Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 04 Νοέ 2020
Με πρόσχημα την πανδημία χτυπούν τα δικαιώματα μας
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

 

 

 

 
Πραγματικά μέτρα προστασίας τώρα

 

Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η αναίσχυντη κυβέρνηση της ΝΔ σε σχέση με τον μήνα Νοέμβριο για την αντιμετώπιση της πανδημίας επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο τις ήδη πολύ δύσκολες συνθήκες εργασίας. Συγκεκριμένα:

Αυξάνεται το ποσοστό της υποχρεωτικής τηλεργασίας στο 50%

Η κυβέρνηση αυξάνει το ποσοστό των εργαζομένων (κατά 10% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα) που θα τίθενται μονομερώς από τον εργοδότη σε καθεστώς τηλεργασίας. Δίνεται μάλιστα απόλυτη ελευθερία στους εργοδότες να μεταβάλλουν το μοντέλο εργασίας (εξ αποστάσεως ή με φυσική παρουσία) όποτε θέλουν και όπως τους βολεύει…! Το θεσμικό πλαίσιο για τις συνθήκες εργασίας στην τηλεργασία παραμένει, άλλωστε, επίτηδες ελλιπέστατο και συνδυαστικά με το πλαφόν του 50% για όλες τις επιχειρήσεις που μπορούν να εφαρμόσουν τηλεργασία ανοίγει το δρόμο για περισσότερη εκμετάλλευση και απομόνωση των εργαζομένων.

«Απελευθερώνονται» οι…αναστολές

Η κυβέρνηση δίνει την ευχέρεια στις πληττόμενες επιχειρήσεις να αναστείλουν ακόμα και ολόκληρο τον αριθμό του προσωπικού τους ανεξαρτήτως του κριτηρίου του τζίρου που ίσχυε στην πρώτη φάση. Η απόφαση αυτή είναι βούτυρο στο ψωμί των εργοδοτών, ειδικά στον κλάδο του επισιτισμού-τουρισμού όπου μπορούν πλέον ελεύθερα να αναστέλλουν την εργασία και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων της επιχείρησης.

Απελευθερώνονται και οι απολύσεις

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση ξεκινάει να παίρνει πίσω τα ψίχουλα που είχε αναγκαστεί να δώσει τους πρώτους μήνες της πανδημίας. Πρώτο και κύριο μέλημα της είναι να αποτινάξει σταδιακά την ευθύνη από τους εργοδότες να απασχολούν το ίδιο αριθμό εργαζομένων. Στην πρώτη φάση η κυβέρνηση όριζε 45 ημέρες όπου ο εργοδότης δεν μπορούσε να απολύσει τον εργαζόμενο που είχε θέσει σε αναστολή. Πλέον αυτό το διάστημα θα είναι ισόποσο με τη διάρκεια αναστολής άρα είναι στο χέρι του εργοδότη πλέον πότε θα σχεδιάσει να απολύσει μια και καλή τους εργαζόμενους.

Τέλος, το πενιχρό επίδομα πολλών εργαζομένων που βρίσκονται σε αναστολή θα μειωθεί ακόμη περισσότερο καθώς θα αποζημιωθούν αναλογικά για όσες ημέρες ισχύει η αναστολή ενώ η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών θα γίνεται με βάση τον ονομαστικό μισθό και όχι επί της ειδικής αποζημίωσης των 534 ευρώ.

Τα δήθεν έκτακτα μέτρα (ΠΝΠ, τηλεργασία, εκ περιτροπής, αναστολές) που εδώ και μήνες επιβάλλει η ούλτρα νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη αποκτούν ένα ολοένα και πιο μόνιμο χαρακτήρα. Σε συνδυασμό μάλιστα με το νέο νομοσχέδιο- έκτρωμα για τα εργασιακά η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει ταφόπλακα σε κάθε εργασιακό, κοινωνικό και δημοκρατικό δικαίωμα.

ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Αυτή η επίθεση δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη. Οι εργαζόμενοι με μαζικούς, μαχητικούς και ενωτικούς αγώνες, με την αυτοοργάνωση μας σε κάθε χώρο δουλειάς, πρέπει να αντιδράσουμε στο βάρβαρο χτύπημα κυβέρνησης- εργοδοτών, να τσακίσουμε το δόγμα «Νόμος είναι το δίκιο του εργοδότη». Να παλέψουμε για δουλειά με αξιοπρέπεια και δικαιώματα, για να επιβάλλουμε το δίκιο και τις ανάγκες μας παντού.

Όχι στην τηλεργασία

Να απαγορευτούν οι απολύσεις

Μέτρα προστασίας για όλους (δωρεάν μάσκες, μαζικά τεστ κ.α.)

Άμεση ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝΑπό ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου 2020 | 8:54 μ.μ.
πηγη:http://tsak-giorgis.blogspot.com
 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου