Την αντιπροσφυγική τροπολογία με την οποία αφήνει δίχως πόρους και άστεγους τους πρόσφυγες που έχουν ήδη λάβει άσυλο υπερασπίστηκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, το πρωί του Σαββάτου, ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι διακόπτεται εντός του Μαρτίου η παροχή επιδομάτων και φιλοξενίας στους πρόσφυγες που έχουν πάρει άσυλο.

«Με τροπολογία που ψηφίστηκε χθες (σσ. Παρασκεύη), διακόπτει η χώρα μας εντός 30 ημερών και την παροχή φιλοξενίας και την παροχή επιδομάτων για όσους παίρνουν άσυλο. Από εκεί και πέρα, έχουν την υποχρέωση να δουλέψουν για τα προς το ζην, όποιος παίρνει άσυλο μετά είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του. Αυτό κάνει τη χώρα μας λιγότερο θελκτικό προορισμό για τις μεταναστευτικές ροές. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ ζήτησαν να τους κρατάμε μέσα στις δομές. Αυτό οδηγεί σε μια λογική πολλών δομών. Εμείς δε το θέλουμε. Θέλουμε λίγες, κλειστές και καλά φυλασσόμενες δομές».

Σε ό,τι αφορά στον αριθμό των προσφύγων τους οποίους αφορά η τροπολογία, ο υπουρργός ανέφερε ότι «έχουν πάρει ήδη άσυλο και είναι σε δομές με παροχές  11.200 άτομα. Αυτά κόβονται μέσα στο Μάρτιο».

Σε ό,τι αφορά στα νέα κλειστά κέντρα, τα οποία, εκτός των άλλων, αντίκεινται  και στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, «για όσους εισήλθαν παράνομα στη χώρα από 1ης Μαρτίου», ο υπουργός επανέλαβε ότι «θέλουμε να δημιουργήσουμε δύο κλειστά κέντρα σε Σέρρες και Αττική που θα έχουν 1.000 θέσεις φιλοξενίας και προσωρινή λειτουργία. Η ένταση στα νησιά έχει επηρεάσει και τους Δήμους της ηπειρωτικής Ελλάδας. Αυτό δε βοηθά την εθνική προσπάθεια να αντιμετωπίσει την Ελλάδα. Χρειαζόμαστε τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών. Δεν μπορούμε να αφήσουμε όλο τον κόσμο στα νησιά».

Τα νέα αντιπροσφυγικά μέτρα της κυβέρνησης έρχονται λίγα 24ωρα μετά την ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών η οποία παγώνει και ακυρώνει ευνοϊκές ρυθμίσεις για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες - πρόσφυγες, Ρομά, ανθρώπους με αναπηρία - αυξάνοντας τα απαιτούμενα χρόνια για την απόκτηση ιθαγένειας, σε ορισμένες κατηγορίες, από τα τρία στα επτά  χρόνια.

 

Κινήσεις εντυπωσιασμού για το ακροδεξιό ακροατήριο

«Να αφήσει η κυβέρνηση τις αναποτελεσματικές κινήσεις εντυπωσιασμού για το ακροδεξιό της ακροατήριο και να ασχοληθεί επιτέλους με την ουσία του προσφυγικού», καλεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις δηλώσεις Μηταράκη ότι διακόπτεται εντός του Μαρτίου η παροχή επιδομάτων και φιλοξενίας στους πρόσφυγες που έχουν πάρει άσυλο.

«Πρόκειται για επιδόματα που δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό καθώς χρηματοδοτούνται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και την Ε.Ε.», εξηγεί στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και τονίζει ότι «η σκληρή και άδικη αυτή επιλογή δυναμιτίζει την κοινωνική συνοχή σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή». «Η Ν.Δ. έντρομη μπροστά στην αδυναμία της να διαχειριστεί το προσφυγικό, προσπαθεί σπασμωδικά να ικανοποιήσει το ακροδεξιό της ακροατήριο», επαναλαμβάνει η Κουμουνδούρου.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:  «Μετά το κόψιμο του ΑΜΚΑ για τους πρόσφυγες, την παρεμπόδιση των προσφυγόπουλων να πάνε στα σχολεία, την αυστηροποίηση του πλαισίου ιθαγένειας για ευπαθείς ομάδες, τώρα η κυβέρνηση, πιστή στις ιδεοληψίες της, κόβει επιδόματα σε πρόσφυγες που έχουν ήδη αποκτήσει άσυλο. Πρόκειται για επιδόματα που δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό καθώς χρηματοδοτούνται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και την Ε.Ε.» 

«Η σκληρή και άδικη αυτή επιλογή δυναμιτίζει την κοινωνική συνοχή σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή. Η Ν.Δ. έντρομη μπροστά στην αδυναμία της να διαχειριστεί το προσφυγικό, προσπαθεί σπασμωδικά να ικανοποιήσει το ακροδεξιό της ακροατήριο. Καλούμε τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Μηταράκη να αφήσουν τις αναποτελεσματικές κινήσεις εντυπωσιασμού και να εστιάσουν στην ουσία: την ανάγκη αποσυμφόρησης των νησιών μας, τη διεθνοποίηση του ζητήματος και την προώθηση πολιτικών ένταξης των προσφύγων που βρίσκονται νόμιμα στη χώρα μας».

Δοξιάδης: Αρνητική επίδραση σε πρόσφυγες και κοινωνία

Τα αδιέξοδα και τις επικίνδυνες συνέπειες που θα έχει για τους πρόσφυγες και την κοινωνία η τροπολογία Μηταράκη, αναδεικνύει σε ανάρτησή του ο οικονομολόγος Αρίστος Δοξιάδης.

Η ανάρτηση έχει ως εξής: «Είναι πολύ άστοχη η απόφαση του κ. Μηταράκη να κόψει όλα τα επιδόματα και παροχές σε πρόσφυγες που έχουν άσυλο. Δεν είναι μόνο ανθρωπιστικό το ζήτημα, από την σκοπιά των προσφύγων. Είναι ότι θα έχει αρνητική επίδραση στην ελληνική κοινωνία και οικονομία. Ενας εικοσάχρονος εκτοπισμένος ξένος, που δεν μιλάει ελληνικά ή καλά αγγλικά, που δεν έχει να επιδείξει πτυχίο, και δεν έχει κοινωνικό δίκτυο, πώς νομίζετε ότι θα επιβιώσει; Πολύ πιθανό με ζητιανιά ή με κλοπές. Από τη στιγμή που είναι ήδη στη χώρα, και μάλιστα έχει νομιμοποιηθεί η παραμονή του, είναι προς το δικό μας συμφέρον να μπορεί να ζήσει κάπως κανονικά και να έχει χρόνο να βρει δουλειά, ή μέχρι να πάει στους δικούς του στη Γερμανία.

»Ακόμα χειρότερη είναι η απόφαση Μηταράκη αν σκεφτούμε οτι η οικονομία μας θα μπει σε ύφεση εξαιτίας της πτώσης του τουρισμού από τον κορονοϊό. Τα χρήματα των επιδομάτων έρχονται από το προϋπολογισμό της ΕΕ, εισρέουν στη χώρα και τονώνουν τη ζήτηση. Δεν μπορούμε να τα απεμπολούμε έτσι ελαφρά αυτή την εποχή».

πηγη:https://tvxs.gr