Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 02 Οκτ 2020
7 Oκτώβρη: Μια ιστορική στιγμή, ούτε αρχή ούτε τέλος!
Κλίκ για μεγέθυνση
Aπό προηγούμενη αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από το Εφετείο / EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
02.10.2020, 08:51

 

 

Η επανάληψη συγκινητικών ή πολιτικά εμπνευστικών στιγμών της παραπάνω από 5χρόνια σε διάρκεια δίκης της ναζιστικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», καθώς και η αναφορά στην μεγαλειώδη προσπάθεια της πολιτικής αγωγής, θα αποτελούσε ίσως για αυτό το κείμενο σπατάλη μελάνης και χρόνου.

Δεν υπάρχει λόγος να επαναλάβουμε πόσο αδιάσειστα είναι τα αποδεικτικά στοιχεία, πόσο ιστορικές οι στιγμές και οι αγορεύσεις των συνηγόρων της οικογένειας Φύσσα, των Αιγύπτιων ψαράδων και των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ ούτε και να υπερθεματίσουμε στη κάθετη και ιεραρχικά δομημένη συγκρότηση και λειτουργία των ταγμάτων εφόδου από τον αρχηγό Μιχαλολιάκο μέχρι το δολοφόνο Ρουπακιά. Αυτά πια είναι γνωστά. Και η απαίτηση για αναγνώριση της εγκληματικής οργάνωσης μαζί με τη συνεπακόλουθη συνολική καταδίκη, η μόνη αποδεκτή απόφαση την ερχόμενη Τετάρτη. Η μόνη δικαίωση για τα θύματα της φασιστικής βίας και του ρατσιστικού μίσους, αν μπορεί ποτέ να νοηθεί ως πραγματική δικαίωση.

Τα γνωστά ήταν πάντα δεδομένα; 

Η συνδρομή της Δίκης στην απομόνωση της Χρυσής Αυγής είχε από την αρχή αμφισβητηθεί. Ο χρόνος ωστόσο έδειξε, ότι η υποτίμηση της δίκης βασιζόταν σε λανθασμένες εκτιμήσεις. Ο φόβος για παράδειγμα περί κινδύνου ηρωοποίησης των φασιστών δεν επιβεβαιώθηκε. Το αντίθετο.

Τα βίντεο, οι φωτογραφίες, οι γελοίες δικαιολογίες, οι γενναίες καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας ,τα δειλά αλληλοκαρφώματα των Χρυσαυγιτών, οι αντιφατικές καταθέσεις τους, ξεγύμνωσαν το ναζιστικό μόρφωμα. Από την άλλη, η σπουδαία δουλειά από την πολιτική αγωγή,  από δημοσιογράφους που κάλυπταν την Δίκη, το goldendawnwatch, οι εκδηλώσεις ενημέρωσης για την εξέλιξη αυτής, έβαλαν τον κόσμο στο προσκήνιο παρακάμπτοντας τις προσπάθειες των συστημικών ΜΜΕ και της υπεράσπισης των φασιστών να επιβληθεί σιωπή, σκοτάδι και η κοινωνία να μείνει μακριά από τα τεκταινόμενα στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Πρόκειται για μια σημαντική κατάκτηση, καθώς η κοινωνία έστρεψε το ενδιαφέρον της στη δίκη. Μέσα από τα συγκλονιστικά, συντριπτικά στοιχεία άρχισε να καταλαβαίνει τι είναι και πως δρα μια ναζιστική οργάνωση και πως η θηριωδία, ο αγριανθρωπισμός του ναζισμού δεν αποτελεί αφήγηση από το παρελθόν άλλα ότι συμβαίνει τώρα, εκτυλίσσεται δίπλα στον καθέναν, δίπλα στην καθεμία από μας.

Η κοινωνία πλέον γνωρίζει καλά, γνωρίζει  με σιγουριά και με σαφήνεια την ιεραρχικά δομημένη εγκληματική δράση της Χ.Α. Το αφήγημα του μεμονωμένου περιστατικού, που συνόδευε για δεκαετίες κάθε ποινική δίωξη μέλους ή μελών της οργάνωσης, κατασκευασμένο από δικαστές, αστυνομία  και  παρακράτος έλαβε τέλος. Και βέβαια η ποινική δίωξη, οδήγησε στην αναστολή χρηματοδότησης του κόμματος και συνεισέφερε στο κλείσιμο σχεδόν όλων των γραφείων, με πιο σημαντικό αυτό των κεντρικών στην Λ. Μεσογείων και στην απομαζικοποίηση της οργάνωσης, όπως αυτή αποτυπώθηκε και στην περυσινή εκλογική της ήττα και την έξοδό της από τη Βουλή.

Η Χρυσή Αυγή προσέρχεται στο Εφετείο για την απόφαση τριχοτομημένη.Η ΕΛΑΣΥΝ του Λαγού φαίνεται να μην έχει επιρροή και να αρκείται σε πολιτική εκπροσώπηση παρακμιακών συνομωσιολογικών αφηγημάτων,μικρότερες προσπάθειες άλλων πρώην ευρωβουλευτών όπως του Συναδινού,έπεσαν στο κενό,ενώ η μόνη «αξιοπρεπής» ακροδεξιά προσπάθεια εντοπίζεται στους Έλληνες ΓΤΠ του Κασιδιάρη, που φορώντας κοστούμι προσπαθεί να κρύψει τη σβάστικα στο μπράτσο και να ντυθεί Σαλβίνι και Λεπέν. Ωστόσο μια συνολικά καταδικαστική απόφαση της ΧΑ σε κάθε περίπτωση θα λειτουργήσει ως ανασταλτικός παράγοντας γιατο νέο φασιστικό μόρφωμα και τον επίδοξο νέο φυρερίσκο.

Το κίνημα

Είναι προφανές, ότι η δίκη δεν θα είχε το ίδιο αποτέλεσμα χωρίς την δράση του αντιφασιστικού και του αντιρατσιστικού κινήματος.Καταλήψεις στέγασης προσφύγων, όπως το CityPlaza στην Βικτώρια, ξανακέρδισαν γειτονιές που δρούσε η ΧΑ, μαχητικές πρωτοβουλίες δρόμου στρίμωξαν τους φασίστες και τους γύρισαν στις τρύπες τους.

Χαρακτηριστική περίπτωση  η καθιερωμένη πορεία κατά τη μέρα της επετείου των Ιμίων όπου με πρωτοβουλία του Αντιφασιστικού Συντονισμού μετατράπηκε σε μέρα αντιπολεμικού διεθνισμού και μαχητικού αντιφασισμού με τη Χρυσή Αυγή «να χάνει»  την πλατεία Ρηγίλλης και να περιορίζεται  στα γραφεία της στη Μεσογείων σε μια άμαζη, τυπική επί της ουσίαςεθνικιστική, μισαλλόδοξη φιέστα.

Η ιδεολογική αντιρατσιστική δουλειά στα σωματεία, τις γειτονιές, τα σχολεία και τους χώρους εργασίας απομόνωσαν τη Χρυσή Αυγή και την αποδυνάμωσαν. Η ΧΑ ως οργάνωση απονομιμοποιήθηκε στην κοινωνία και αυτή η απονομιμοποίηση έχει κερδηθεί πριν την έκδοση της δικαστικής απόφασης, έχει κερδηθεί μέσα στην κοινωνία από έναν συνδυασμό καταλυτικής σημασίας, αυτού δηλαδή που γινόταν εντός της δικαστικής αίθουσας, με αυτό που συνέβαινε έξω από αυτήν και αφορούσε την  δράση του αντιφασιστικού και αντιρατσιστικού  κινήματος. Άλλωστε θα ήταν σημαντική παράλειψη να μην ειπωθεί, ότι η ίδια η έναρξη της ποινικής δίωξης δεν θα είχε επιτευχθεί χωρίς την μεγάλη αντιφασιστική έκρηξη, που ακολούθησε την δολοφονία του Παύλου.

Η καμπάνια «Δεν είναι αθώοι»

Στο άκουσμα της πρότασης-ξέπλυμα της Εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου που στην ουσία έβγαζε λάδι την ηγεσία της ΧΑ ρίχνοντας την ευθύνη ‘’μεμονωμένα’’ στους «φυσικούς αυτουργούς», οι δυνάμεις του Αντιφασιστικού Συντονισμού Αθήνας-Πειραιά (Συνάντηση για μια Αντικαπιταλιστική Διεθνιστική Αριστερά,Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό, Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε,Ξεκίνημα, Αριστερή Ανασύνθεση) μαζί με το Συντονισμό για το Προσφυγικό και Μεταναστευτικό (ΣΥΠΡΟΜΕ), το Νέο Αριστερό Ρεύμα, τοπικές κινήσεις, όπως η Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Περάματος και ανένταχτους/ες αγωνιστές/τριες συγκροτήσαμε την καμπάνια «Δεν είναι αθώοι» ως αρνητική αποστροφή στην πρόταση της Οικονόμου.

Δεν είχαμε εξαρχής αυταπάτες.Ένα κομμάτι του κράτους θέλει να ξαναβγάλει στο δρόμο τα τάγματα εφόδου έχοντας ξεπλύνει το αίμα από τα χέρια τους και με πλήρη πια νομιμοποίηση κι όχι απλώς κάλυψη όπως συνήθιζε η αστυνομία στα χρόνια των θηριωδιών των ναζί.Το βαθύ κράτος δηλαδή κάνει ακόμη και τώρα, ότι μπορεί προκειμένου να προστατεύσει τους χρήσιμους δολοφόνους του. Απέναντι σε αυτό το εφιαλτικό σενάριο η καμπάνια ξεκίνησε την δράση της  με την συγκέντρωση πάνω από 4000 υπογραφών πολιτών, που ζητούν την συνολική καταδίκη. Πραγματοποίησε δράσεις, παρεμβάσεις, πετυχημένες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

Οι δράσεις της καμπάνιας έφτασαν μέχρι την Αμοργό, ξεπέρασαν τα σύνορα φτάνοντας στην Κύπρο και τις Βρυξέλλες (άλλωστε η άνοδος της Ακροδεξιάς δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο). Η καμπάνια αξιοποιώντας τις κατακτήσεις των τελευταίων χρόνων, όπως αυτές συντελέστηκαν και εντός και εκτός εφετείου,  θέλησε να εμπνεύσει, να συσπειρώσει και να εμπλέξει οργανικά την κοινωνία πέρα από τα στενά όρια της αντικαπιταλιστικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς ή του Αντιεξουσιαστικού χώρου. Και μάλλον τα κατάφερε.

Το εικονίδιο με το σήμα της καμπάνιας είχε τρομερή απήχηση στα socialmedia, το κάλεσμα για την ερχόμενη Τετάρτη στο Εφετείο αγκαλιάστηκε από ένα πλήθος συλλογικών φορέων, από εργατικά σωματεία, φοιτητικούς συλλόγους, κινήσεις πολιτών, ενώ η πορεία στο Κερατσίνι για τα 7 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου ήταν η μαζικότερη όλων όσων έχουν πραγματοποιηθεί ως τώρα, ένα ορμητικό ποτάμι χιλιάδων ανθρώπων, το μεγαλείο του αντιφασισμού στον δρόμο. 

Αξίζει να απαιτείς την καταδίκη τους; Aφού η Δικαιοσύνη δεν είναι τυφλή.
Πράγματι για μας η δικαιοσύνη όπως και οι νόμοι υπηρετούν τους ισχυρούς. Από αυτούς θεσπίζονται και τα δικά τους συμφέροντα εξυπηρετούν.Είναι γενικά ένα ξένο για τους «μη προνομιούχους» γήπεδο.

Όμως αν στο ποδόσφαιρο πολλούς αγώνες τους δίνεις εκτός έδρας,στην ταξική πάλη ελάχιστους δίνεις εντός. Και όταν μπεις στο γήπεδο καλείσαι πια να παίξεις.Ξεκαθαρίσαμε ότι νίκη θα είναι για μας μονάχα η συνολική καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Θεωρούμε ότι θα θέσει κάποια όρια στην ασυλία, που για δεκαετίες απολάμβανε η ακροδεξιά βία,θα απενεργοποιήσει έμπειρα στελέχη της Ακροδεξιάς, και θα ανακόψει τη φόρα ‘’φερέλπιδων’’ αυτού του χώρου.

Πέρα φυσικά από το προφανές, τη διάλυση της ναζιστικής οργάνωσης καθ αυτής.Γι αυτούς τους λόγους αποφασίσαμε να παρέμβουμε όλα αυτά τα χρόνια και πόσο μάλλον μέσω της καμπάνιας στη δικαστική διαδικασία.Γνωρίζοντας τον στόχο,μη υποτιμώντας τα πιθανά οφέλη αλλά και χωρίς καμία αυταπάτη για το πού τσακίζεται ο φασισμός.Στο δρόμο! Όμως ας δούμε το νόμισμα και από την άλλη του όψη. Είμαστε σίγουροι/ες ότι ο Θεοφίλου και η Ηριάννα θα ξαναέβλεπαν το φως του ήλιου και θα ανακτούσαν την ελευθερία τους χωρίς την ενασχόληση του κινήματος με τις δίκες τους;Eμείς μάλλον είμαστε αρκετά βέβαιοι για το αντίθετο.

7 Οκτώβρη ξεμπερδεύουμε; Κάθε νίκη, θάρρος για τις νέες μάχες!

H X.A. αποτέλεσε αναμφίβολα το πιο μεγάλο και πιο επικίνδυνο εδώ και δεκαετίες φασιστικό μόρφωμα στη χώρα. Όμως ο φασισμός δεν είναι μονάχα η Χ.Α.

Η αντίληψη που βλέπει τον εχθρό στην έγκυο προσφύγισσα και κλωτσάει τη βάρκα, η κατάληψη σχολείου για να μη φοιτήσουν προσφυγόπουλα, το λιντσάρισμα ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, η στοχοποίηση του αδύναμου, ο κοινωνικός κανιβαλισμός, οι εθνικιστικές και αντιτουρκικές ιαχές για τις ΑΟΖ, η συνομωσιολογία για την ανυπαρξία του covid-19 αποτελούν στοιχεία κοινωνικού εκφασισμού. Εκφασισμού, που τροφοδοτείται συστηματικά από τις κυβερνητικές πολιτικές του ρατσισμού, της καταστολής, της αστυνομικής βίας, του κρατικού  αυταρχισμού.

Επομένως ακόμα κι αν πετύχουμε τη συνολική καταδίκη της ΧΑ τα αναγκαία στοιχεία ώστε το φίδι να ξαναβγεί με άλλη μορφή από την τρύπα του είναι εδώ. Η οικονομική κρίση, οι κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες που παράγει το σύστημα και η ραγδαία φτωχοποίηση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού, διαδικασία οδυνηρή, που γνωρίζει ήδη νέα ένταση λόγω του τρόπου, που οι κυβερνήσεις διαχειρίζονται την κρίση της πανδημίας  δίνουν νέο χώρο στην Ακροδεξιά, όποια μορφή και αν παίρνει αυτή. Και βέβαια η ΧΑ έχει διασπαστεί και διασπάται σε μικρές ομάδες, οι οποίες ωστόσο μπορούν να γίνουν εξαιρετικά επικίνδυνες.

Για αυτό ας θυμηθούμε τα σπουδαία λόγια του Μπρέχτ. «Μη χαίρεστε που σκοτώσατε το κτήνος. Η σκύλα που το γέννησε ζει και είναι πάλι σε οργασμό»
Αλλά δεν είναι μόνη. Απέναντι της στεκόμαστε με πείσμα χιλιάδες άνθρωποι ενάντια στο μίσος και τον παραλογισμό, για να νικήσει η ανθρωπιά, η αλληλεγγύη.

Και αυτοί οι χιλιάδες έχουμε ένα μεγάλο ραντεβού. Την Τετάρτη στις 7 του Οκτώβρη στο Εφετείο να πούμε δυνατά και καθαρά. Μην τολμήσετε..65 χρόνια μετά την δίκη της Νυρεμβέργης, 8 δεκαετίες μετά το Ολοκαύτωμα, μετά το Άουσβιτς, μην τολμήσετε να οπλίσετε ξανά χέρι ναζιστή.

Στις 7 Οκτώβρη έχουμε ραντεβού με την Ιστορία. Και αν αυτό δεν είναι εύκολο να το αντιληφθούμε, γιατί όντως τα γεγονότα ιστορικής σημασίας δύσκολα τα καταλαβαίνουμε ως τέτοια την στιγμή που επιτελούνται, είναι φορές, που κάποιοι με το ξόδι τους μας τα αποκαλύπτουν . Άνθρωποι του χθες, που όμως έγραψαν το μέλλον. Σύμβολα. Όπως ο Παύλος, ο Λουκμάν. Που δεν ξεχνάμε. 

Ποτέ ξανά. 

*Μέλη της καμπάνιας ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΘΩΟΙ και της Συνάντησης για μια Αντικαπιταλιστική Διεθνιστική Αριστερά

πηγη:https://www.efsyn.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου