Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 01 Οκτ 2020
Δυναμική απάντηση στους εκβιασμούς Κεραμέως, χημικά κατά των μαθητών από τα ΜΑΤ (βίντεο - φωτογραφίες)
Κλίκ για μεγέθυνση
 
 

13:03 | 01.10.2020

 

 

Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν λίγο πριν ολοκληρωθεί το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας - Υπό κατάληψη βρίσκονται πάνω από 700 σχολεία - Μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς ζητούν την ασφαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων εν μέσω του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού

 


Στους δρόμους βρέθηκαν για μία ακόμα φορά οι μαθητές, σήμερα Πέμπτη 1 Οκτωβρίου, πραγματοποιώντας κινητοποιήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και πλήθος άλλων πόλεων της Ελλάδας με κύριο αίτημα τις ασφαλείς συνθήκες στα σχολεία εν μέσω νέας έξαρσης του κορονοϊού. Στο πλευρό τους συντάσσονται Ομοσπονδίες και Σωματεία εκπαιδευτικών και γονέων.

img_5495.jpg

Σύμφωνα με το alfavita.gr, στη διαδήλωση της Αθήνας, η αστυνομία αντιμετώπισε με χημικά τους μαθητές. Νωρίτερα ομάδα αγνώστων είχε ρίξει μολότωφ προς τους αστυνομικούς.

Στη Θεσσαλονίκη αντίστοιχη κινητοποίηση λαμβάνει χώρα στο άγαλμα Βενιζέλου. Επιπλέον, μαθητικά συλλαλητήρια αναμενόταν να διεξαχθούν σε πολλές πόλεις της επαρχίας, καθώς εκατοντάδες σχολεία τελούν υπό κατάληψη σε ολόκληρη τη χώρα.

img_5492.jpg

Την ίδια ώρα, εντείνονται οι πιέσεις και οι απειλές της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας για άμεσο άνοιγμα των σχολείων. Με δήλωσή της που μοίρασε την Τετάρτη στον Τύπο, η Ν. Κεραμέως «ενημέρωσε» ότι... διατάσσει εντός της ημέρας τους διευθυντές των σχολείων να καταρτίσουν πρόγραμμα τηλεκπαίδευσης που θα εφαρμοστεί από αύριο (!) και «τιμωρεί» (τουλάχιστον, σίγουρα έτσι φαντάζεται) εκπαιδευτικούς και μαθητές με μαθήματα τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Και αυτό, χωρίς να έχει προηγηθεί ίχνος διαλόγου με τη μαθητική κοινότητα στα σχολεία που έχουν καταγραφεί κινητοποιήσεις (διαβάστε αναλυτικά).

Σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση, καθίσταται υποχρεωτική η σύγχρονη εξ αποστάσεων εκπαίδευση σε περιπτώσεις έκτακτων ή απρόβλεπτων γεγονότων, συμπεριλαμβανομένων και των καταλήψεων.

«Οι μαθητές που παρεμποδίζουν τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας δεν θα επιτρέπεται να συμμετέχουν στη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και θα λαμβάνουν απουσίες για όσες διδακτικές ώρες προβλέπει το ωρολόγιο πρόγραμμα της ημέρας», προβλέπει η απόφαση - μνημείο αυταρχισμού.

   Επιπλέον, η απόφαση προβλέπει ότι οι απουσίες από κάθε διδακτική ώρα σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης θα καταγράφεται από τον εκπαιδευτικό, θα προσμετράται στο γενικό σύνολο των απουσιών και θα λαμβάνεται υπόψη για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης.

«Το άνοιγμα των σχολείων έγινε με σοβαρότατες αστοχίες, λάθη και ελλείψεις. Και σήμερα, με αστυνομία, εισαγγελικές παρεμβάσεις, επεμβάσεις ομάδων «αγανακτισμένων» πολιτών (όπως έχει καταγγελθεί σε κάποιες περιπτώσεις) και γενικευμένο αυταρχισμό, δεν καλύπτονται οι κυβερνητικές ευθύνες, μόνο θα διογκώνονται, σε βάρος των παιδιών και της εκπαίδευσης», σχολίασε μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, αντιδρώντας στη συκοφάντηση του μαθητικού κινήματος.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι ζητούν οι μαθητές

Το προηγούμενο διάστημα έλαβε χώρα μια αρκετά εκτεταμένη δημόσια συζήτηση αναφορικά με το τι πραγματικά ζητούν οι μαθητές με τις μαθητικές καταλήψεις και το αν αυτές είναι υποκινούμενες. Κυβερνητικά στελέχη και δημοσιεύματα αμφισβήτησαν ανοιχτά τις προθέσεις των μαθητών.

Ενδεικτικά, λοιπόν, παραθέτουμε το πλαίσιο αιτημάτων της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας. Πιο συγκεκριμένα ζητά:

  • Να λυθεί το ζήτημα με την πολύωρη χρήση μάσκας που δυσκολεύει το μάθημα. Μικρότερες διδακτικές ώρες, επαρκή διαλείμματα.

  • Μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη στην κατεύθυνση των 15 μαθητών στην τάξη.

  • Προσλήψεις καθηγητών- να καλυφθούν όλα τα κενά.

  • Επαρκές προσωπικό καθαριότητας.

  • Με ευθύνη Υπουργείου Παιδείας, Περιφερειών και Δήμων να βρεθούν κατάλληλοι χώροι για σχολεία με σοβαρά κτηριακά προβλήματα.

  • Ασφαλείς, συχνές και δωρεάν μεταφορές για τους μαθητές.

  • Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων

  • Καμία σκέψη για κάμερες στις σχολικές αίθουσες.

  • Να εξασφαλιστούν οι όροι για να πραγματοποιηθούν οι σχολικές εκδρομές ή έστω άλλες ψυχαγωγικές- εκπαιδευτικές μαθητικές δραστηριότητες.

Παράλληλα, η Συντονιστική Επιτροπή καλεί σε Γενικές Συνελεύσεις σε όλα τα σχολεία και σε πορείες και κινητοποιήσεις.

«Θέλουμε, τους γονείς και τους καθηγητές δίπλα μας. Μας χαροποιεί που βαδίζουμε μαζί με την Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Ελλάδας, Ενώσεις Εκπαιδευτικών, εργαζόμενους, φοιτητές», σημειώνεται μεταξύ άλλων.

Σε σημερινή μάλιστα ανακοίνωσή της η Επιτροπή, απαντώντας στη Νίκη Κεραμέως για τις ανακοινώσεις της σχετικά με τα υπό κατάληψη σχολεία, τονίζει:

«Αν η κα. Κεραμεως νομίζει πως με την απειλή να χάσουμε γιορτές και εκδρομές, να κανουμε μάθημα το σαββατοκύριακο και πάει λέγοντας, θα σταματήσουμε τον δίκαιο αγώνα που δινουμε χιλιάδες μαθητές σε όλη τη χώρα ΕΙΝΑΙ ΒΑΘΙΑ ΓΕΛΑΣΜΕΝΗ!

Επειδή μάλλον εχει ξεχάσει να της θυμίσουμε:

ΑΥΤΟΙ μας έστειλαν στα σχολεία χωρίς κανένα μέτρο προστασίας για εμάς και τις οικογένειές μας… ΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΔΗΛΑΔΗ;»

Μεταξύ άλλων τονίζουν:

«Εμείς θέλουμε τα σχολεία μας ανοιχτά και ασφαλή…
Εσείς είναι φανερό πια με τη στάση σας πως θέλετε να είναι κλειστά!

Υγ. Θα θέλαμε να διευκρινίσουμε κάτι…Γιατί πού μας πρήζετε με το διάλογο που κόφτεσε να κάνετε μαζί μας… Να σας πουμε κάτι που κάνετε σαν να μην το ξέρετε… Έχουμε έρθει στα Υπουργεία και βρήκαμε.τις καγκελόπορτες κλειστές. Έχουμε πάει σε Διευθύνσεις Βθμιας, Δημαρχεία, Περιφέρειες και είτε δεν μας δεχοντουσαν είτε μας πέταγαν σαν μπαλάκι ο ένας στον άλλον…

ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ!
ΑΚΟΥΣΤΕ ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ ΠΡΑΞΗ ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Διεκδικούμε το αυτονόητο δικαίωμα κάθε μαθητή: Να μπορεί να πηγαίνει σε ένα ασφαλές σχολείο που θα τον μορφώνει. Αυτό το δικαίωμα θα το κατακτήσουμε με τους αγώνες μας, όσο και να μας πολεμάτε!».

Στο πλευρό των μαθητών Ομοσπονδίες και Ενώσεις Γονέων

Την ίδια ώρα, το alfavita.gr λαμβάνει πλήθος ανακοινώσεων από συλλόγους, ενώσεις και ομοσπονδίες γονέων από όλη την Ελλάδα που δηλώνουν τη στήριξή τους στα αιτήματα των μαθητών και καλούν σε μαζική στήριξη των συλλαλητηρίων.

Η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδος, σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για εκβιαστικά και υποκριτικά διλήμματα αναφορικά με τα μέτρα που εξήγγειλε η υπουργός Παιδείας για τα υπό κατάληψη σχολεία.

«Εδώ και τώρα η Κυβέρνηση, να συζητήσει με τους μαθητές και τους γονείς και να υλοποιήσει τα δίκαια αιτήματα μαθητών – γονιών – εκπαιδευτικών», σημειώνει η Συνομοσπονδία.

Η Ομοσπονδία Γονέων Περιφέρειας Αττικής αναφέρει: «Ως πότε θα ανεχόμαστε αυτή την κατάσταση; Να στοιβάζονται 25 και 30 παιδιά στις τάξεις τους με μόνο εφόδιο την μάσκα και χωρίς τις απαιτούμενες αποστάσεις; Να μην απολυμαίνονται - καθαρίζονται οι χώροι των σχολείων επειδή δεν προσλαμβάνεται προσωπικό καθαριότητας; Να μας λένε πως τα σχολεία είναι ανοιχτά, αλλά να κάνουν 3ωρα και 4ωρα στην β’βάθμια και να μην λειτουργούν τα ολοήμερα στα Δημοτικά, λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών; Να πληρώνουμε από την τσέπη μας τα τεστ όταν υπάρχει περιστατικό στο σχολείο ή όταν το παιδί μας έχει έναν απλό πονόλαιμο; Να μην υπάρχουν νοσηλευτές σε κάθε σχολείο αλλά την εκτίμηση για μόλυνση από τον ιό να την κάνει εκπαιδευτικός; Εμείς λέμε: ΩΣ ΕΔΩ».

Και καταλήγει: «Όλες οι Ενώσεις Γονέων, όλοι οι Σύλλογοι Γονέων συμμετέχουμε μαζικά και αγωνιστικά στο νέο μαθητικό συλλαλητήριο, την Πέμπτη 1 Οκτώβρη, στις 12.00 πμ στα Προπύλαια».

Παρόμοιες ανακοινώσεις εξέδωσαν και άλλες Ομοσπονδίες Γονέων σε όλη τη χώρα.

Στήριξη από ΔΟΕ-ΟΛΜΕ και τοπικά σωματεία εκπαιδευτικών - Διευκολυντικές στάσεις εργασίας

Στην ίδια γραμμή πλεύσης και οι ΔΟΕ και ΟΛΜΕ. Οι Ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στηρίζουν τις κινητοποιήσεις των μαθητών, τονίζοντας την ταύτιση σειράς αιτημάτων των μαθητών με αντίστοιχα που διατυπώνει το τελευταίο διάστημα και το διδασκαλικό και καθηγητικό κίνημα, όπως 15 παιδιά ανά τάξη και προσλήψεις εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία.

 

 

«Τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας της Κυβέρνησης της Ν.Δ. έχουν οδηγήσει μέσα σε ελάχιστες μέρες στον, σχεδόν, διπλασιασμό των σχολείων που εμφανίζονται κρούσματα. Αντί για ουσιαστική στήριξη του δημόσιου σχολείου με άμεσα μέτρα επίλυσης των οξυμένων προβλημάτων απαντά με κατασυκοφάντηση, καταστολή και μοίρασμα χρημάτων ξανά στα κανάλια», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΔΟΕ και καλεί τους εκπαιδευτικούς «να βρεθούμε κοντά στους μαθητές μας, να στηρίξουμε τον κοινό μας αγώνα απέναντι στην τρομοκρατία που εξαπολύουν».

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. για να διευκολύνει τη συμμετοχή των συναδέλφων στα εκπαιδευτικά-μαθητικά συλλαλητήρια, κηρύσσει 3ωρη στάση εργασίας τις 3 τελευταίες ώρες του πρωινού προγράμματος.

Η ΟΛΜΕ επισημαίνει στη δική της ανακοίνωση:

«Ο αγώνας των μαθητών για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην Μόρφωση και στην Υγεία είναι δίκαιος! Είναι πρώτα από όλα και δικός μας αγώνας! Εκπαιδευτικοί γονείς και μαθητές, όλοι μαζί διεκδικούμε υγειονομικές και παιδαγωγικές προϋποθέσεις για πραγματικό μάθημα με μέτρα ασφαλείας, με άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών, με μόνιμο προσωπικό καθαριότητας, με περισσότερες αίθουσες ώστε να μην ξεπερνάνε τα τμήματα τους 15 μαθητές».

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ προκηρύσσει 3ωρη διευκολυντική στάση εργασίας 11:00 με 14:00.

Επιπλέον, δεκάδες ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ ανά την Ελλάδα καλούν με ανακοινώσεις σε μαζική στήριξη των κατά τόπους μαθητικών κινητοποιήσεων, προκηρύσσοντας συμπληρωματικές διευκολυντικές στάσεις εργασίας.

Δημ. Κουτσούμπας: Οι μαθητές έχουν δίκιο

«Οι μαθητές έχουν δίκιο. Είμαστε όλοι μαζί τους. Οι καθηγητές, οι εκπαιδευτικοί συνολικά, οι γονείς τους, όλος ο ελληνικός λαός, τάσσεται με τα δίκαια αιτήματά τους.
Υπάρχουν λύσεις τώρα. Τί δεν καταλαβαίνει η κυβέρνηση; Τα παιδιά ζητάνε να αραιώσουν οι σχολικές αίθουσες, να βρεθούν νέες σχολικές αίθουσες, να γίνει διορισμός εκπαιδευτικών, οι οποίοι λείπουν, να γίνουν νέοι διορισμοί των εργαζομένων στην καθαριότητα για τα σχολεία. Είναι δίκαια αιτήματα. Σε αυτά είμαστε μαζί τους», η δήλωση του γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ

πηγη:https://left.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου