Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 12 Ιούν 2021
«Βιομηχανία» απαλλαγών από τις γραπτές εξετάσεις
Κλίκ για μεγέθυνση




EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ





12.06.2021, 16:12






 
Πόρισμα του ΣΕΥΥΠ «καίει» τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»

Ενώ οι Πανελλήνιες βρίσκονται προ των πυλών -δυσκολότερες από κάθε άλλη φορά, λόγω πανδημίας αλλά και νέου συστήματος εισαγωγής στα ΑΕΙ-, το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) που παρουσιάζουμε σήμερα μας θυμίζει ότι υπήρξαν -ίσως υπάρχουν ακόμα- εκείνες οι μικρές ή μεγάλες τρύπες που κάνουν τη ζωή κάποιων υποψηφίων λίγο πιο εύκολη. Μια τεκμηριωμένη καταγραφή, καταγγελίες από γονείς ασθενών, ενδονοσοκομειακές έρευνες στη συνέχεια και, τέλος, το πόρισμα επιβεβαίωσαν μια «βιομηχανία» απαλλαγών από τις γραπτές εξετάσεις που είχε στηθεί στη Μονάδα Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».

Οι καταγγελίες έκαναν λόγο για 600 και πλέον παρόμοια πιστοποιητικά (από το 2010 μέχρι και το 2018) με υπογραφές από παράγοντες που δεν είχαν δικαίωμα να τα εκδώσουν. Μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε και στις τάξεις του νοσοκομείου φαίνεται ότι το φαινόμενο περιορίστηκε. Η έκδοση των πιστοποιητικών απαλλαγής με ιατρικές γνωματεύσεις δεν ήταν όμως το σοβαρότερο παράπτωμα που διαπιστώθηκε από την ενδελεχή καταγραφή της διευθύντριας Ιατρικής Υπηρεσίας (ΔΙΥ) και από τους επιθεωρητές. Ιδιώτες γιατροί που εμφανίζονταν ως άμισθοι συνεργάτες, υπέρογκες χρεώσεις ασθενών που δεν αφορούσαν νοσήλια και κυρίως εκτός κανονισμού διαγνώσεις για σοβαρά περιστατικά διαταραχών ήταν, όπως φαίνεται, ο συνηθισμένος τρόπος λειτουργίας της Μονάδας.

Σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, το νοσοκομείο ζητεί εκ νέου τη διενέργεια ΕΔΕ για τη λειτουργία της ΜΕΥ, ενώ η υπεύθυνη της μονάδας, που συνεχίζει να κατέχει τη θέση της επικεφαλής, φέρεται να κατήγγειλε πρόσφατα στο πειθαρχικό τη διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας που κατέγραψε, στο πλαίσιο των καθηκόντων της, τις έκνομες ενέργειες. Πέρα όμως από τις όποιες τυχόν διαφορετικές απόψεις και αλληλοκαταγγελίες παραγόντων του νοσοκομείου, υπάρχει το σχετικό πόρισμα, κατόπιν του ελέγχου που παρήγγειλε το 2019 ο τότε αν. υπουργός Υγείας Π. Πολάκης.

Το πόρισμα των επιθεωρητών του ΣΕΥΥΠ παραδόθηκε το 2020 στη διοίκηση του νοσοκομείου και επιβεβαιώνει με σωρεία στοιχείων και καταγραφών τις καταγγελίες του στελέχους του νοσοκομείου για την παράνομη δραστηριότητα της επιστημονικά υπεύθυνης της μονάδας. Σε ανάλογα συμπεράσματα είχαν καταλήξει ο νομικός σύμβουλος και το διοικητικό συμβούλιο (Δ.Σ.) του νοσοκομείου.

Τέλος, ο κοινός διοικητής των δύο παιδιατρικών νοσοκομείων, όπως και η Ενιαία Νομική Υπηρεσία της 1ης ΥΠΕ είχαν στείλει αίτημα αναστολής της λειτουργίας της Μονάδας στο υπουργείο Υγείας μέχρι την έκδοση της Εκθεσης του ΣΕΥΥΠ. Μετά την παράδοση του πορίσματος, το πειθαρχικό συμβούλιο συνεδρίασε στις 19/5/21 και αποφάσισε για τη διευθύντρια της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) του Νοσοκομείου Παίδων (που είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία του συνόλου των τμημάτων/μονάδων) έγγραφη επίπληξη, ενώ για την ίδια την υπεύθυνη και επικεφαλής της ΜΕΥ η απόφαση εκκρεμεί.

Δεν είναι επίσης γνωστό αν έχουν τελικά εφαρμοστεί οι υποδείξεις των επιθεωρητών για την ορθή λειτουργία της Μονάδας. Στα συμπεράσματα αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η υπεύθυνη δεν συμμορφώθηκε: «Παρά τις ενέργειες της διευθύντριας Ιατρικής Υπηρεσίας και τις σχετικές αποφάσεις του Δ.Σ. του νοσοκομείου για τη λειτουργία της ΜΕΥ σύμφωνα με το προβλεπόμενο θεσμικό πλαίσιο, η επιστημονικά υπεύθυνη δεν επέδειξε συμμόρφωση σε αυτές αποφάσεις».

Διαπιστώσεις και συμπεράσματα

■ Η ΜΕΥ αποτελεί ευθύνη της καθηγήτριας που ανήκει στο μόνιμο προσωπικό και είναι επιστημονικά υπεύθυνη. Το επίμαχο διάστημα λειτουργούσε σχεδόν αποκλειστικά με ιδιώτες ιατρούς, ιδιώτες επαγγελματίες υγείας, ακαδημαϊκούς υποτρόφους και εθελοντές, για την απασχόληση των οποίων το νοσοκομείο δεν είχε καμία ενημέρωση και δεν είχε δώσει τις σχετικές εγκρίσεις που προβλέπει ο νόμος. Η νομοθεσία προβλέπει ότι οι πανεπιστημιακές κλινικές που είναι εγκατεστημένες στα νοσοκομεία ΕΣΥ υπακούν στους νόμους του ΕΣΥ και εργάζονται σ’ αυτές μόνο μέλη ΔΕΠ και ακαδημαϊκοί υπότροφοι. Επίσης, η νομοθεσία ορίζει ρητά ότι η συμμετοχή ιδιωτών ιατρών σε νοσοκομεία ΕΣΥ (και σε πανεπιστημιακές κλινικές που είναι εγκατεστημένες σ’ αυτά) επισύρει ποινικές ευθύνες ακόμα και για το προσωπικό του νοσοκομείου, αν αγνοήσει αυτήν την παρανομία.

■ Η Μονάδα απασχόλησε 29 ιδιώτες με την ιδιότητα του άμισθου συνεργάτη, για τους οποίους δεν υπάρχουν στοιχεία στο Τμήμα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού, ενώ ένας μικρός αριθμός πανεπιστημιακών υποτρόφων που εργαζόταν στη ΜΕΥ είχε εργασιακή σχέση που δεν ήταν σύμφωνη με την ισχύουσα νομοθεσία του ΕΣΥ.

■ Διαπιστώθηκε παράνομη χορήγηση πιστοποιητικών σε ικανό αριθμό εφήβων για την απαλλαγή τους από γραπτές πανελλήνιες εξετάσεις και την αντικατάστασή τους με προφορικές εξετάσεις λόγω μαθησιακών δυσκολιών (μόνο το 2018 εκδόθηκαν 217 παρόμοια πιστοποιητικά). Τα πιστοποιητικά υπογράφονταν χωρίς να τηρούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

■ Διαπιστώθηκε ότι στη ΜΕΥ χωρίς ενημέρωση και έγκριση του νοσοκομείου χρέωναν τους γονείς των ασθενών που εξέταζαν με εισιτήριο 30 ευρώ την πρώτη επίσκεψη και 15 ευρώ κάθε επόμενη επίσκεψη, εκδίδοντας αποδείξεις στο όνομα του ΕΛΚΕ (Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Ερευνας) κατά παράβαση Υπουργικής Απόφασης. Επιπλέον, χρέωναν 55 ευρώ για διενέργεια νοομετρικών τεστ (WISC και WAIS test), τα οποία διενεργούνται δωρεάν στο Παιδοψυχιατρικό Τμήμα του Νοσοκομείου. Τα συνολικά έσοδα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΚΕ για τα έτη 2010-2018 ανήλθαν σε 407.000 ευρώ, από τα οποία το νοσοκομείο δεν εισέπραξε τίποτα, ενώ κάλυπτε τις λειτουργικές ανάγκες της ΜΕΥ (καθαριότητα, ασφάλεια, κλιματισμό, ηλεκτρικό, ύδρευση).

■ Διαπιστώθηκε ότι η μονάδα δεν ήταν στελεχωμένη με μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό για την παρακολούθηση σοβαρών ψυχιατρικών περιστατικών που εξετάζονταν μόνο από ιδιώτες, όπως κατήγγειλε στο Δ.Σ. και στο ΣΕΥΥΠ το στέλεχος του Νοσοκομείου. Η ΜΕΥ όφειλε να παραπέμπει τους εν λόγω ασθενείς στην καθ’ ύλην αρμόδια και άρτια οργανωμένη Παιδοψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου, διότι, όπως είναι αυτονόητο, η λανθασμένη αντιμετώπιση μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες στη ζωή και το μέλλον των εφήβων.

■ Η μονάδα όφειλε να έχει διακόψει τη λειτουργία της ήδη από το 2020, μετά το σχετικό έγγραφο του διοικητή του νοσοκομείου, της 1η ΥΠΕ και την έκθεση του ΣΕΕΥΠ.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου