Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 23 Μάρ 2021
Κορωνοϊός / Αβοήθητοι ασθενείς και εξαντλημένοι υγειονομικοί
Κλίκ για μεγέθυνση

 


 

«Χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας. Ο θείος μου Ε.Κ., ετών 82, βρίσκεται διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ στο νοσοκομείο 'Παμμακάριστος'. Είχε νοσηλευτεί ως Covid δέκα ημέρες στον 'Ευαγγελισμό' και μεταφέρθηκε εκεί επειδή ήταν καλά και σχεδόν έτοιμος να βγει. Τι κάνουμε; Δεν θα έπρεπε ύστερα από τόσες ημέρες να βρεθεί ΜΕΘ; Πώς μπορείτε να βοηθήσετε; Αφήνουμε την κυβέρνηση να κάνει 'ευθανασία' στους ανθρώπους κάποιας ηλικίας; Είμαι σε απόγνωση. Ευχαριστώ».

Αυτή την έκκληση για βοήθεια έστειλε την Κυριακή 21.3 συγγενής διασωληνωμένου εκτός ΜΕΘ ασθενούς στην ΠΟΕΔΗΝ. Τέτοιες περιγραφές βρίσκονται δυστυχώς στην ημερήσια διάταξη.

«Στο νοσοκομείο μας νοσηλεύονται ασθενείς με Covid-19 πέραν των ορίων ασφαλείας, τόσο για τους ίδιους τους ασθενείς όσο και για την ψυχοσωματική υγεία των ειδικών και ειδικευόμενων ιατρών του Παθολογικού τμήματος» λένε στην ΑΥΓΗ γιατροί της «Παμμακάριστου». Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι είναι αδύνατον να περιθάλψουν σωστά τους (80 και πλέον) ασθενείς οι μόλις 6 υπηρετούντες ειδικοί παθολόγοι (ένας εκ των οποίων ανήκει σε ευπαθή ομάδα και μία είναι επικουρικός).

Εδώ και εβδομάδες η διοίκηση του εν λόγω νοσοκομείου «δίνει» διαθεσιμότητα 82 κλίνες Covid και 9 κλίνες ΜΑΦ, με 4 κενές οργανικές θέσεις. Δηλαδή διπλάσιες κλίνες διατίθενται και διπλάσιοι ασθενείς νοσηλεύονται υπό την αποκλειστική ευθύνη των μισών ιατρών. Μάλιστα, επισημαίνουν οι γιατροί, στην τελευταία προκήρυξη του υπουργείου Υγείας «καμία θέση παθολόγου, ή άλλης ειδικότητας, δεν προκηρύχθηκε για την 'Παμμακάριστο'».

Όπως εξηγούν, είναι αντιεπιστημονική και επικίνδυνη η νοσηλεία τέτοιου πλήθους ασθενών με νόσημα του αναπνευστικού συστήματος χωρίς κανέναν πνευμονολόγο. «Οι ιατροί του Παθολογικού καλύπτουμε κατ’ αποκλειστικότητα τα τμήματα Covid, οπότε το Παθολογικό κατ' ουσίαν εφημερεύει 24 ώρες καθημερινά και ανελλιπώς».

Ράντζα και στις κλινικές Covid

Οι ανταποκρίσεις από όλα τα νοσοκομεία της Αττικής παραμένουν αγωνιώδεις και καθημερινά γίνονται όλο και πιο δραματικές. Τα ασθενοφόρα δεν προλαβαίνουν να διακομίζουν ασθενείς και έχουν εδώ και αρκετές ημέρες δημιουργηθεί συνθήκες «ιατρικής πολέμου» στην εφημερία τους (με δεκάδες διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ).

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 240 ασθενείς εισήχθησαν την Κυριακή για νοσηλεία στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου. Χαρακτηριστικό είναι ότι, στα τέλη Φεβρουαρίου, οι ημερήσιες εισαγωγές ασθενών με Covid στην Αττική ήταν μόλις 120.

«Τα ασθενοφόρα, που θυμίζουν στρατιωτικά οχήματα εν καιρώ πολέμου στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων, δείχνουν την κατάρρευση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και τη δυσκολία εισαγωγής στα νοσοκομεία με ελεγχόμενα συμπτώματα, λόγω έλλειψης χώρου. Θετικά περιστατικά βρίσκονται χωρίς παρακολούθηση σπίτι τους και όταν φτάνουν 'στο αμήν' διακομίζονται με ασθενοφόρο στα νοσοκομεία. Έχουμε ράντζα και σε νοσηλευόμενους ασθενείς με κορωνοϊό. Στο 'Αγία Όλγα' γέμισαν τα κρεβάτια με 60 ασθενείς στην εφημερία της Κυριακής και 14 ασθενείς Covid νοσηλεύονται σε ράντζα».

Αυτό είναι ένα μικρό μόνο μέρος από το χθεσινό πολεμικό ανακοινωθέν της ΠΟΕΔΗΝ, με αφορμή την εφιαλτική εφημερία της Κυριακής, κατά τη διάρκεια της οποίας τα ασθενοφόρα έκαναν «ουρά» έξω από το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας: στον «Ευαγγελισμό», λένε στην ΑΥΓΗ υγειονομικοί, έγιναν 65 εισαγωγές Covid και 110 non Covid. 25 περιστατικά διακομίστηκαν στο «Σισμανόγλειο», καθώς ο «Ευαγγελισμός» γέμισε. Οι ΜΕΘ (Covid και non Covid) όπως και οι ΜΑΦ ήταν χθες γεμάτες, ενώ υπάρχουν 4 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.

Βέβαια, το (κοβιντοποιημένο εδώ και μέρες) «Σισμανόγλειο» κατέληξε επίσης να μην έχει ούτε ένα κενό κρεβάτι μετά από αυτή την εφημερία, ήταν ήδη φίσκα στις 12 το βράδυ.

«Δεν μπορούν να ανοίξουν όλα τα κρεβάτια που υπολογίζαμε να ανοίξουν σε αίθουσες χειρουργείων, λόγω έλλειψης προσωπικού» τονίζει γιατρός στην ΑΥΓΗ. Ακούγεται εξουθενωμένος μετά τις αλλεπάλληλες εφημερίες.

Το νοσοκομείο χρειάζεται επειγόντως ενίσχυση με 25-30 πνευμονολόγους και παθολόγους, ώστε να μπορεί να εφημερεύει κάθε μέρα στις κλινικές Covid.

 

«Δεν θα το βάλουμε κάτω»

Γεμάτη ήταν χθες το απόγευμα και η νέα κλίνη ΜΕΘ του «Σωτηρία» (στελεχωμένη κυρίως με μετακινήσεις προσωπικού από άλλα τμήματα ή νοσοκομεία), νοσοκομείο το οποίο είναι η αιχμή του δόρατος στη μάχη του ΕΣΥ.

«Με το που βγαίνει κάποιος ασθενής από τη ΜΕΘ, είτε επειδή δεν τα κατάφερε είτε επειδή βελτιώθηκε η κατάστασή του, εισάγεται ο επόμενος. Είμαστε στο όριο τη εξάντλησης από τις πολλές παραπάνω εφημερίες, αλλά δεν θα το βάλουμε κάτω τη στιγμή της κορύφωσης του πολέμου» λέει στην ΑΥΓΗ εντατικολόγος του "Σωτηρία".

Πρόκειται, όμως, για πόλεμο «χωρίς πολεμοφόδια και όπλα, χωρίς καν τους απαραίτητους στρατιώτες» δηλώνει στην ΑΥΓΗ η Βούλα Πάκου, πρόεδρος των εργαζόμενων στο ΚΑΤ, όπου χθες το απόγευμα υπήρχαν μόλις τρεις κενές κλίνες ΜΕΘ για κορωνοϊό. «Το νοσοκομείο εφημερεύει καθημερινά για τεράστιο όγκο περιστατικών, ο οποίος μεγάλωσε επειδή μετατράπηκαν οι κλινικές σε Covid. Όμως αυτές άνοιξαν με μετακίνηση προσωπικού, το οποίο έχει σοβαρό πρόβλημα εκπαίδευσης γιατί δούλευε σε άλλους χώρους, ακόμα και σε Κέντρα Υγείας» εξηγεί η κ. Πάκου.

Οι τελευταίοι επικουρικοί ήρθαν στο ΚΑΤ στις αρχές Ιανουαρίου και δεν πρόλαβαν να εκπαιδευτούν. Την εκπαίδευση την ανέλαβαν οι παλαιότεροι συνάδελφοί τους, την ίδια ώρα που νοσηλεύουν τους ασθενείς.

«Λύγισε» το «Θριάσιο»

«Φράκαρε» και σταμάτησε να δέχεται ασθενείς το «Θριάσιο» νοσοκομείο χθες βράδυ, καθώς ξεκίνησε εφημερία το πρωί της Δευτέρας χωρίς κενές κλίνες ΜΕΘ Covid και με μόλις 15 κενές απλές κλίνες που γέμισαν. Περισσότεροι από 100 ασθενείς Covid νοσηλεύονται σε επικίνδυνες συνθήκες στους θαλάμους τεσσάρων κλινικών (σε δύο διαφορετικούς ορόφους) που έχουν μετατραπεί σε κλινικές Covid χωρίς να τηρούνται οι προδιαγραφές.

ΕΜΒΟΛΙΟ

Η πίεση στο ΕΣΥ δεν έχει πιάσει ακόμα ταβάνι

Με τα κρούσματα να διατηρούνται και τις επόμενες ημέρες σε υψηλά επίπεδα, οι υγειονομικοί εκφράζουν την αγωνία τους για περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης. Χθες στη λίστα του ΕΚΑΒ με ασθενείς που αναζητούν κρεβάτι σε ΜΕΘ ήταν 108 ασθενείς, οι 83 εκ των οποίων με λοίμωξη Covid-19. Πρόκειται για ασθενείς διασωληνωμένους με φορητούς αναπνευστήρες στους απλούς θαλάμους νοσηλείας, ένα φαινόμενο που αποτελεί πλέον οδυνηρή καθημερινότητα στο λεκανοπέδιο (ΑΥΓΗ, 20.3.2021).

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε πρόσφατα (19.3) με δραματικό τόνο ότι, ακόμη και αν σταματούσαμε με έναν μαγικό τρόπο την μετάδοση του ιού, το ΕΣΥ θα πιέζονταν για τις επόμενες 2-4 εβδομάδες.

Η σημερινή κατάσταση της πορείας της επιδημίας καθορίστηκε πριν από περίπου 10 ημέρες, όταν ο μέσος όρος των νέων κρουσμάτων ήταν στα 2.200. Να επισημάνουμε ότι και σήμερα ο επταήμερος μέσος όρος είναι σε αυτά τα επίπεδα, και μάλιστα σχετικά αυξημένος.  Άρα, με μαθηματική ακρίβεια, τις επόμενες εβδομάδες ο πόλεμος θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση...
πηγη: https://www.avgi.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου