Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 31 Αύγ 2023
Χωρίς αρπακτικά ποιος θα την προστατέψει από τα «αρπακτικά»;
Κλίκ για μεγέθυνση
 

  
Καίγεται για 13η μέρα ο Έβρος • Κόλαση αναζωπυρώσεων και εκκενώσεων οικισμών • Τα μέτρα στήριξης • Φοβάται όσα βλέπει να έρχονται ο Κώστας Ποϊραζίδης, ο τελευταίος πρόεδρος του ΦΔΠΠ της περιοχής πριν από την κατάργησή του: «Μπορεί και το ΣτΕ να βγάλει σχετική τροπολογία ώστε να προσφέρεται η περιοχή για άλλες χρήσεις, αφού θα μας βομβαρδίζουν κάθε ημέρα όλα τα κανάλια ότι “η περιοχή προσφέρεται πια και για τοπική ανάπτυξη”»

Συνεχίζεται για 13η μέρα η πύρινη κόλαση των αναζωπυρώσεων και των εκκενώσεων οικισμών στον Έβρο. Οι φλόγες απείλησαν και πάλι οικισμούς, με αποτέλεσμα οι Αρχές να εκδώσουν χθες εντολή εκκένωσης σε Σιδηρώ και Γιαννούλη Έβρου. Οι κάτοικοι της περιοχής Σιδηρώ ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 προκειμένου να απομακρυνθούν προς Μέγα Δέρειο Έβρου. Προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί και η ανάρτηση του τελευταίου προέδρου του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς-Λευκίμμης-Σουφλίου πριν από την κατάργησή του (με υπογραφή Αμυρά) πέρσι τον Δεκέμβριο, Κώστα Ποϊραζίδη, αναφορικά με ένα εφιαλτικό σενάριο για το μέλλον του Εθνικού Πάρκου – και ό,τι απομείνει από αυτό μετά την καταστροφική πυρκαγιά.

«Λένε, όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά (επίκαιρο). Αυτό που ψελλίζεται σιγά σιγά (και ίσως να είναι και πολλών “στενοκέφαλων” επιθυμία) είναι ότι θα πρέπει να δούμε την κατάργηση του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς ως Προστατευόμενης Περιοχής αφού σε λίγο δεν θα έχει αρπακτικά μετά την καταστροφή του από την πυρκαγιά. Και πιθανώς και το ΣτΕ να βγάλει και σχετική τροπολογία (όπως με τα έργα στις αναδασωτέες εκτάσεις κατά παράβαση του Συντάγματος) που να λέει ότι ύστερα από εισήγηση του κάθε αρμόδιου υπουργού Εθνικών Καταστροφών αίρεται ο χαρακτηρισμός της περιοχής ως Natura ή ακόμα και ως Εθνικού Πάρκου και προσφέρεται για άλλες χρήσεις...

ΚΑΙ θα μας βομβαρδίζουν κάθε ημέρα όλα τα κανάλια ότι “η περιοχή προσφέρεται πια ΚΑΙ για τοπική ανάπτυξη, που η προστασία της και οι ‘ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ’ δεν άφηναν την περιοχή να αναπτυχθεί, μην ξεχνάμε ότι έχουμε και κλιματική αλλαγή και πρέπει να σώσουμε τον πλανήτη με αιολικά και φωτοβολταϊκά σε κάθε πλαγιά και κορυφή”. Αυτό και ως ψέλλισμα με προσπερνάει ως σκέψη και με τρελαίνει. Δεν υπάρχει πιο επικίνδυνη σκέψη. Αν γίνει αυτό, μετά όσοι δεν θέλουν Προστατευόμενες Περιοχές θα μπορούν να γίνουν οι νέοι επίδοξοι εμπρηστές.

»Για όσους όμως δεν γνωρίζουν το Ε.Π. Δαδιάς καλά, είναι διάσημο -πέρα από τα αρπακτικά του- και για πολλά άλλα είδη, όπως για τις σπάνιες ορχιδέες του, για τις σπάνιες πεταλούδες του, για τα ενδημικά είδη ορθοπτέρων (κοινώς ακριδούλες), για αγριομέλισσες και για ενδημικά είδη φυτών. Ολα τα παραπάνω και πολύ περισσότερα ευνοούνται ιδιαίτερα από τις ανοιχτές εκτάσεις, οπότε ας σβήσει ΤΩΡΑ αυτός ο καπνός (αν υπάρχει) αυτής της ΤΡΕΛΑΣ...».

AP Photo/Achilleas Chiras

Τέλος, στα παράδοξα των ημερών και η απόφαση αναστολής των εργασιών καθαρισμού των δασών και συντήρησης αντιπυρικών, που προφανώς θα έπρεπε να είχαν γίνει μήνες πριν, λόγω φωτιάς! Πρόκειται για απόφαση της Διεύθυνσης Δασών που δημοσιεύτηκε χθες 30/8 και προκαλεί εύλογα ερωτήματα για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού. Είναι δυνατόν τέλος Αυγούστου και ακόμη να υπάρχουν εργασίες καθαρισμού των δασών και της αντιπυρικής ζώνης;

Τα μέτρα στήριξης

Χθες ανακοινώθηκαν και τα μέτρα κρατικής αρωγής που δρομολογούνται, στο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, για τις πληγείσες περιοχές.

1 Πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής

Εντάσσονται τις επόμενες ημέρες στην πλατφόρμα arogi.gov.gr οι πληγείσες περιοχές, ώστε οι πυρόπληκτοι πολίτες και οι πληγείσες επιχειρήσεις να υποβάλουν αίτηση για την πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής για τα πυρόπληκτα κτίρια, η οποία θα καταβάλλεται μετά τις απαραίτητες διασταυρώσεις και τους ελέγχους. Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι ιδιοκτήτες, κατά πλήρη ή ψιλή κυριότητα, κτιρίων που υπέστησαν βλάβες από τις πυρκαγιές, τα οποία χαρακτηρίζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες επικίνδυνα για χρήση («κόκκινα») ή προσωρινά ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα»), με το ποσό της πρώτης αρωγής να ανέρχεται σε 10.000 ευρώ ή σε 5.000 ευρώ, αντίστοιχα.

2 Παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κτιρίων

Με την ολοκλήρωση των αυτοψιών θα οριοθετηθούν οι πληγείσες περιοχές και θα χορηγηθεί στεγαστική συνδρομή για την επισκευή/ανακατασκευή των κτιρίων. Η στεγαστική συνδρομή, η οποία αποτελείται από δωρεάν κρατική αρωγή (80%) και άτοκο δάνειο (20%) με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, χορηγείται στους ιδιοκτήτες των πληγέντων κτιρίων και έως το μέγιστο όριο των 150 τ.μ. από το σύνολο του αθροίσματος των εμβαδών των ιδιοκτησιών τους, με σκοπό την αποκατάστασή τους (επισκευή ή ανακατασκευή, ανάλογα με τις βλάβες που παρουσιάζουν).

3 Επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης

Από 300 ώς και 500 ευρώ για την κάλυψη δαπανών προσωρινής στέγασης των μόνιμων κατοίκων οι κατοικίες των οποίων επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

4 Πρώτη αρωγή έναντι κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις

Μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr χορηγείται πρώτη αρωγή έναντι επιχορήγησης για την αντιμετώπιση ζημιών προς πληγείσες επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς, ανάλογα με το επίπεδο της ζημιάς. Το ύψος της πρώτης αρωγής ανέρχεται σε 2.000 ευρώ για μεσαίο εύρος ζημιάς και 4.000 ευρώ για μεγάλο εύρος ζημιάς στα στοιχεία ενεργητικού τους. Η ενίσχυση πρώτης αρωγής δεν αφορά επιχειρήσεις με μικρό εύρος ζημιάς στα στοιχεία ενεργητικού τους, στις οποίες θα χορηγηθεί προκαταβολή. Η καταβολή της ενίσχυσης γίνεται κατόπιν διασταύρωσης των στοιχείων των αιτούντων με τις αιτήσεις πληγεισών επιχειρήσεων που έχουν υποβληθεί στην περιφέρεια για την καταγραφή και εκτίμηση ζημιών από τις επιτροπές κρατικής αρωγής.

5 Αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και για οικοσκευή

(α) 600 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του, για την κάλυψη των πρώτων αναγκών του, προσαυξημένο ανάλογα για πολύτεκνες οικογένειες και άτομα με ειδικές ανάγκες, (β) μέχρι 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό, για την επισκευή ή την αντικατάσταση οικοσκευής ή για απλές επισκευαστικές εργασίες στην κύρια πληγείσα κατοικία, ενώ η εν λόγω ενίσχυση περιορίζεται στο 50% για τις περιπτώσεις δευτερεύουσας κατοικίας, και (γ) 4.500 ευρώ σε άτομα που υπέστησαν αναπηρία (67%) από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή.

6 Αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων

Στις περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου που έχουν πληγεί και κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των πυρκαγιών θα χορηγηθεί αναστολή της πληρωμής των εκκρεμών και βεβαιωμένων φορολογικών υποχρεώσεων για έξι μήνες, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα.

7 Αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης

Δύναται να παρασχεθεί αναστολή διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας των πληγέντων από την πυρκαγιά για έξι μήνες. Η αναστολή αφορά στοχευμένα τις επιχειρήσεις που είναι πληγείσες και τα φυσικά πρόσωπα που έχουν υποστεί ζημιές στις κατοικίες τους. Ειδικότερα, η αναστολή καταλαμβάνει, ιδίως, τη διενέργεια πλειστηριασμών, κατασχέσεων, αποβολών και προσωπικών κρατήσεων, εξαιρουμένων των απαιτήσεων για διατροφή. Κατά το χρονικό διάστημα του εξαμήνου, αναστέλλονται και οι προθεσμίες άσκησης ένδικων μέσων και βοηθημάτων που αφορούν εκκρεμείς διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης. Η αναστολή αφορά τις επιχειρήσεις που πιστοποιούνται ως πληγείσες με σχετική βεβαίωση της περιφέρειας και εντάσσονται στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις, καθώς και τα φυσικά πρόσωπα τα οποία πιστοποιείται ότι έχουν υποστεί ζημιές στις κατοικίες τους, στο πλαίσιο της ένταξής τους στο σχήμα παροχής στεγαστικής συνδρομής και αποζημίωσης οικοσκευής.

8 Τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ

Τα κτίσματα μετά του αναλογούντος σε αυτά οικοπέδου που έχουν χαρακτηριστεί επικίνδυνα ή προσωρινά ακατάλληλα για χρήση, καθώς και τα αγροτεμάχια που έχουν καταστραφεί, δύναται να απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ για μία τριετία, με την προϋπόθεση ότι κατά τον χρόνο αυτόν η κυριότητα ή το εμπράγματο δικαίωμα στο ακίνητο ανήκει στον υπόχρεο σε φόρο του έτους αυτού.

9 Ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών

Παρέχεται η δυνατότητα να ενταχθούν σε διαδικασία ρύθμισης και αναστολής ασφαλιστικών εισφορών, για έξι μήνες, οι επιχειρήσεις που βρίσκονται εντός των οριοθετημένων περιοχών που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές.

10 Αναστολή συμβάσεων εργασίας

Ενεργοποιείται το ειδικό σχήμα στήριξης της απασχόλησης για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές, με την παροχή δυνατότητας αναστολής των συμβάσεων εργασίας και χορήγησης αντίστοιχου επιδόματος, ύψους 534 ευρώ, προς τους εργαζομένους των πληγεισών επιχειρήσεων για ένα τρίμηνο. Το μέτρο αφορά στοχευμένα τις επιχειρήσεις που πιστοποιούνται ως πληγείσες και εντάσσονται στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις.

11 Εκτακτη χρηματοδότηση προς τους ΟΤΑ

Όπου κριθεί η ανάγκη, για την κάλυψη ζημιών σε δίκτυα και υποδομές.

12 Επέκταση προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού της ΔΥΠΑ

Το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού 2023 της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) επεκτείνεται για τον Έβρο στις δώδεκα δωρεάν διανυκτερεύσεις, με εντελώς δωρεάν (μηδενική ιδιωτική συμμετοχή) σε καταλύματα της περιοχής που συμμετέχουν στο εν λόγω πρόγραμμα το οποίο υλοποιείται έως 30 Ιουνίου 2024 για όλους τους δικαιούχους και ωφελούμενους.

πηγή:  https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου