Την μαρτυρία του για την απροσχημάτιστη αστυνομική βία κατά της μεγαλειώδους διαδήλωσης την Πέμπτη στην Αθήνα, με την απρόκλητη, θρασύτατη επίθεση των ΜΑΤ σε διαδηλωτές κατά την ειρηνική πορεία - επίθεση η οποία καταγράφηκε και σε αποκαλυπτικό βίντεο - έστειλε στο tvxs.gr, ο Οδυσσέας Βουδούρης, πρώην βουλευτής και πρώην Γενικός Γραμματέας  του Υπουργείου Εσωτερικών, ο οποίος συμμετείχε στην διαδήλωση.

Παραθέτουμε αυτούσια την μαρτυρία του:

«Αυτό που γράφω είναι μια απλή μαρτυρία, χωρίς σχόλιο, για το περιστατικό που έζησα μόλις πριν μισή ώρα.

Συμμετείχα με μια παρέα φίλων στη μεγάλη ειρηνική διαδήλωση για την απόδοση δικαιοσύνης στα θύματα της εγκληματικής αμέλειας του κρατικού μηχανισμού.

Πλήθος κόσμου περπατούσε ήρεμα στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος και φτάνοντας στην συμβολή της Φιλελλήνων, έστριβε αριστερά στην ‘Όθωνος ανηφορίζοντας προς την Βουλή. Μερικοί από τους διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα για την αποτροπή της συγκάλυψης, άλλοι κατά της αστυνομικής βίας και οι περισσότεροι, όπως η παρέα μας, περπατούσαν σιωπηλά και αμέριμνα.

Περνώντας μπροστά στους αστυνομικούς που έκλειναν την Φιλελλήνων, πρόσεξα ότι όλοι φόραγαν τις αντιασφυξιογόνες μάσκες τους, ενώ δεν υπήρχε κάτι από το οποίο να χρειάζεται να προστατευτούν.

Όλοι, εκτός ενός, προφανώς ο επικεφαλής, ο οποίος μιλούσε στο ασύρματο. Συγκρατώ πολύ καλά το πρόσωπό του, διότι μου έκανε εντύπωση η ένταση του ύφους του, ενώ η γενική ατμόσφαιρα ήταν χαλαρή.

Μόλις είχα στρίψει και προχωρούσα προς την Βουλή, τον βλέπω να κλείνει απότομα τον ασύρματο και σε κλάσμα δευτερολέπτου όλοι οι αστυνομικοί μαζί ορμούν κατά του πλήθους, μέσα σε έναν καταιγισμό δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης.

Η επίθεση ήταν αναίτια, γιατί δεν υπήρξε η παραμικρή πρόκληση εκ μέρους των διαδηλωτών. Κανένας δεν κατευθύνθηκε προς την Φιλελλήνων, ούτε πλησίασε αστυνομικούς. Το τονίζω: μπροστά στα μάτια μου, η επίθεση έγινε εντελώς απρόκλητα!

Ήταν πολύ εντυπωσιακό! Το πλήθος σκόρπισε σαν αγέλη που δέχεται επίθεση από θηρία και το ηχητικό θύμιζε κυριολεκτικά πολεμική ταινία. Βλέπω ότι γίνεται επίθεση συντονισμένα και από την άλλη μεριά της πλατείας.

Η παρέα μας διασπάστηκε. Ένα μέρος διέφυγε προς την Ερμού. Εγώ συνέχισα περπατώντας. Δυο γυναίκες της παρέας μας προσπάθησαν να με παρασύρουν να τρέξω. Αρνήθηκα. Ένοιωθα ότι αν άρχιζα να τρέχω, θα ήταν σαν να αποποιούμαι του δικαιώματός μου να παρίσταμαι ειρηνικά σε μια νόμιμη διαδήλωση. Ευτυχώς για μένα οι αστυνομικοί δεν έστριψαν στην Όθωνος, αλλά κατευθύνθηκαν προς την άλλη πλευρά της πλατείας, προφανώς σε μια κίνηση εγκλωβισμού των διαδηλωτών, σε συνεργασία με τους αστυνομικούς που επιτέθηκαν από την άλλη μεριά.

Κατά την διάρκεια του δημόσιου βίου μου, έχω έρθει σε επαφή με πολλούς αστυνομικούς, για τους οποίους έχω εκτίμηση και ενίοτε διατηρώ φιλικές σχέσεις. Έχω επίσης εκφράσει δημόσια την πεποίθηση ότι η αστυνομία πρέπει και μπορεί να έχει έναν χρήσιμο ρόλο για την κοινωνία. Το έχω κάνει ως καθήκον, αρνούμενος κάθε απλοποίηση και κάθε «τσουβάλιασμα». Το ίδιο καθήκον με οδηγεί στην σημερινή μαρτυρία. Είναι περιττό να τονίσουμε πόσο αποτρόπαιο ήταν αυτό το περιστατικό και πόσο ένοχοι αυτοί που ενεπλάκησαν, είτε ως φυσικοί αυτουργοί, είτε ως εντολείς.

Οδυσσέας Βουδούρης, πρώην βουλευτής και πρώην Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών».

πηγη: https://tvxs.gr