Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 19 Ιαν 2014

 

 

Εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο το Σχέδιο Δράσης κατά του ρατσισμού, του νεοφασισμού και της ξενοφοβίας, καθώς και ο Κώδικας Καλών Πρακτικών και Δεοντολογίας που αποφάσισε η διαπαραταξιακή επιτροπή που έχει συγκροτηθεί για αυτό το σκοπό, ενώ τα μέλη της ομάδας ζήτησαν και έλαβαν εξουσιοδότηση προκειμένου να προχωρήσουν στην υλοποίηση επιμέρους δράσεων.

Όπως αναφέρθηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (την πρώτη συνεδρίαση για το 2014), στο Σχέδιο Δράσης διαπιστώνεται πως οι τοπικές Αρχές οφείλουν να διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο, στην ανάπτυξη στρατηγικών για την πρόληψη και την καταπολέμηση του ρατσισμού στο πλησιέστερο προς τους πολίτες επίπεδο.

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος δεσμεύεται να αναδείξει τους κινδύνους που ενσωματώνουν ο ρατσισμός, ο νεοφασισμός και η ξενοφοβία μέσω της καλλιέργειας και της προβολής ενός αντιρατσιστικού ήθους ως κύριας παραμέτρου της γενικότερης πολιτικής της Περιφέρειας αλλά και ως βασικής αρχής των ειδικότερων τομέων αρμοδιότητάς της, της διαρκούς επανεξέτασης του ήθους που διέπει τη λειτουργία των υπηρεσιών της, ώστε να διασφαλιστεί ότι ο αντιρατσισμός δεν αποτελεί απλώς ρητορεία αλλά και καθημερινή πρακτική και της προαγωγής του αντιρατσιστικού ήθους μέσω της διοργάνωσης ενημερωτικών εκδηλώσεων για τους υπαλλήλους της και για όσους συνεργάζονται με τις υπηρεσίες της» υπογράμμισε κατά την εισήγησή του ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου και επικεφαλής της διαπαραταξιακής επιτροπής Κωνσταντίνος Καρπέτας.

Σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος θα αναλάβει, μεταξύ άλλων, πρωτοβουλίες που εντάσσονται στους ακόλουθους πυλώνες δράσης:

- Ενσωμάτωση της μάχης κατά του ρατσισμού, νεοφασισμού και της ξενοφοβίας σε όλες τις πολιτικές της Περιφέρειας. Δημιουργία διϋπηρεσιακής ομάδας, η οποία θα προωθήσει αυτή τη διαδικασία και θα εξεταστεί ποια υπηρεσία θα μπορούσε να έχει την αρμοδιότητα μόνιμου ελέγχου. Επιπλέον, θα συνταχθεί Κώδικας Καλών Πρακτικών και Δεοντολογίας, ο οποίος θα διέπει τη λειτουργία του συνόλου των υπηρεσιών της Περιφέρειας και αντίστοιχο Δελτίο Αναφοράς Ρατσιστικής Αντιμετώπισης από τις εν λόγω υπηρεσίες.

- Ενίσχυση των ενεργειών πληροφόρησης και επικοινωνίας γύρω από την απειλή που ενσωματώνει ο ρατσισμός, ο νεοφασισμός και η ξενοφοβία. Συνεργασία με μέσα ενημέρωσης, θεσμοθέτηση ημερίδας.

- Προώθηση συνεργασίας ανάμεσα στην Περιφέρεια και διάφορους τοπικούς φορείς για την πρόληψη και την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Δημιουργία Δικτύου Συνεργασίας κατά του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας.

- Υποστήριξη ευάλωτων ατόμων και ομάδων που παρουσιάζουν υψηλό κίνδυνο να αποτελέσουν θύματα ρατσιστικής αντιμετώπισης.

- Καταγραφή των περιστατικών σε επίπεδο Περιφέρειας. Ίδρυση Παρατηρητηρίου και δημιουργία ειδικής ιστοσελίδας.

- Εξασφάλιση πόρων για την στήριξη των δράσεων κατά των φαινομένων αυτών και για στήριξη ευπαθών ομάδων.

Όσον αφορά τον Κώδικα Καλών Πρακτικών και Δεοντολογίας αποφασίστηκε να προταθεί για υιοθέτηση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος καθότι, όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ο ρατσισμός ενδημεί σε ανησυχητικό βαθμό στην ελληνική κοινωνία και αναζητά πρόσφορο έδαφος, γεγονός που επιτάσσει τη λήψη μέτρων για την ανάσχεσή του και υφέρπει ο κίνδυνος ανάπτυξης ή ανοχής ρατσιστικών περιστατικών ή συμπεριφορών, οι οποίες θα παταχθούν με αποφασιστικότητα.

Και κατέληξε ο κ. Καρπέτας: «Δε θέλουμε να μένουμε στις απλές διαπιστώσεις και δεν το κάνουμε. Έχουμε ως κύριο στόχο την ενίσχυση των φορέων με πρωτοβουλίες και δράσεις και όλοι μαζί να έχουμε μια κοινή πολιτική για την αντιμετώπιση των θεμάτων βίας και την υποστήριξη των ευάλωτων ομάδων και προσώπων».

Στη συνεδρίαση της διαπαραταξιακής επιτροπής της Περιφέρειας συμμετέχουν ως επικεφαλής ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κωνσταντίνος Καρπέτας και οι εκπρόσωποι των παρατάξεων Αριστείδης Μπουχάγιερ (Ζούμε Δυτικά), Θηρεσία Πολίτη (Οικολογική Δυτική Ελλάδα), Παναγιώτης Παπαθεοδωρόπουλος (Δημοκρατική Οικολογική Ανασύνθεση), Ιωάννης Λύχρος (Αντίσταση Πολιτών Δυτικής Ελλάδας) και Γεωργία Ντάτσικα (Ελπίδα για τη Δυτική Ελλάδα).

 

 

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου