Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 05 Μάι 2023
Οργή ιδιοκτητών εκτός σχεδίου οικοπέδων για την κοροϊδία του Μαξίμου
Κλίκ για μεγέθυνση

















EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ


05.05.2023, 14:19
 
 
Οι «αναγνωρισμένες οδοί» παρέμειναν μακρινό όνειρο και τα πολεοδομικά γραφεία σε πλήθος περιοχών έπαψαν να εκδίδουν κάθε άδεια για εκτός σχεδίου, με τις τιμές της γης να πέφτουν κάθετα και τους αγοραστές να τρίβουν τα χέρια τους. ● Με τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις άνοιξε ο δρόμος για πώληση των μικρών οικοπέδων σε επενδυτές οι οποίοι θα εκμεταλλεύονται τις συνενωμένες ιδιοκτησίες.

Δεν... έτυχε αλλά «πέτυχε» η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τις μεθοδεύσεις της να αχρηστεύσει εκατοντάδες χιλιάδες εκτός σχεδίου οικόπεδα, προκειμένου να ευνοήσει τους στρατηγικούς επενδυτές κάθε μορφής.

Για το καίριο αυτό χτύπημα που δέχθηκαν οι μικροϊδιοκτήτες γης μίλησαν, χθες, σε κοινή συνέντευξη Τύπου συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, ιδιοκτήτες ακινήτων και τοπογράφοι - μηχανικοί, συμπυκνώνοντας στην επιχειρηματολογία τους όσα έπραξε και όσα υποσχέθηκε χωρίς να υλοποιήσει η κυβέρνηση ήδη από το 2020, όταν με τον νόμο 4759 έδινε διετή διορία στις παρεκκλίσεις για τα μη άρτια οικόπεδα.

Η κυβέρνηση αρνήθηκε να δώσει παράταση στην προθεσμία που έληξε το 2022, παρά το γεγονός ότι τότε δεν είχε προχωρήσει ο χωροταξικός σχεδιασμός που υποσχόταν. Με δημοσίευμά της στις 19/11/2022, η «Εφ.Συν.» («Στον βωμό των μεγάλων τουριστικών επενδύσεων, θυσία τα μικρά οικόπεδα») επεσήμαινε τότε ότι η επιμονή της κυβέρνησης είχε συγκεκριμένη στόχευση: να επιβάλει πώληση των μικρών οικοπέδων σε επενδυτές οι οποίοι θα εκμεταλλεύονταν τις συνενωμένες ιδιοκτησίες. Ενάμιση χρόνο αργότερα, το επιχείρημα αυτό διατυπώνεται πλέον από δυνάμεις που σίγουρα δεν μπορούν να θεωρούνται αντιπολιτευόμενες…

Αρτιο και οικοδομήσιμο

Στο διάστημα αυτό, τα δεδομένα επιδεινώθηκαν. Αφενός με απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε ότι δεν ισχύει πλέον ούτε το ελάχιστο όριο των 4 στρεμμάτων για να θεωρείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, εφόσον δεν έχει «μέτωπο» σε αναγνωρισμένη οδό. Οι «αναγνωρισμένες οδοί» παρέμειναν μακρινό όνειρο και τα πολεοδομικά γραφεία σε πλήθος περιοχών έπαψαν να εκδίδουν κάθε άδεια για εκτός σχεδίου. Η κυβέρνηση υποσχόταν ρύθμιση λίγο πριν από τις εκλογές, χωρίς να τη φέρει στη Βουλή.

Το Μέγαρο Μαξίμου μπλόκαρε τις υποσχέσεις, αλλά η απογοήτευση των ιδιοκτητών εξελίχθηκε σε οργή, όταν διαπιστώθηκε πως ορισμένες Πολεοδομίες συνεχίζουν να εκδίδουν άδειες. Την ίδια ώρα, όπου η έκδοση αδειών έχει παγώσει, οι τιμές της γης πέφτουν κάθετα και οι αγοραστές τρίβουν τα χέρια τους.

Για όλα τα παραπάνω μίλησαν χθες, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, ο Γ. Ρούσκας, από την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, ο πρόεδρος Δ. Βερβεσός και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ζακύνθου, Γ. Γιατράς, ο απερχόμενος πρόεδρος των Τοπογράφων Μηχανικών, Μ. Καλογιαννάκης, και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, Στρ. Παραδιάς. Στις βασικές τους επισημάνσεις οι ομιλητές ανέφεραν ότι:

● Η τελευταία (176/2023) απόφαση του ΣτΕ σε συνδυασμό με τη διαχρονική αδράνεια της ελληνικής πολιτείας να υλοποιήσει όσα της αναλογούν από τους νόμους που η ίδια έχει ψηφίσει από το 1923 και μετά, οδηγεί ειδικά την εκτός σχεδίου μικροϊδιοκτησία σε απαξίωση και οικονομικό μαρασμό, προκαλώντας έντονο κοινωνικό πρόβλημα στη μέση ελληνική οικογένεια, ιδίως της περιφέρειας.

● Σήμερα αδυνατούν να οικοδομήσουν πολλά από τα αγροτεμάχια εκτός σχεδίου που αποκτήθηκαν ως άρτια και οικοδομήσιμα, σε πολλά εξ αυτών, δε, εκδόθηκαν νομίμως οικοδομικές άδειες, ενώ πληρώθηκαν και εξακολουθούν να πληρώνονται φόροι ως άρτια και οικοδομήσιμα. Η δε πολιτεία δεν απαντά στο ερώτημα για την τύχη των υφιστάμενων οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν νομίμως από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

● Η ελληνική πολιτεία, από την άλλη, διαχρονικά αρνείται να χαρακτηρίσει και να ορίσει ποιοι δρόμοι είναι κοινόχρηστοι, καθώς οι σχετικές διατάξεις είναι νεφελώδεις και δυσεφάρμοστες, ενώ οι διαδικασίες είναι ανύπαρκτες. Ακόμα δε και στις περιπτώσεις που η ελληνική πολιτεία οριοθέτησε και καθόρισε αγροτικούς δρόμους (περίπτωση διανομών), η ίδια δεν τους αναγνωρίζει.

● Υπό αυτές τις συνθήκες, οι μικροϊδιοκτήτες απαξιώνονται, ενώ οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν χαρακτηριστεί για «στρατηγικές επενδύσεις» ή επενδύσεις «εθνικού ενδιαφέροντος» μπορούν να οικοδομήσουν εκτός σχεδίου εκεί που οι υπόλοιποι αδυνατούν, με δικούς τους όρους και fast track διαδικασίες.

● Με δεδομένο ότι η πολιτεία δεν έχει δυνατότητα εφαρμογής των νόμων, θα προκύψει νέα γενιά αυθαιρέτων και η συνέχεια θα περιλαμβάνει και πάλι νέες ρυθμίσεις που θα τροφοδοτήσουν τις πελατειακές σχέσεις.

Στις δικές του χθεσινές παρεμβάσεις, ο Γ. Ρούσκας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι οι αγοραπωλησίες οικοπέδων εκτός σχεδίου αποτελούν «μεγάλο τμήμα της συναλλακτικής οικονομικής διαδικασίας όλης της ελληνικής κοινωνίας» και η πολιτεία νομοθέτησε σε πολλές χρονικές περιόδους για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων. «Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε υπέρ της άκρατης οικοδόμησης της ελληνικής επικράτειας», είπε, «αλλά δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με την απαξίωση χιλιάδων ιδιοκτησιών», πρόσθεσε. Τόνισε ακόμη ότι η «βιομηχανία δικαστικών προσφυγών ενάντια στην εκτός σχεδίου δόμηση δημιουργεί υπόνοιες και ενδείξεις ότι δεν σχετίζεται με προστασία του περιβάλλοντος, αλλά βασίζεται σε συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα». Ζήτησε, επίσης, άμεσα νομοθετικές ρυθμίσεις για τα εκτός σχεδίου άρτια ακίνητα, υλοποίηση διαδικασίας για την αναγνώριση των κοινόχρηστων οδών και θέσπιση ενιαίων κανόνων για όλη την επικράτεια.

Αδειες κατά παρέκκλιση

Εκ μέρους των τοπογράφων μηχανικών, ο Μ. Καλογιαννάκης επισήμανε τις συγκρούσεις που δημιουργούνται, καθώς άλλες Πολεοδομίες βγάζουν άδειες κατά παρέκκλιση, άλλες έχουν «παγώσει» κάθε διαδικασία και άλλες κρίνουν κατά περίπτωση. Μίλησε, όμως, και για τις πολύ μεγάλες επενδύσεις που «κινούνται έξω από το πλαίσιο», επικρίνοντας την πολιτεία που δείχνει «αργά αντανακλαστικά» στις δικαστικές αποφάσεις.

«Οι πολίτες καλούνται σήμερα άδικα να πληρώσουν λάθη και αδιέξοδα της ελληνικής πολιτείας, που μέχρι και σήμερα δεν έχει προβεί σε χαρακτηρισμό του δικτύου κοινόχρηστων οδών στις εκτός σχεδίου περιοχές, ενώ ταυτόχρονα η άναρχη χωροθέτηση των οικισμών έχει καταστήσει μεγάλο μέρος των εντός σχεδίου οικοπέδων μη οικοδομήσιμα, ενώ οι πολίτες πληρώνουν αδρά τούς πάσης φύσεως φόρους και τέλη», τόνισε ο Δ. Βερβεσός. Μίλησε για «εσκεμμένη εξαφάνιση της μικρής περιουσίας ως ζήτημα κοινωνικό και πολιτικό», για τα χιλιάδες συμβόλαια που βρίσκονται αυτή τη στιγμή «στον αέρα» και ζήτησε από τα πολιτικά κόμματα να δεσμευθούν προεκλογικά επί του θέματος.

Ο Γ. Γιατράς χαρακτήρισε «έωλη» την άποψη ότι η εκτός σχεδίου οικοδόμηση προκαλεί βλάβη στο περιβάλλον γιατί μόνο οι πόλεις χτίζονται, ενώ τα χωράφια καλλιεργούνται. «Στην Ελλάδα δεν οικοδομούνται μόνο οι πόλεις και οι οικισμοί. Αυτό λέει η λογική της οικιστικής μας ανάπτυξης από το έτος 1923. Δεν μπορεί το κράτος να απαιτεί από τους πολίτες να βρίσκονται μπροστά από αυτό».

«Η εκτός σχεδίου δόμηση είναι δόμηση με κανόνες και όχι αυθαίρετη. Η απαγόρευση της δόμησης εκτός σχεδίου απαξιώνει την περιουσία του ελληνικού λαού και της ελληνικής οικογένειας και παραβιάζει βάναυσα το ανθρώπινο δικαίωμα της ιδιοκτησίας», τόνισε ο Στρ. Παραδιάς, τηρώντας ίσες αποστάσεις προς τα κόμματα, τα οποία κατηγόρησε, επειδή «δεν έκαναν την παραμικρή αναφορά προεκλογικά στο πώς θα επιλυθεί το πρόβλημα».

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου