Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 29 Ιαν 2019
Η κοπή της πατροπαράδοτης πρωτοχρονιάτικης πίτας του Ιδρύματος Στήριξης Ογκολογικών Ασθενών «Η Ελπίδα»
Κλίκ για μεγέθυνση
Η κοπή της πατροπαράδοτης πρωτοχρονιάτικης πίτας του Ιδρύματος Στήριξης Ογκολογικών Ασθενών «Η Ελπίδα»Η κοπή της πατροπαράδοτης πρωτοχρονιάτικης πίτας του Ιδρύματος Στήριξης Ογκολογικών Ασθενών «Η Ελπίδα»Η κοπή της πατροπαράδοτης πρωτοχρονιάτικης πίτας του Ιδρύματος Στήριξης Ογκολογικών Ασθενών «Η Ελπίδα»28/1/2019
Την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019 στο Ίδρυμα Στήριξης Ογκολογικών Ασθενών «η Ελπίδα» οργανώθηκε εκδήλωση για την κοπή της πατροπαράδοτης πρωτοχρονιάτικης πίτας. Την πρωτοβουλία για την εκδήλωση αυτή είχε η Χριστιανική Εστία Πατρών, η οποία συμμετέχει ενεργά στη λειτουργία του Ιδρύματος σε συνεργασία με το Σύλλογο Κοινωνιολόγων, οι οποίοι επίσης είναι ενεργοί συμπαραστάτες στο έργο του Ξενώνα με πρωτοβουλία του Προέδρου κου Αλ. Αθανασούλια. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η εθελοντική και ανιδιοτελής στήριξη των ασθενών και συνοδών αυτών από τον ψυχίατρο της πόλεως μας κ. Γ. Μανωλέσο με τους συνεργάτες του επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι επίσης επισκέπτονται το Ίδρυμα μια φορά την εβδομάδα συντονίζοντας ομάδες υποστήριξης ασθενών και συνοδών. Τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας εκπροσώπησε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Δ. Δριβίλας, ο οποίος συμμετείχε στην κοπή και απηύθυνε ευχές. Τη βασιλόπιτα ευλόγησε ο αρχιμανδρίτης της Χριστιανικής Εστίας Πατρών π. Χριστοφόρος Μυτιλήνης. Το δε φλουρί της πίτας έπεσε σε μέλος της χορωδίας της Χριστιανικής Εστίας, η οποία παρευρέθηκε και έψαλε θρησκευτικούς ύμνους. Το δώρο είναι ένα έργο αγιογραφίας δια χειρός της κας Αλίκης Τσούτση, νοσηλεύτριας στο Ίδρυμα.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος ευχαριστεί θερμά τη Χριστιανική Εστία Πατρών, το Σύλλογο Κοινωνιολόγων και τον ψυχίατρο κ Μανωλέσο, οι οποίοι από μόνοι τους και ανιδιοτελώς προσεφέρθησαν στην στήριξη των πασχόντων συνανθρώπων μας.
Κατόπιν, η Πρόεδρος του Ιδρύματος κα Μαρία Δαφαλιά Μασσαρά ανέφερε πολλούς συμπολίτες, οι οποίοι συνετέλεσαν στην ολοκλήρωση και λειτουργία του Ιδρύματος.
Το Ίδρυμα «Η Ελπίδα» αποφασίστηκε και στην πορεία του δημιουργήθηκε, σύμφωνα με το άρθρο 73 του Κώδικα Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων περί ιδρύσεως κοινωφελών ιδρυμάτων και ΝΠΔΔ από την τέως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαΐας, διότι αυτή είναι και η πραγματική αποστολή της αυτοδιοίκησης, η οποία σε άμεση επικοινωνία με τον πολίτη διαπιστώνει τα προβλήματά του, τα ερευνά, τα ιεραρχεί και προσπαθεί με κάθε τρόπο να συμβάλλει στην αντιμετώπιση τους και ανακούφιση των συμπολιτών όσο οι δυνατότητες και αρμοδιότητες της αυτοδιοίκησης το επιτρέπουν. Το υπόλοιπον των αναγκών τους υποχρεούται η Πολιτεία να το αναλαμβάνει, να συμπληρώνει, ώστε να επιτυγχάνεται ο στόχος, που είναι η συμπαράσταση και ανακούφιση του πολίτη σε συνεργασία πάντα με την αυτοδιοίκηση.


Σύμφωνα με το άρθρο 11 του Προεδρικού Διατάγματος (ΦΕΚ/180/29-7-98) περί σύστασης του Ιδρύματος οι πόροι του Ιδρύματος είναι ιδίως «α) ετήσια επιχορήγηση του Κράτους …» και από χορηγίες ευαίσθητων συμπολιτών. Συγκεκριμένα τα χρήματα για την έναρξη λειτουργίας του Ιδρύματος προήλθαν από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία – διαμέσου του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, Πρόεδρος του οποίου τότε ήταν ο καθηγητής κ. Στριγγάρης. Η κα Πρόεδρος ευχαρίστησε πολλούς χορηγούς και το ΔΣ επιφυλάχθηκε να κάνει γνωστούς όλους όσοι βοήθησαν το Ίδρυμα με τις δικές του δυνατότητες ο καθένας.
Τόνισε δε ότι η επιτυχία της προσπάθειας οφείλεται στο γεγονός ότι παρόλο που στην Επιτροπή - Αντινομαρχία (Βέρρας, Μπαράκος, Μιχαλόπουλος, Ασημακόπουλος) συμμετείχαν εκπρόσωποι της πλειοψηφίας αλλά και της αντιπολίτευσης, παραμέρισαν τις ειθισμένες ιδεολογικοπολιτικές αγκυλώσεις, τις άγονες αντιπαραθέσεις και χέρι-χέρι προσπάθησαν από κοινού για την επιτυχία του στόχου. Όταν δημοσιεύθηκε η απόφαση αυτή πολλοί συμπολίτες μας, ακαδημαϊκοί και πολλοί άλλοι έσπευσαν να δηλώσουν την συμπαράστασή τους σε αυτό το έργο. Μεταξύ αυτών ήταν ο καθηγητής Παθολογικής Κλινικής Απόστολος Βαγιανάκης, οι εν ενεργεία καθηγητές Ιατρικής σήμερα κ. Χαράλαμπος Καλόφωνος και κ. Δημήτριος Καρδαμάκης, ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών επί προεδρίας κου Μανδαγού, ο τέως Πρύτανης Σταύρος Κουμπιάς, η Αντικαρκινική Εταιρεία Ελλάδος, το Ίδρυμα Λήδας, Νανάς και Σπύρου Δούκα, οι καποδιστριακοί Δήμοι Καλαβρύτων, ο Δήμος Ρίου, επί Δημαρχίας Βασιλείου Ζέρβα, ο Δήμος Κάτω Αχαΐας επί Δημαρχίας Διονυσίου Γκοτσούλια, ο συμπολίτης εις μνήμην του παιδιού του Ανδρέας Μουτούσης, ο αειμνήστος Θ. Σπυρόπουλος, συμπατριώτης στο Σικάγο και Πρόεδρος του Οργανισμού «Φύτεψε τις ρίζες σου στην Ελλάδα», ο Ομογενειακός Σύλλογος «Αγία Λαύρα» στο Σικάγο, ο Πρόεδρος του Μείζονος Ελληνισμού Λ. Εμφιετζόγλου, ο οποίος ανέλαβε ανιδιοτελώς όλα τα χωματουργικά και τη διαμόρφωση του χώρου, η κα Μαρασλή Σοφία εις μνήμην του συζύγου της Αλέκου Μαρασλή, η επιχείρηση Εντελβάις. Να ληφθεί υπόψην ότι το οικόπεδο παραχωρήθηκε από την Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου. Ο κύριος κορμός της χρηματοδότησης προήλθε από την ένταξη του έργου στο Γ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και τους χορηγούς - φορείς και ιδιώτες - καθώς και ένα μέρος από την τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαΐας από ιδίους πόρους.
Μεγάλη ήταν και η προσφορά της Εφημερίδας «Πελοπόννησος», που στήριξε την προσπάθεια και κράτησε το θέμα στην επικαιρότητα. Θα αναφέρω όμως τη δημιουργία του Συλλόγου Στήριξης Ογκολογικών Ασθενών «Η Ελπίδα» με πρωτοβουλία του αειμνήστου Νικολάου Λέοντα, ως έγκριτου νομικού της πόλεως μας, ο οποίος βοήθησε σημαντικά και ποικιλοτρόπως στην ολοκλήρωση του Ιδρύματος.
Το Ίδρυμα είναι Δημοσίου Δικαίου, χρηματοδοτείται από τον εθνικό προϋπολογισμό και εποπτεύεται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η οποία δείχνει το αμέριστο ενδιαφέρον της. Διαθέτει 46 κλίνες για ασθενείς και 20 για συνοδούς και φιλοξενεί ασθενείς, που υποβάλλονται σε θεραπευτική αγωγή για ογκολογικές παθήσεις στα 2 μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα της πόλης μας.
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα το Πανεπιστήμιο Πατρών και προσωπικά την Πρύτανη κα Βενετσάνα Κυριαζοπούλου με πρωτοβουλία της οποίας η Φοιτητική Εστία προσφέρει τη σίτιση των φιλοξενουμένων ανιδιοτελώς, την Τεχνική Υπηρεσία του Πανεπιστημίου Πατρών για την παροχή ύδατος, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών και το ογκολογικό του τμήμα με το οποίο έχουμε στενή συνεργασία, τους καθηγητές και μέλη του ΔΣ του Ιδρύματος, κ. Χαράλαμπο Καλόφωνο και κ. Δημήτριο Καρδαμάκη και το Δήμο Πατρέων για τεχνικές διευκολύνσεις.
Το Ίδρυμα ετέθη σε λειτουργία το Σεπτέμβριο 2013. Λειτούργησε πιλοτικά έως το 2014. Από τότε έως και το τέλος του 2018 έχουν πραγματοποιηθεί 17.760 διανυκτερεύσεις. Από αυτές οι 11.046 πραγματοποιήθηκαν από ασθενείς και οι 6.714 από συνοδούς. Η σίτιση των ασθενών είναι δωρεάν και οι συνοδοί καταβάλλουν το ποσό των 10€ ημερησίως για φαγητό και ύπνο. Οι ασθενείς προέρχονται από τη Δυτική Ελλάδα, Νομό Ηλείας (2175 διανυκτερεύσεις ασθενών και 1217 συνοδών), Νομό Αιτωλοακαρνανίας (1956 διανυκτερεύσεις ασθενών και 1433 συνοδών), Μεσσηνίας (1161 διανυκτερεύσεις ασθενών και 803 συνοδών), Ζακύνθου (2266 διανυκτερεύσεις ασθενών και 1433 συνοδών), Κεφαλληνίας (708 διανυκτερεύσεις ασθενών και 479 συνοδών) αλλά και από άλλα διάφορα μέρη της χώρας, όπως Αθήνα, Καβάλα, Κοζάνη, Εύβοια, Ροδόπη, Κορινθία, Κρήτη, Νάξος, Πάρος, Φθιώτιδα, κλπ.
Στην εκδήλωση με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Στήριξης Ογκολογικών Ασθενών «Η Ελπίδα» απονεμήθηκε έπαινος στην κα Παναγιώτα Αλεξανδροπούλου-Θεοδωροπούλου, η οποία έχει αναλάβει με σύμβαση έργου τη φροντίδα και καθαριότητα του Ιδρύματος. Όμως συναισθανόμενη τις δύσκολες ώρες, που περνά ο τόπος μας προσεφέρθη εθελοντικά και ανιδιοτελώς να καλύπτει την περιποίηση των ασθενών και συνοδών με την ετοιμασία του πρωινού και του μεσημεριανού, που παρέχεται από τη Φοιτητική Εστία Πατρών και το Νοσοκομείο (ΠΓΝΠ). Επίσης φροντίζει για την καθαριότητα του ιματισμού σε μόνιμη βάση, διότι υπάρχει κατάλληλη υποδομή στο Ίδρυμα, χωρίς αξιώσεις αμοιβής, συμβάλλοντας έτσι σοβαρά στην οικονομική ανακούφιση του Ιδρύματος. «Βλέπετε η οικονομία είναι γένους θηλυκού. Αποδεικνύει στην πράξη με τη συμπεριφορά της η κα Αλεξανδροπούλου, ότι η καρδιά της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης χτυπάει στην καρδιά του απλού ανθρώπου», συμπλήρωσε η Πρόεδρος.
Τελειώνοντας, η Πρόεδρος, είπε ότι «η οικονομία είναι νόμος της φύσης και οι παραβαίνοντες τους φυσικούς νόμους, ονομάζονταν από τους Έλληνες, υβριστές. Ευχαρίστησε όλους τους χορηγούς και συμπαραστάτες καθώς και τους προσκεκλημένους, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση να βρεθούμε όλοι μαζί με τους φιλοξενούμενους ασθενείς μας και συνοδούς αυτών.

Το ΔΣ καλεί όλους τους συμπολίτες στη δύσκολη συγκυρία, που βρίσκεται η χώρα μας να αγαπήσουν την «Ελπίδα».
Πολλές ευχές για μια καλή πορεία της υγείας σας, με τη δύναμη του Θεού!
Η Πρόεδρος                                  Ο Διευθυντής
Μαρία Δαφαλιά Μασσαρά                Σταύρος Δημητρακόπουλος

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου