Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 07 Απρ 2020
Βαβέλ πίσω από τις μάσκες
Κλίκ για μεγέθυνση
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 07.04.2020, 17:15

 

 

«Το μεγάλο λάθος που κάνουν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, κατά τη γνώμη μου, είναι ότι ο πληθυσμός δεν φοράει μάσκες. Ο ιός μεταδίδεται με τα σταγονίδια και τη στενή επαφή. Τα σταγονίδια παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο - πρέπει να φοράς μάσκα, γιατί όταν μιλάς, υπάρχουν πάντα σταγονίδια που βγαίνουν από το στόμα σου. Πολλοί άνθρωποι μπορεί να έχουν ασυμπτωματικές ή προ-συμπτωματικές μολύνσεις. Αν φορούν μάσκες προσώπου, τα σταγονίδια που μεταφέρουν τον ιό μπορούν να προληφθούν από το να αποδράσουν και να μολύνουν άλλους».

Η απάντηση του George Gao, γενικού διευθυντή του Κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, στο ερώτημα «τι λάθος κάνουν οι άλλες χώρες;» του περιοδικού Science στις 27 Μαρτίου, παράλληλα με την κατακόρυφη αύξηση των διαγνώσεων στις ΗΠΑ και την πρόσφατη αναφορά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη μετάδοση του νέου κορονοϊού και αερογενώς, ήταν η αφορμή για να επαναξιολογήσει το αμερικανικό αντίστοιχο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) την οδηγία του στον γενικό πληθυσμό για τη χρήση μάσκας.

Το CDC είχε αμφισβητήσει ανοιχτά το σύμβολο του κορονοϊού, τη χειρουργική μάσκα που όλοι είδαμε αρχικά στις οθόνες μας να τη φοράει η ηπειρωτική Κίνα –μέχρι και ο πρόεδρός του– και στη συνέχεια να την αναζητούν σε απόγνωση οι πολίτες της για να προστατευτούν από τη μόλυνση της ασθένειας, δημιουργώντας ουρές χιλιομέτρων έξω από τα φαρμακεία.

Σύστηνε τη χρήση τους μόνο για τα άτομα που έχουν προσβληθεί από τον ιό ή πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν μολυνθεί, καθώς και για όσους ζουν στον ίδιο χώρο ή φροντίζουν τους αρρώστους. Ιδια στάση κρατούσε και επιμένει να κρατάει η χώρα μας, ενώ αναμένονται αποφάσεις για το ζήτημα της αερογενούς μετάδοσης και της χρήσης μέσων προφύλαξης και από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας.

«Ψευδαίσθηση ασφάλειας»

Για «ψευδαίσθηση ασφάλειας» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας, που επανήλθε στο θέμα της μάσκας δύο φορές, την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο.

Ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων του Πανεπιστημίου Αθηνών είπε ότι τα «αυτοσχέδια καλύμματα» -μαντίλια, κασκόλ και αυτοσχέδιες μάσκες- μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα αφού παγιδεύουν τον ιό και, σε συνδυασμό με την υγρασία που συσσωρεύεται από την αναπνοή μας, ο χρήστης μπορεί να μολυνθεί αν όταν βγάλει το κάλυμμα δεν τηρήσει την υγιεινή των χεριών.

Εδωσε βάρος στην τήρηση των αποστάσεων, μίλησε για «μικρό όφελος» μιας τέτοιας πρακτικής, αλλά δεν απέκλεισε αυτό να αυξηθεί «αν αυξηθεί περαιτέρω η μετάδοση τις επόμενες εβδομάδες».

Οδηγίες από το CDC

Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστά στους πολίτες να φορούν υφασμάτινα καλύμματα προσώπου σε δημόσιους χώρους, όπου είναι δύσκολο να διατηρηθούν άλλα μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης (π.χ. καταστήματα τροφίμων και φαρμακεία), ειδικά σε περιοχές με σημαντική μετάδοση στην κοινότητα.

Το CDC συνιστά επίσης τη χρήση τέτοιων απλών υφασμάτινων καλυμμάτων προσώπου προκειμένου να επιβραδυνθεί η διασπορά του ιού και να βοηθήσει τους ανθρώπους που μπορεί να έχουν τον ιό και δεν το γνωρίζουν να μην τον μεταδώσουν σε άλλους.

Τα καλύμματα αυτά, σύμφωνα με το CDC, μπορούν να φτιαχτούν και στο σπίτι, έχουν χαμηλό κόστος και μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά βούληση ως πρόσθετο μέτρο δημόσιας υγείας. Ωστόσο, δεν πρέπει να τοποθετούνται σε μικρά παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών, σε οποιονδήποτε έχει δυσκολία στην αναπνοή ή έχει χάσει τις αισθήσεις τους ή για οποιονδήποτε λόγο δεν είναι σε θέση να αφαιρέσει τη μάσκα χωρίς βοήθεια.

Τα υφασμάτινα καλύμματα προσώπου, σημειώνει το CDC, δεν είναι χειρουργικές μάσκες ή μάσκες N-95. Αυτές είναι ζωτικής σημασίας προμήθειες που πρέπει να εξακολουθήσουν να προορίζονται για τους εργαζομένους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

5 «πρέπει» για την υφασμάτινη μάσκα

● Να εφαρμόζει καλά αλλά άνετα στο πρόσωπο

● Να ασφαλίζεται η εφαρμογή της με κορδόνια ή πίσω από τα αυτιά

● Να περιλαμβάνει πολλαπλές στρώσεις υφάσματος

● Να μπορεί να πλυθεί στο πλυντήριο χωρις να υποστεί ζημιά ή αλλαγή σχήματος.

● Να επιτρέπει την αναπνοή χωρίς περιορισμό

3 βασικές ερωτήσεις

Πρέπει να πλένονται συχνά τα υφασμάτινα καλύμματα προσώπου; Πόσο συχνά;

Ναι. Πρέπει να πλένονται συχνά ανάλογα με τη συχνότητα της χρήσης τους.

Πώς απολυμαίνει/καθαρίζει κάποιος τα υφασμάτινα καλύμματα προσώπου;

Η πλύση στο πλυντήριο είναι αρκετή για τον καθαρισμό του υφασμάτινου καλύμματος προσώπου.

Πώς βγάζω με ασφάλεια το υφασμάτινο κάλυμμα προσώπου;

Χρειάζεται προσοχή όσον αφορά την αποφυγή των ματιών, της μύτης και του στόματος όταν βγάζω το υφασμάτινο κάλυμμα προσώπου και πλύσιμο των χεριών αμέσως μετά την αφαίρεσή του.

! Oδηγίες για το πως να ράψετε μάσκες προσώπου ή να φτιάξετε υφασμάτινα καλύμματα χωρίς να είναι απαραίτητες οι γνώσεις ραψίματος, όπως μάσκα από κομμάτι t-shirt, από μπαντάνα και από φίλτρο καφέ και δύο λαστιχάκια ή λαστιχάκια μαλλιών μπορείτε να βρείτε στο: www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prevent-getting-sick/diy-cloth-face-coverings.html

πηγη:https://www.efsyn.gr/

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου