Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 22 Μάρ 2020
Αδειάζουν οι πόλεις παρά τις προειδοποιήσεις – Έρχεται καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 


Παρά τις αυστηρές προειδοποιήσεις των αρχών, πολλοί είναι εκείνοι που δεν συνειδητοποιούν την ευθύνη που έχουν έναντι του κοινωνικού συνόλου και ειδικά έναντι των ευπαθών ομάδων σε αυτήν την κρίσιμη μάχη που δίνει η χώρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κοροναϊού.

Πολλοί είναι εκείνοι που δεν συνειδητοποιούν ότι η διαφυγή που επιδιώκουν στην Περιφέρεια μπορεί να στοιχίσει ακόμη και σε ζωές. Ονειρεύονται καθαρό αέρα και βόλτα στο βουνό ή στην παραλία ως αντίδοτο στον κοροναϊό, χωρίς να συνειδητοποιούν ότι το πιθανότερο είναι να συμβάλλουν στη διασπορά του ιού, δημιουργώντας εστίες εκεί που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εθελοτυφλούν μπροστά στην τεράστια πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει το δημόσιο σύστημα υγείας – με όλες τις γνωστές ελλείψεις του και τις επιπρόσθετες που έχει δημιουργήσει η επιδημία- και αδιαφορούν μπροστά στο δεδομένο ότι τα κέντρα υγείας και τα νοσοκομεία της Περιφέρειας δεν θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το ενδεχόμενο διασποράς του κοροναϊού στις τοπικές κοινωνίες.
Κι αυτά παρά την καθημερινή ενημέρωση από την Πολιτεία, τα μέτρα και τις συστάσεις της κυβέρνησης, τις εκκλήσεις κάθε ειδικού. Και με τον τρόπο αυτό, η καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας -ένας πραγματικός εφιάλτης- φαίνεται να είναι προ των πυλών.
Ήδη, η κυβέρνηση στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ το πρωί του Σαββάτου προβλέπει την απαγόρευση κυκλοφορίας, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να τεθεί σε ισχύ ανά πάσα στιγμή.
Ήδη, στα νησιά μπορούν να μεταβαίνουν μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι. Από τα ξημερώματα λειτουργεί ειδική ψηφιακή εφαρμογή της ΑΑΔΕ προκειμένου να βεβαιώσει κάποιος που θέλει να ταξιδέψει ότι το νησί που έχει ως προορισμό είναι η μόνιμη κατοικία του.

Απαγόρευση κυκλοφορίας για επιτακτικούς λόγους

Στην ΠΝΠ αναφέρεται:
«Για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας είναι δυνατόν να επιβάλλονται ως μέτρα πρόληψης και για το απολύτως αναγκαίο χρονικό διάστημα, περιορισμοί ή απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών εν όλω ή εν μέρει στην Επικράτεια.
»Από τα μέτρα του προηγούμενου εδαφίου εξαιρούνται μετακινήσεις των πολιτών για την εξυπηρέτηση ζωτικών, προσωπικών ή επαγγελματικών, αναγκών τους που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με άλλον τρόπο. Τα μέτρα επιβάλλονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών μετά από γνώμη της Εθνικής Επιτροπής προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19.
»Με την ίδια απόφαση καθορίζονται οι εξαιρέσεις καθώς και κάθε άλλη αναγκαία ρύθμιση. Στα φυσικά πρόσωπα, που παραβιάζουν τα μέτρα χωρίς να θίγονται οι κυρώσεις που προβλέπονται στον Ποινικό Κώδικα, επιβάλλεται με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, για κάθε παράβαση, διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ.»
 

Αδειάζουν οι πόλεις παρά τις προειδοποιήσεις

Ιδιαίτερα αυξημένη ήταν η έξοδος των κατοίκων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και το Σάββατο.
Από τα διόδια της Ελευσίνας με κατεύθυνση προς Κόρινθο πέρασαν μέχρι χθες τις 3.00 μ.μ. που άρχισαν οι προειδοποιήσεις, 7.778 αυτοκίνητα.
Αντίστοιχα, από τα διόδια Αφιδνών με κατεύθυνση προς Λαμία πέρασαν 10.938 αυτοκίνητα, ενώ από τα διόδια των Μαλγάρων-Θεσσαλονίκης με κατεύθυνση την Αθήνα πέρασαν 5.274 οχήματα .
Παράλληλα υπήρξε μετακίνηση Θεσσαλονικέων προς τη Χαλκιδική. «Έχουμε λίγο πιο αυξημένη κίνηση αυτοκινήτων σε σχέση με χθες, σε κάθε περίπτωση όμως είναι λιγότεροι εκείνοι που ξεκίνησαν χθες και σήμερα για τη Χαλκιδική σε σχέση με αυτούς που ήρθαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο» δήλωσε  ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Γιάννης Γιώργος.
Ο ίδιος διευκρινίζει, μάλιστα, πως «πολλοί από αυτούς που ήρθαν πριν μια εβδομάδα, παρέμειναν στη Χαλκιδική, όπως φαίνεται και από την κίνηση που υπήρξε κατά τη διάρκεια των περασμένων ημερών στις λαϊκές αγορές και τα σούπερ μάρκετ της περιοχής».
«Η δική μας παραίνεση προς τον κόσμο, στο πλαίσιο των προσπαθειών για τη μη μετάδοση του κορονοϊού, ήταν, αφού ήρθαν όσοι ήρθαν, τουλάχιστον να παραμείνουν στο σπίτι. Ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι που βγαίνουν και έξω και δεν αναμένεται να βοηθήσει την κατάσταση ο καιρός που σήμερα είναι καταπληκτικός» προσθέτει ο κ. Γιώργος.
Απευθύνει, άλλωστε, έκκληση σε όλους να σκεφτούν τον περίγυρό τους και τους δικούς τους ανθρώπους και να αναλογιστούν ότι το σύστημα υγείας στη Χαλκιδική δεν «σηκώνει» μεγάλη επιβάρυνση.

Στην Αττική έμειναν σπίτι

Εντός της πρωτεύουσας, πάντως, τα πράγματα φάνηκαν να είναι λίγο βελτιωμένα σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.
Μετά και τις απαγορεύσεις για βόλτες και συναθροίσεις σε πάρκα, παραλίες και άλλους χώρους, οι Αθηναίοι και οι Πειραιώτες έμειναν σπίτι, παρά τον καλό καιρό, με αποτέλεσμα η Αθήνα και ο Πειραιάς να μοιάζουν με πόλεις φαντάσματα.

Αυστηρές προειδοποιήσεις

Ως ύστατο μέτρο, και μετά την εικόνα των πολιτών να εγκαταλείπουν άρον-άρον το «κλεινόν άστυ», σχηματίζοντας «ουρές» στα διόδια, η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να επιβάλει το μέτρου της ολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας ακόμη και τη Δευτέρα.
Όμως, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε να πείσει τους απείθαρχους με μία ακόμη προειδοποίηση: «Απ' όλους εμάς και τη συμπεριφορά μας εξαρτάται, τελικά, αν η κυβέρνηση χρειαστεί να πάρει ακόμα πιο δραστικά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας. Ο ιός δεν γνωρίζει σύνορα και αποστάσεις. Όσο πιο μικρό είναι το νησί όπου κάποιος πιστεύει ότι θα καταφύγει για να προστατευθεί, τόσο πιο δύσκολη, αν όχι αδύνατη, θα είναι και η περίθαλψή του αν αρρωστήσει εκεί», ήταν η χαρακτηριστική του αναφορά στο διάγγελμα της Πέμπτης.
Η απαγόρευση άσκοπων μετακινήσεων είναι μέτρο που εφαρμόζεται ήδη σε άλλες χώρες της Ε.Ε. (Ιταλία, Γαλλία κλπ), βρίσκεται στο τραπέζι και μάλιστα στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, από την πλευρά του, με έντονο ύφος, είπε: «Κάποιοι συμπολίτες μας παρατηρούμε ότι δεν το τηρούν και θεωρούν ότι είναι ώρα εκδρομής στο χωριό και το εξοχικό. Η πλειοψηφία τηρεί τους κανόνες, αλλά κάποιοι, δείχνοντας αντικοινωνική συμπεριφορά, δεν τηρούν τις απαγορεύσεις. Η πολιτεία γνωρίζει και θα εξακολουθεί να γνωρίζει ποια οχήματα περνούν από τα διόδια».
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου