Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 13 Νοέ 2013
ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΗΣ ΕΝΩΣΗΣ  ΕΦΥΓΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ  (ΤΑΚΗ) ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Υπόδειγμα Ήθους και Αγωνιστικότητας

 

 

του Γεωργίου Μιλτ. ΚΟΣΜΑ

 

 

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 91 ετών έφυγε για πάντα από κοντά μας στις 10 Οκτωβρίου 2013 ο επί 33 συναπτά έτη Πρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης (Π.Ε.) Παναγιώτης Παπαϊωάννου. Η νεκρώσιμη ακολουθία εψάλη την επόμενη ημέρα, 11 Οκτωβρίου 2013, στον Ι.Ν. Αγίου Λαζάρου του Πρώτου Κοιμητηρίου Αθηνών, όπου και έγινε η ταφή του.

Η γενική συγκίνηση και η μεγάλη προσέλευση των πολιτών της Παγκαλαβρυτινής Κοινωνίας και των Φορέων της, μελών του Δημοτικού Συμβουλίου με επικεφαλής το Δήμαρχο του νέου διευρυμένου «Καλλικρατικού» Δήμου Καλαβρύτων, σύσσωμου του Δ.Σ. της Π.Ε., προέδρων και εκπροσώπων πολλών Καλαβρυτινών Συλλόγων καθώς και φίλων, συναδέλφων και συνεργατών του εκλιπόντος, για να αποδώσουν την τιμή που του έπρεπε και να τον κατευοδώσουν στο τελευταίο του ταξίδι, είναι αδιάψευστοι μάρτυρες της βαθύτατης εκτίμησης με την οποία τον περιβάλλαμε, της αγάπης που είχαμε στο πρόσωπό του και της καθολικής αναγνώρισης για το έργο που προσέφερε στην Π.Ε. και στην πολύπαθη Επαρχία μας γενικότερα.

Η ζωή του όλη ήταν μια ανιδιοτελής προσφορά, ένας αγώνας για το κοινό καλό και ένας ανθρωπισμός σε όλο του το μεγαλείο. Γέννημα θρέμμα Πλανητεριώτης. Οι συγχωριανοί του, που τον έζησαν από κοντά, γνωρίζουν και θυμούνται τις θυσίες του γι’ αυτούς κατά τα μαύρα χρόνια της Κατοχής και κατά την επί σειρά ετών επιτυχημένη Προεδρία του στο Σύλλογο των απανταχού Πλανητεριωτών.

Ως έγκριτος και διαπρεπής Δικηγόρος των Αθηνών, επί 50 και πλέον χρόνια ήταν δάσκαλος ημών των νεότερων συναδέλφων του, που είχαμε την καλή τύχη να τον γνωρίσουμε από τα πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας μας, τόσον εμείς που τον συμβουλευόμασταν όσο και πολλοί μετέπειτα ανώτεροι και ανώτατοι δικαστικοί, που πέρασαν ως ασκούμενοι Δικηγόροι από το γραφείο του. Διδαχθήκαμε από τον ίδιο το επιβαλλόμενο ήθος, την ευπρέπεια, την ειλικρίνεια, τη φιλομάθεια και την απαραίτητη διαρκή ενημέρωση που προϋποθέτει η έντιμη άσκηση της δικηγορίας και η σωστή απονομή της δικαιοσύνης.

Με την αείμνηστη σύζυγό του Ιωάννα, που έφυγε και εκείνη από τη ζωή ακριβώς δύο χρόνια πριν την κηδεία του και του είχε συμπαρασταθεί κατά μοναδικό τρόπο σε όλες του τις δραστηριότητες, δημιούργησαν μια υποδειγματική οικογένεια. Η κόρη τους και οι δύο εγγονές τους, όλες επιτυχημένες επιστήμονες, μέχρι την τελευταία του πνοή του συμπαραστάθηκαν παραδειγματικά στα προβλήματα της υγείας του, που επιδεινώθηκαν κυρίως μετά την απώλεια της συντρόφου της ζωής του.

Ήταν ακάματος, προοδευτικός και συν τοις άλλοις, λάτρης και της τεχνολογίας μέχρι και τα βαθιά του γεράματα. Στα 85 του χρόνια, σε μία από τις αμέτρητες συναντήσεις μας στο γραφείο του, με μεγάλη μου έκπληξη τον είδα να εκπαιδεύεται από Καθηγητή Πληροφορικής στον χειρισμό του ηλεκτρονικού υπολογιστή σε όλες του τις λειτουργίες. Λίγους μήνες αργότερα και ενώ ήταν ήδη άριστος χρήστης και του διαδικτύου, τον είδα και τον καμάρωσα τη στιγμή κατά την οποία επικοινωνούσε μέσω skype με την εγγονή του που σπούδαζε στο εξωτερικό.

Αισθάνομαι τυχερός που επί Προεδρίας του αείμνηστου Παναγιώτη Παπαϊωάννου συνεργάστηκα μαζί του επί 24 χρόνια στο Δ.Σ. της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης, αρχικά ως μέλος του Δ.Σ., στη συνέχεια ως Αντιπρόεδρός της επί 10 χρόνια και τέλος ως πρόεδρός της μέχρι τις 31-12-2012. Τον διαδέχτηκα στην προεδρία της Π.Ε. το 2007, που αναγκάστηκε να αποχωρήσει για λόγους υγείας.

Η Παγκαλαβρυτινή Ένωση ήταν το μεγάλο του πάθος. Είναι γνωστό ότι κυριολεκτικά αφιέρωσε τη ζωή του στην ιστορική Ένωση. Είχε θέσει ως στόχο του να απογειώσει την Παγκαλαβρυτινή Ένωση και να αναδειχθεί το ιστορικό Σωματείο σε Ένωση παγκόσμιας εμβέλειας, αντάξια της τεράστιας ιστορικής και πολιτιστικής δράσης της, για το ανεκτίμητο έργο της από το 1896 που ιδρύθηκε μέχρι σήμερα. Ευδόκησε να δει τον διακαή αυτό πόθο του να πραγματοποιείται.

Επί προεδρίας του Παναγιώτη Παπαϊωάννου, η Π.Ε. βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών και απέκτησε τη δική της στέγη στην Αθήνα, που έμελλε να αποτελέσει το πολιτιστικό εντευκτήριο και το σημείο αναφοράς όλων των Καλαβρυτινών Συλλόγων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Κατέβαλε ο ίδιος από δικά του χρήματα το μεγαλύτερο ποσοστό του τιμήματος της αγοράς της εστίας της Π.Ε. που βρίσκεται στην Αθήνα στην οδό Πατησίων 121 Α’ όροφος, με μεγάλους χώρους για την εξυπηρέτηση των σκοπών της Π.Ε.. Επιπλέον, καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του κατέφευγαν στον ευπατρίδη μέντορα πρόεδρο της Π.Ε. οι περισσότεροι από τους εκπροσώπους των Ο.Τ.Α. της Επαρχίας, Δήμων και Κοινοτήτων και όλοι σχεδόν οι Σύλλογοι της περιοχής να τους συμβουλεύσει, να συγκεράσει τις απόψεις τους και να συντονίσει τις δράσεις τους προς κάθε Αρχή και εξουσία «εν τω Κράτει», για την επίλυση των πολλών προβλημάτων της Επαρχίας Καλαβρύτων και την επικοινωνία των Φορέων της με την Παγκαλαβρυτινή Ομογένεια. Για όλους τους παραπάνω λόγους, η Γενική Συνέλευση των μελών της Π.Ε. στις 6-12-2009 τον ανακήρυξε ομόφωνα και επάξια σε Μεγάλο Ευεργέτη και Επίτιμο Πρόεδρό της. Έκτοτε, μέχρι και τις τελευταίες ημέρες της ζωής του, ανά πάσα στιγμή επεδείκνυε το μεράκι και το μεγάλο του ενδιαφέρον με το να συμπαρίσταται στις δράσεις του Δ.Σ. της Π.Ε. συμβουλεύοντάς το και συμμετέχοντας στις επετειακές εκδηλώσεις.

Μάλιστα, γι’ αυτό το ακάματο και αδιάλειπτο ενδιαφέρον του, το Δ.Σ. της Π.Ε. τον τίμησε και στην Ιερά Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου στις 16-6-2013 κατά τη διάρκεια της εκεί επετειακής εκδήλωσης της Νικηφόρας Μάχης των Μοναχών κατά των Ορδών του Ιμπραήμ Πασά. Τούτο διότι το Δ.Σ. σωστά έκρινε ως επιβεβλημένο καθήκον του να αποδοθεί στον αξέχαστο Πρόεδρο μία ακόμα τιμητική διάκριση σε σημαντική εκδήλωση μέσα στα όρια της πρώην Επαρχίας Καλαβρύτων, για την οποία ο εκλιπών αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Του είμαστε όλοι ευγνώμονες.

Κατά τη διάρκεια της νεκρώσιμης ακολουθίας, για τη μεγάλη προσφορά και για την απόδοση τιμής και ευγνωμοσύνης στο πρόσωπο του Παναγιώτη Παπαϊωάννου, πήρε το λόγο η κόρη του Κωνσταντίνα Παπαϊωάννου και παρακάλεσε όπως οι επικήδειοι λόγοι που θα εκφωνούνταν να είναι μόνον από καρδιάς. Αμέσως μετά, εκφώνησαν επικήδειους λόγους ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Γεώργιος Λαζουράς, ο πρόεδρος της Ένωσης των απανταχού Πλανητεριωτών Άγγελος Βαγενάς, ο πρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης Δημήτριος Βαρβιτσιώτης, ο πρώην και επίτιμος πρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης Γεώργιος Κοσμάς και ο πρώην γενικός γραμματέας της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης Παναγιώτης Τσιρίκος.

Ευχόμαστε την εξ ύψους παρηγορία στην οικογένεια και στους οικείους του μεγάλου απόντα.

 

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου