Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 01 Μάι 2022
Εργατική Πρωτομαγιά / Ηχηρό μήνυμα των εργαζόμενων κατά της ακρίβειας και της φτώχειας
Κλίκ για μεγέθυνση

  

Με δυναμικές συγκεντρώσεις στην Αθήνα, τον Πειραιά αλλά και διάφορες πόλεις της χώρας, τιμήθηκε και φέτος η Εργατική Πρωτομαγιά.

 

Με συνθήματα όπως «Δεν πάει άλλο με την ακρίβεια» οι απεργιακές κινητοποιήσεις την Πρωτομαγιά στέλνουν ηχηρό μήνυμα κατά της ακρίβειας και της φτώχειας.

Στα Προπύλαια έδωσαν ραντεβού κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς όπως το ΚΚΕ(μ-λ), το ΝΑΡ, η Λαϊκή Ενότητα, συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου και διάφορα πρωτοβάθμια σωματεία (επιχειρησιακά-κλαδικά). Παράλληλα συγκέντρωση και μοτοπορεία πραγματοποιήθηκε στο Πεδίον του Αρεως από τη Συνέλευση Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλου (ΣΒΕΟΔ).

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ Αvgi.gr

Μετά τις προσυγκεντρώσεις σε διάφορα σημεία τα σωματεία κατέληξαν στην πλατεία Συντάγματος όπου έχει στηθεί η κεντρική εξέδρα όπως και γιγαντοπανό με το σύνθημα "Η σωστή πλευρά της ιστορίας είναι με το δίκιο των λαών, ενάντια στην εκμετάλλευση, τον πόλεμο και τη φτώχεια"

Στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ έκανε δηλώσεις ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τονίζοντας «Η μοναδικά σωστή πλευρά της Ιστορίας είναι ο δρόμος της ταξικής πάλης. Αυτή κινεί τον τροχό της Ιστορίας μπροστά ως την πλήρη απελευθέρωση της εργατικής τάξης με την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Καλό μήνα, καλή Πρωτομαγιά».

Μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση διοργανώθηκε και στο λιμάνι του Πειραιά, με μοτοπορεία από τις εγκαταστάσεις της COSCO, που θα κατέληξε σε μεγάλη Γενική Συνέλευση της Ενωσης Εργαζομένων Διακίνησης Εμπ/τίων (ΕΝΕΔΕΠ).

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΥΡΙΖΑ Avgi.gr

Συγκέντρωση και πορεία στην Πάτρα

 

Με συγκέντρωση έξω από το εργατικό κέντρο της Πάτρας, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, τιμήθηκε φέτος στην αχαϊκή πρωτεύουσα η Εργατική Πρωτομαγιά.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, οι ομιλητές αναφέρθηκαν στις διεκδικήσεις των εργαζόμενων, ενώ το εργατικό κέντρο ζητά, μεταξύ άλλων, «επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας ως αφετηρία για την αύξηση του κατώτερου μισθού, διεκδικώντας 825 ευρώ κατώτερο μεικτό μισθό».

Επίσης, διεκδικεί «αυξήσεις στους μισθούς πάνω από το ύψος του πληθωρισμού, κατάργηση όλων των φόρων στο ρεύμα, στο φυσικό αέριο και στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, γενναία μείωση τιμών και πλαφόν στα βασικά είδη, στην ενέργεια, στα καύσιμα κ.α.»

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, η οποία κατέληξε στην πλατεία Ψηλών Αλωνίων, όπου έχει προγραμματιστεί, συναυλία - αφιέρωμα στην Εργατική Πρωτομαγιά.

Δύο συγκεντρώσεις στο Ηράκλειο Κρήτης

Με δυο συγκεντρώσεις, η μία έξω από Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και η άλλη στην Πλατεία Ελευθερίας από συνδικάτα του ΠΑΜΕ, τιμήθηκε και φέτος η εργατική Πρωτομαγιά. Οι συγκεντρωμένοι έξω από το ΕΚΗ έστειλαν μήνυμα αγωνιστικότητας, σχολιάζοντας το κύμα ακρίβειας στην κοινωνία και την ανάγκη να στηριχθεί ο κόσμος της εργασίας. Το παρών έδωσαν εκπρόσωποι και εργαζόμενοι σε εκπαιδευτικά σωματεία, συνδικάτα και εκπρόσωποι συλλογικών φορέων, ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων της εργατικής τάξης στο προαύλιο του Εργατικού Κέντρου και σε άλλα σημεία του Ηρακλείου που συνδέονται με τον αγώνα των εργαζομένων.

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΥΡΙΖΑ Avgi.gr

Τα αιτήματα

Η ΓΣΕΕ έκανε λόγο για αύξηση του κατώτατου μισθού με χρονοκαθυστέρηση και σαφώς υποδεέστερη των αναγκών των φτωχών και ευάλωτων εργαζομένων. «Μια αύξηση που θα έπρεπε να έχει υλοποιηθεί από το 2021. Μια αύξηση για την οποία ο πρωθυπουργός είχε προεκλογικά δεσμευθεί ότι θα είναι διπλάσια των ρυθμών ανάπτυξης της χώρας (πάνω από 16%). Οι κοινωνικές συνέπειες αυτής της κυβερνητικής επιλογής επιτρέπουν στην ακρίβεια να φτωχοποιήσει κοινωνικές ομάδες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για άμεσες αυξήσεις ώστε και οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα να μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια, ζήτησε από την πλευρά της η ΑΔΕΔΥ, σημειώνοντας ότι δεν δόθηκε καμία αύξηση στους δημοσίους υπαλλήλους.

πηγη: https://www.avgi.gr


 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου