Μπορεί ο Γιώργος Ρουπακιάς και η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής να βρίσκονται στη φυλακή - και - για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, όμως σε μια ευνομούμενη πολιτεία, ευθύνη για ένα έγκλημα εκτός από τους δράστες έχουν και τα ίδια τα όργανα του Κράτους, εφόσον μπορούσαν να το αποσοβήσουν και δεν το έκαναν. Τα διαθέσιμα στοιχεία, που έως τώρα φαίνεται να έχουν μείνει αναξιοποίητα από τη Δικαιοσύνη και το τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας, οδηγούν με σχετική βεβαιότητα στο συμπέρασμα ότι η δολοφονία του Παύλου Φύσσα ήταν μία τέτοια περίπτωση.

Οι πιθανές ευθύνες των ενστόλων που ήταν παρόντες στην επίθεση είχαν επισημανθεί στη δίκη της Χρυσής Αυγής από την Πολιτική Αγωγή, ήδη από το 2015. Τρία χρόνια αργότερα, όταν το βίντεο-έρευνα του ερευνητικού κέντρου Forensic Architecture προβλήθηκε στην αίθουσα του δικαστηρίου, οι κινήσεις των αστυνομικών αποτυπώθηκαν πιο καθαρά, χωρίς έως τώρα η Ελληνική Αστυνομία να έχει προχωρήσει σε κάποια επίσημη διάψευση. 

«Οι καταθέσεις των μαρτύρων αστυνομικών ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2015. Συνολικά κλήθηκαν και κατέθεσαν εννέα αστυνομικοί, έξι εκ των οποίων ήταν μέλη των δύο ομάδων ΔΙΑΣ που βρέθηκαν στο σημείο. Οι άλλοι τρεις ανήκαν στα πληρώματα των περιπολικών της Άμεσης Δράσης και δύο από αυτούς κατέθεσαν ότι βρήκαν τον Ρουπακιά στο σημείο του φόνου αχειροπεδητο, να καπνίζει μέσα στο αυτοκίνητό του», λέει στο tvxs.gr η Ελευθερία Τομπατζόγλου, δικηγόρος πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Η δολοφονία του Παύλου καταγράφηκε για πάντα… όχι όμως από την Αστυνομία

Στη δικογραφία υπήρχε εξαρχής αρκετό οπτικοακουστικό υλικό από τον τόπο και την στιγμή της επίθεσης, το οποίο όμως οι Αρχές δεν είχαν αξιοποιήσει με τρόπο συστηματικό. Κατόπιν σχετικής πρόσκλησης από την οικογένεια του Παύλου Φύσσα, το Forensic Architecture ανέλαβε την συγκεκριμένη εργασία. Το αποτέλεσμα είναι ένα βίντεο διάρκειας 43 λεπτών που αποτελείται από οπτικά και ηχητικά ντοκουμέντα και ψηφιακές αναπαραστάσεις.

«Βλέποντας κάποιος το βίντεο, αποκτά εικόνα τί συνέβη εκείνο το βράδυ. Βλέπει την επίθεση να εξελίσσεται σε αληθινό χρόνο, έστω και σε περιορισμένη ανάλυση. Τίθεται φυσικά το ερώτημα γιατί η Αστυνομία δεν αξιοποίησε το υλικό κατ’ αυτόν τον τρόπο και τελικά κληθήκαμε απο την οικογένεια να το κάνουμε εμείς», λέει στο tvxs.gr ο Στέφανος Λεβίδης, που μαζί με την Χριστίνα Βαρβία επιμελήθηκαν της έρευνας..

«Συγκεντρώσαμε υλικό από τις διάφορες κάμερες ασφαλείας που υπήρχαν επί της οδού Τσαλδάρη, καθώς και τις διαβιβασεις των αστυνομικών της ΔΙΑΣ και του ΕΚΑΒ. Το αναλύσαμε ώστε να το εντοπίσουμε χωρικά και χρονικά. Έτσι βρήκαμε τον χρόνο της δολοφονίας του Παύλου με πιθανή απόκλιση περίπου 30 δευτερολέπτων και τις κινήσεις ατόμων στο σημείο», εξηγεί ο ίδιος.

Εκτός από τον οργανωμένο χαρακτήρα της επίθεσης που διαψεύδει κατηγορηματικά την εκδοχή της τυχαίας συμπλοκής, το βίντεο σύμφωνα με τους συνομιλητές μας αναδεικνύει ψεύδη στις καταθέσεις των αστυνομικών. «Από τις καταθέσεις των υπόλοιπων αυτοπτών μαρτύρων και το υλικό των καμερών, προέκυψε ότι στις δικές τους καταθέσεις οι αστυνομικοί είπαν ψέματα σε τρία σημεία», επισημαίνει η Ελευθερία Τομπατζόγλου.

Δύο ομάδες ΔΙΑΣ και όχι μία

Σύμφωνα με τη δικηγόρο, το πρώτο ψέμα αφορά τον ίδιο τον αριθμό των αστυνομικών που βρίσκονταν στο σημείο της επίθεσης. «Κατέθεσαν ότι την στιγμή της επίθεσης υπήρχε μόνο μία ομάδα ΔΙΑΣ, δηλαδή δύο μοτοσικλετες - τέσσερα άτομα, και πως η δεύτερη ομάδα ΔΙΑΣ, αυτή από το Πέραμα, κατέφθασε μετά τη δολοφονία. Από το υλικό των καμερών και τις καταθέσεις προκύπτει ότι και οι δύο ομάδες, δηλαδή οκτώ άτομα, βρίσκονταν στο σημείο πριν εκδηλωθεί η επίθεση και άρα θα μπορούσαν να έχουν επέμβει».

Οι «μπλε κουκίδες» ανάμεσα στην παρέα του Παύλου και τους Χρυσαυγίτες

Το δεύτερο ψέμα φαίνεται να σχετίζεται με την ώρα άφιξης τους. «Είπαν πως στις 23:59 έλαβαν το σήμα και έφτασαν ακριβώς την ώρα της επίθεσης στον Παύλο, με αποτέλεσμα να μην προλάβουν να την αποσοβήσουν. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, έλαβαν το σήμα στις 23:54 και πέντε λεπτά αργότερα στάθμευαν τις μοτοσικλέτες τους ανάμεσα στην παρέα του Παύλου και τον όχλο των Χρυσαυγιτών», σημειώνει η ίδια.

«Ο φόνος συνέβη περι τις 00:03, συνεπώς ήταν παρόντες για αρκετά λεπτά και παρακολουθούσαν τις διαδοχικές επιθέσεις που δέχτηκε ο Παύλος, μέχρι το τελικό χτύπημα με το μαχαίρι από τον Ρουπακιά», λέει ο Στέφανος Λεβίδης.

Έκαναν γύρο το τετράγωνο αντί να ελέγξουν το πλήθος

Οι αστυνομικοί φέρονται να μην απέκρυψαν μόνο χρονικό διάστημα παρουσίας τους στο σημείο της έντασης αλλά και την πορεία που διέγραψαν εκείνα τα κρίσιμα λεπτά. «Κατέθεσαν ότι διέσχισαν την λεωφόρο, τότε Παναγή Τσαλδάρη, μόνο μία φορά, ενώ από το υλικό της κάμερας εμείς είχαμε δει ότι είχαν περάσει δύο. Την πρώτη κατέφθασαν πηγαίνοντας ευθεία, τη δεύτερη φαίνονται να βγαίνουν στη λεωφόρο από παρακείμενο στενό. Αρνήθηκαν λοιπόν ότι έκαναν κύκλο του τετραγώνου, κύκλος ο οποίος συνεπάγεται δυνατότητα αποτροπής της δράσης των Χρυσαυγιτών που οι αστυνομικοί δεν αξιοποίησαν», εξηγεί η Ελευθερία Τομπατζόγλου.

Στο συγκεκριμένο στιγμιότυπο που προσδιορίζεται στις 23:59 φαίνονται οι μπλε παύλες που συμβολίζουν τις τέσσερις μοτοσικλέτες των δύο ομάδων ΔΙΑΣ να κάνουν το τετράγωνο περνώντας μπροστά από την πρώτη ομάδα των Χρυσαυγιτών (κίτρινες κουκίδες), αφού έχουν δει στη γωνία με την Τσαλδάρη τον Παύλο Φύσσα με τους φίλους του (πράσινες κουκίδες). Είναι ακριβώς η στιγμή που καταφθάνει το κομβόι του τάγματος εφόδου, οκτώ μοτοσικλέτες και δύο αυτοκίνητα.

Υποθετικά μιλώντας, εάν οι αστυνομικοί δεν είχαν κάνει τον κύκλο θα μπορούσαν να σταματήσουν το κομβόι για έλεγχο, πριν ενσωματωθεί στην πρώτη ομάδα των Χρυσαυγιτών και σχηματίσει μεγάλο πλήθος, όπως φαίνεται στο παρακάτω στιγμιότυπο. Εδώ επίσης διακρίνεται το ασημί αυτοκίνητο του Γιώργου Ρουπακιά.

 
 

 

«Απέκρυψαν ότι λεπτά πριν την επίθεση που οδήγησε στη δολοφονία, είχαν περάσει μπροστά από την καφετέρια Κοράλλι όπου τα μέλη της Χρυσής Αυγής περίμεναν τον Παύλο. Επέστρεψαν όταν φαίνονται οι φιλοι του Παυλου να τρέχουν, κυνηγημένοι από τους Χρυσαυγίτες. Ούτε τότε επενέβησαν. Πάρκαραν τις μηχανές τους και κοιτούσαν για αρκετά λεπτά», παρατηρεί ο ερευνητής του Forensic Architecture.

Οι Χρυσαυγίτες προσπέρασαν τους αστυνομικούς για να χτυπήσουν τον Παύλο;

Στο παραπάνω στιγμιότυπο που χρονικά προσδιορίζεται ένα λεπτό και 40 δευτερόλεπτα μετά τα μεσάνυχτα, το πλήθος των Χρυσαυγιτών περνά μέσα από τους αστυνομικούς και τις μοτοσικλέτες τους επί της οδού Κεφαλληνίας προκειμένου να κυνηγήσει την παρέα του Παύλου.

Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα οι περισσότεροι φίλοι του Παύλου έχουν ξεφύγει αλλά εκείνος έχει μείνει πίσω, δεχόμενος διαδοχικές επιθέσεις από τους Χρυσαυγίτες. Στην ψηφιακή αναπαράσταση οι περισσότεροι αστυνομικοί εμφανίζονται να κοιτούν από σχετική απόσταση. Την ίδια ώρα ο Ρουπακιάς κάνει με το αυτοκίνητό του τον γύρο του τετραγώνου (πάνω κίτρινη παύλα), για να φτάσει στο σημείο της επίθεσης.

Με τον Ρουπακιά να έχει εξέλθει από το αυτοκίνητό του, για να επιστρέψει ύστερα σε αυτό, δύο μόνο αστυνομικοί εμφανίζονται να προσεγγίζουν το σημείο της επίθεσης (μπλε γραμμές). Ωστόσο την ίδια ώρα ο αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ που δίνει αναφορά στα κεντρικά λέει «Δεν μπορούμε να τους δούμε τώρα, θα τους προσεγγίσουμε».

Στη συνέχεια ο Ρουπακιάς φαίνεται καθαρά να ξαναμπαίνει στο αυτοκίνητό του και να οδηγεί στο αντίθετο ρεύμα προκειμένου να φτάσει ακριβώς στο σημείο όπου δεχόταν την επίθεση ο Παύλος. Από την έρευνα του Forensic Architecture προκύπτει ότι ήταν εκείνη η στιγμή που οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ σταματούν να δίνουν αναφορά στα κεντρικά για ένα ολόκληρο λεπτό. Είναι το λεπτό κατά το οποίο δολοφονείται ο Παύλος Φύσσας.

Όταν η επικοινωνία ξεκινά εκ νέου, οι αστυνομικοί εμφανίζονται σε αγωνία να μιλούν με το προσωπικό του ΕΚΑΒ και με γιατρό, δείχνοντας ισχυρή θέληση να συνεισφέρουν προκειμένου να σωθεί η ζωή του Παύλου. Το ασθενοφόρο καθυστέρησε και ο Παύλος κατέληξε.

Πώς συντάχθηκαν οι καταθέσεις των αστυνομικών

«Από την κατάθεση ενός εκ των αστυνομικών προέκυψε ότι έλαβαν διαταγή από ανώτερό τους να προσέλθουν σε κάποιο χώρο της Αστυνομίας και να συντάξουν μαζί τις αναφορές τους για το συμβάν. Είναι δηλαδή πιθανό το περιεχόμενο των αναφορών-καταθέσεων να υπαγορεύτηκε από προϊστάμενο των παρόντων στο συμβάν αστυνομικών», λέει στο tvxs.gr η Ελευθερία Τομπατζόγλου.

Το βίντεο του Forensic Architecture προβλήθηκε στο δικαστήριο τον Σεπτέμβριο του 2018, δηλαδή πολύ καιρό αφού οι αστυνομικοί είχαν ολοκληρώσει τις καταθέσεις τους. Παρά τα σοβαρά ερωτηματικά που προκύπτουν για τον ρόλο τους στο συμβάν, η έδρα δεν τους κάλεσε εκ νέου για συμπληρωματικές καταθέσεις.

Το tvxs.gr έχει υποβάλει ερώτημα στην Ελληνική Αστυνομία σχετικά με το αν έχουν ερευνηθεί πειθαρχικά τυχόν ευθύνες των παρόντων στο συμβάν αστυνομικών. Εφόσον λάβουμε απάντηση, προφανώς θα δημοσιευτεί άμεσα.
πηγη: https://tvxs.gr