Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 25 Μαρ 2020
Κρούουν τον κώδωνα κινδύνου για τους εγκλωβισμένους στα νησιά
Κλίκ για μεγέθυνση

Στιγμιότυπο από το ΚΥΤ της Μόριας στη Λέσβο

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
24.03.2020, 19:41

 



Το κίνδυνο να προκληθεί κρίση δημόσιας υγείας εν μέσω πανδημίας κορονοϊού στα ελληνικά νησιά λόγω του εγκλωβισμού χιλιάδων ανθρώπων στους προσφυγικούς καταυλισμούς, επισημαίνουν 21 ανθρωπιστικές οργανώσεις, αλλά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το Ευρωκοινοβούλιο με ψήφισμά του καλεί την ελληνική κυβέρνηση να εκκενώσει τα νησιά από τους περίπου 42.000 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εκεί και να ληφθούν άμεσα αποτρεπτικά μέτρα για να μην χτυπηθούν οι πληθυσμοί αυτοί από την πανδημία και να σωθούν ζωές.

«Πολλοί από αυτούς έχουν επιβαρυμένη υγεία ήδη εξαιτίας των κακών συνθηκών στις οποίες έχουν ζήσει εδώ και πολύ καιρό. Δεν υπάρχει δυνατότητα απομόνωσης ούτε σωστές συνθήκες υγιεινής» σημειώνει ο Σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Φερνάντο Λόπες Αγκιλάρ.

Έκκληση από 21 ΜΚΟ

Ανάλογη έκκληση προς την ελληνική κυβέρνηση Έκκληση προς την κυβέρνηση να μετακινήσει τους αιτούντες άσυλο και τους μετανάστες άμεσα από τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά σε ασφαλή τοποθεσία, απευθύνουν και 21 ανθρωπιστικές οργανώσεις με κοινή τους ανακοίνωση.

Σημειώνουν ότι χιλιάδες άτομα, συμπεριλαμβανομένων ηλικιωμένων, πασχόντων από χρόνιες παθήσεις, παιδιών, εγκύων, νέων μητέρων και ατόμων με αναπηρία, «είναι παγιδευμένα υπό άθλιες συνθήκες επικίνδυνου συνωστισμού στα νησιά εν μέσω πανδημίας».

Την ίδια ώρα υπενθυμίζουν ότι οι διαμένοντες στις εγκαταστάσεις έρχονται αντιμέτωποι με «εξαιρετικά περιορισμένη πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό, τουαλέτες και ντουζιέρες, καθώς και πολύωρη αναμονή σε ουρές για τη διανομή τροφίμων και ανεπάρκεια ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού», συνθήκες που «καθιστούν αδύνατη τη συμμόρφωση με τις κατευθυντήριες οδηγίες για την προστασία από τον κορονοϊό, θέτοντας τους ανθρώπους σε σημαντικά αυξημένο κίνδυνο εν όψει της αυξανόμενης απειλής ευρείας μετάδοσης του COVID-19».

Οι οργανώσεις ζητούν από την κυβέρνηση να υιοθετήσει μέτρα για να παρεμποδίσει την εξάπλωση και να ετοιμάσει ένα σχέδιο ανταπόκρισης προς άμεση εφαρμογή μόλις ανιχνευτεί το πρώτο κρούσμα σε κέντρο υποδοχής. Μεταξύ άλλων ζητούν να μετακινηθούν τα άτομα εκτός κέντρων υποδοχής σε κατάλληλα κέντρα μικρότερης κλίμακας στην ηπειρωτική χώρα, όπως ξενοδοχεία και διαμερίσματα, λαμβάνοντας όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις για την ασφαλή μετακίνηση, με προτεραιότητα στους ηλικιωμένους, σε άτομα με χρόνιες ασθένειες και με σοβαρές υποκείμενες παθήσεις, άτομα με αναπηρία, εγκύους, νέες μητέρες και τα παιδιά τους και παιδιά, συμπεριλαμβανομένων των ασυνόδευτων.

Επίσης, να υιοθετηθούν ειδικά μέτρα για την εγγύηση της καθολικής και δωρεάν απρόσκοπτης πρόσβασης στο δημόσιο σύστημα υγείας για αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες και μετανάστες χωρίς διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένων των ελέγχων και της θεραπείας για τον COVID-19, και να λάβουν οι αιτούντες άσυλο χωρίς καθυστέρηση τον Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ), όπως ορίζεται από τη σχετική κοινή υπουργική απόφαση. Τέλος, να παρασχεθούν στα κέντρα υποδοχής επαρκή προϊόντα προσωπικής καθαριότητας και υγιεινής, να διασφαλιστεί το τρεχούμενο νερό προκειμένου οι διαμένοντες να είναι σε θέση να ακολουθούν τις κατευθυντήριες οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφορικά με την προστασία από τον ιό, και να διασφαλιστεί η τακτική απολύμανση στους κοινόχρηστους χώρους.

Την ανακοίνωση συνυπογράφουν οι οργανώσεις: Action Aid Hellas, Διεθνής Αμνηστία, ΑΡΣΙΣ, Defence for Children International, ELIX, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, Help Refugees, HIAS Ελλάδος, HumanRights360, Human Rights Watch, International Rescue Committee, JRS Ελλάδας, Legal Centre Lesvos, Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Praksis, Refugee Legal Support, Refugee Rights Europe, Refugee Support Aegean, Solidarity Now και Terre des hommes Hellas.

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου