώνει ο τρυφερός και πάντα αριστερός σκηνοθέτης μας για την ηρωίδα των «Πέτρινων Χρόνων» που κηδεύεται σήμερα.

Συναγωνιστές, σύντροφοι και φίλοι μιας ολόκληρης ζωής αποχαιρετούν σήμερα την Ελένη Βούλγαρη-Γκολέμα. Η τελετή αποχαιρετισμού θα γίνει στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στην Ηλιούπολη, στις 11 π.μ., και η πολιτική κηδεία της θα τελεστεί στις 4 μ.μ. στο χωριό της, τη Φιλιαδώνα Δομοκού Φθιώτιδας.

Τα περισσότερα ΜΜΕ αποχαιρέτησαν τη σπουδαία αγωνίστρια με αναφορές στα «Πέτρινα Χρόνια», που από το 1985 είναι ταινία αναφοράς για τη σύγχρονη Ιστορία και τις ιστορίες των αγωνιστών της Αριστεράς. Ισως ο πιο ανθρωποκεντρικός σκηνοθέτης της γενιάς του, βαθιά τρυφερός και πάντα αριστερός, ο Παντελής Βούλγαρης παρέδωσε στην αιωνιότητα και χάρισε στις επόμενες γενιές την ιστορία της Ελένης Βούλγαρη και του Μπάμπη Γκολέμα. «Θα προτιμούσα κι εγώ και η Ελένη να έχουμε κρατηθεί στην ανωνυμία», θα πει αργότερα ο Μπάμπης Γκολέμας, σημειώνοντας: «Επρεπε, ωστόσο, να μάθουν οι νεότερες γενιές. Και να διδαχτούν...».

Η Ελένη Βούλγαρη –έχοντας χάσει ήδη τον δάσκαλο κομμουνιστή πατέρα της που, αφού εξορίστηκε από τη δικτατορία Μεταξά, εκτελέστηκε το 1942, με μάνα εξόριστη και δυο αδερφές στον Δημοκρατικό Στρατό– το 1954 με το που τελείωσε το Γυμνάσιο γίνεται μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Λάρισα. Τον Ιούλιο στην Πορταριά γνωρίζει τον 22χρονο Μπάμπη Γκολέμα, εγγονό ενός από τους ηγέτες του ξεσηκωμού των κολίγων του Κιλελέρ και γιο ΕΑΜίτη. Μόλις έναν μήνα μετά, ο Μπάμπης συλλαμβάνεται και βασανίζεται άγρια. Υστερα από 3,5 χρόνια που έμεινε υπόδικος, καταδικάζεται με τον νόμο 375 «περί κατασκοπίας» σε 15 χρόνια φυλακή. Η Ελένη, που επικηρύχθηκε, μπαίνει στην παράνομη δράση και επί 11 ολόκληρα χρόνια διακινεί τον παράνομο «Ριζοσπάστη» και άλλα έντυπα.

Ο Μπάμπης αποφυλακίστηκε το 1966 και αρχίζουν να συναντιούνται κρυφά με την Ελένη. Τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς, όμως, κάποιος θα την καρφώσει και συλλαμβάνεται ενώ περίμενε το πρώτο τους παιδί. Το μωρό, ο σπουδαίος σήμερα ζωγράφος Μίλτος Γκολέμας, γεννήθηκε στις φυλακές Αβέρωφ, όπου και μεγάλωσε μέχρι τα 3 του χρόνια. Το 1969 ο Μπάμπης θα πιαστεί ξανά από την Ασφάλεια της Κυψέλης, όπου βασανίστηκε κι έμεινε ένα μήνα στην απομόνωση. Εντέλει, καταδικάστηκε σε 16 χρόνια φυλακή.

«Πρέπει να πω, κι εσύ θα νιώσεις, πόση αξία έχουνε οι χαραμάδες του κελιού», έγραφε σε ποίημα αφιερωμένο στον Π. Νερούντα ο Μπάμπης Γκολέμας, που και μέσα από τη φυλακή, όπως και η συντρόφισσά του, δεν σταμάτησε να αγωνίζεται. Ο γάμος τους έγινε το 1970, με κουμπάρο το μικρό αγοράκι τους, αφού η διεύθυνση των φυλακών απαγόρευσε να παραστούν άλλοι κρατούμενοι.

«Κουφέτα στις φυλακές Αβέρωφ», ήταν ο τίτλος ενός δίστηλου ρεπορτάζ στις σελίδες της «Απογευματινής» τότε. «Μη νομίζετε, αγαπητοί αναγνώστες, ότι σας παρουσιάζουμε κάποια ταινία του Φελίνι...», έγραφε ο ρεπόρτερ. Ο γάμος τους έγινε βήμα διαμαρτυρίας για τις κρατούμενες που κρεμασμένες από τα παράθυρα των φυλακών φώναζαν «Κάτω η χούντα» κι αντί για τον υμέναιο, τραγουδούσαν στη νύφη «τι ωραία που είναι η αγάπη μου».

Αυτοί οι σπουδαίοι, σεμνοί και τρυφεροί άνθρωποι, αυτοί οι αλύγιστοι κομμουνιστές ενέπνευσαν την πολυβραβευμένη ταινία του Παντελή Βούλγαρη, ο οποίος σήμερα αποχαιρετά μέσα από τις σελίδες μας την Ελένη Βούλγαρη-Γκολέμα.

«Η Ελένη, ένας άνθρωπος-ποίημα. Τόσο ξεχωριστή και τόσο σεμνή, περήφανη και συνάμα προσιτή, σοβαρή στις απόψεις της και αλέγρα στην κοινωνική επαφή. Αγωνίστρια μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, σε εποχές που αυτό σήμαινε Στρατοδικείο, φυλακή, εξορία και κάθε είδους διώξεις, σε πέτρινα χρόνια για τον τόπο και το λαό. Οταν ένα χειμωνιάτικο βράδυ του 1982 η Ιωάννα μου διηγήθηκε την ιστορία της, ήταν τέτοιος ο συγκλονισμός μου που εκείνη την ίδια στιγμή είπα: να η επόμενη ταινία, εάν η Ελένη και ο Μπάμπης με εμπιστευθούν, ξεκινώ. Ανήκει στους ανθρώπους που είχα τη μεγάλη τύχη να γνωρίσω και να αφεθώ ταπεινά στην επίδρασή τους, όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μανόλης Αναγνωστάκης, ο Στρατής Τσίρκας, ο Γιάννης Ρίτσος και άλλοι που διαμόρφωσαν την Ελλάδα που πονέσαμε».

Το ΚΚΕ και η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ

Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του «με μεγάλη θλίψη αποχαιρετά τη συντρόφισσα Ελένη Βούλγαρη-Γκολέμα», κάνοντας μακρά αναφορά στη ζωή και τη δράση της. «Η συντρόφισσα Ελένη έμεινε φυλακισμένη για περισσότερα από 7 χρόνια. Αποφυλακίστηκε τον Σεπτέμβρη του 1973 κι αμέσως συνέβαλε στην ανασυγκρότηση των παράνομων οργανώσεων του ΚΚΕ. Υπήρξε τακτικό μέλος της πρώτης Επιτροπής Πόλης Αθήνας του ΚΚΕ. Στη συνέχεια διετέλεσε Γραμματέας των Κομματικών Οργανώσεων στις Βόρειες Συνοικίες. Δούλεψε επίσης στη Γυναικεία Επιτροπή της Επιτροπής Πόλης της Αθήνας, αλλά και στον συνδικαλιστικό τομέα του Ιματισμού και της Κλωστοϋφαντουργίας, στην Εργατική Αχτίδα. Από το 1976, που έκανε το δεύτερο παιδί της, εγκαταστάθηκε στην Ηλιούπολη και συνέχισε να ανταποκρίνεται με υψηλό αίσθημα ευθύνης και προσφοράς στους αγώνες που ακολούθησαν, μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ».

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) αποχαιρετά τη συναγωνίστρια Ελένη Βούλγαρη-Γκολέμα που «έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών, πιστή στα ιδανικά και τα οράματα της Εθνικής Αντίστασης και του τιμημένου ΚΚΕ, για τα οποία πάλεψε μέχρι το τέλος της ζωής της». Κι ακόμα, ο Σύλλογος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 «αποχαιρετά με μεγάλη θλίψη μια από τις σημαντικότερες και ηρωικότερες γυναικείες φιγούρες της ελληνικής αντίστασης κατά της Χούντας».

«Τα Πέτρινα Χρόνια»

Ειδικά αν έχετε παιδιά ή εγγόνια αξίζει να ξαναδείτε μαζί τους τα «Πέτρινα Χρόνια», αλλά και τις αναμνήσεις του ζεύγους Γκολέμα, που άνοιξαν τις πόρτες του σπιτιού τους στα παιδιά του 2ου ΓΕΛ Ηλιούπολης και στην Ελληνική Τράπεζα Αναμνήσεων. Μέσα από 13 βίντεο οι παππούδες πια Ελένη και Μπάμπης διηγούνται με τρόπο απλό και κατανοητό την ιστορία τους, αλλά και τη ματωμένη ιστορία της Αριστεράς στα σκληρά χρόνια μέχρι τη Μεταπολίτευση.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου