Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 23 Μάι 2017
Διευκρινίσεις Παπανάτσιου για τον ακατάσχετο λογαριασμό
Κλίκ για μεγέθυνση

Κατά την ομιλία της στην Κοινή Συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων κατά την εξέταση της πρότασης νόμου "Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα-Ενίσχυση Κοινωνικής Προστασίας και Ένταξης", η Υφυπουργός Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου, έδωσε, μεταξύ άλλων, διευκρινίσεις για τον ακατάσχετο λογαριασμό.

Αναλυτικά επί του θέματος είπε τα εξής:

Όσον αφορά το νομοσχέδιο καταρχήν, επί της αρχής, προφανώς συμφωνούμε και θεωρούμε ότι αυτές οι προτάσεις πρέπει να υλοποιηθούν, αφού μας το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες. Από κοινού νομίζω, ότι ψηφίσαμε τις διατάξεις για τον ακατάσχετο λογαριασμό και έχει να κάνει με τη συμφωνία με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση της χώρας και αυτό άλλωστε ψηφίστηκε από συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών. Σίγουρα θεωρούμε, ότι είναι μικρό το ποσό και συμφωνούμε με την πρόταση των 1500 και πιστεύω, ότι σε κάποιο χρονικό διάστημα που θα το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες, θα μπορούμε να το υλοποιήσουμε.
Ας προχωρήσουμε λίγο με τους επαγγελματίες με τον εξωδικαστικό μηχανισμό, ας δούμε και τις άλλες ρυθμίσεις που έπονται και από εκεί και μετά, αφού ξεκαθαρίσει λίγο και το τοπίο, το βλέπουμε.
Εδώ, θα ήθελα να διευκρινίσω κάποια πράγματα, που έχουν να κάνουν με το ακατάσχετο του λογαριασμού. Καταρχήν, στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, θα έχουν δει όλοι, ότι στην τελευταία σελίδα υπάρχει η ειδοποίηση «δηλώστε ακατάσχετο λογαριασμό». Αυτό, το βλέπουν όλοι οι πολίτες, για να αντιμετωπιστούν προβλήματα που δεν ήξεραν μέχρι τώρα και δεν έδιναν κάποιο λογαριασμό, ως ακατάσχετο. Έτσι, αυτή τη στιγμή, πριν υποβάλει τη φορολογική του δήλωση, πρέπει να δηλώσει και έναν λογαριασμό ακατάσχετο.
Επίσης, καλό είναι και οι συνδικαιούχοι να τον δηλώνουν, οπότε με αυτόν τον τρόπο, αυξάνεται και το ποσό του ακατάσχετου, σε ένα λογαριασμό.
Όσον αφορά τα επιδόματα, τις ενισχύσεις, τις αποζημιώσεις και ό,τι αφορά το ακατάσχετο. Αυτό, θα πρέπει να ορίζεται, με διάταξη νόμου, από τον φορέα που χορηγεί τα αναφερόμενα, στην παράγραφο 3, επιδόματα, δεδομένου ότι, μόνον ο εκάστοτε φορέας γνωρίζει τους όρους, τις προϋποθέσεις και τους σκοπούς που αυτά εξυπηρετούν.
Από κει και μετά, έχουμε αντιμετωπίσει κάποια προβλήματα με τις Τράπεζες. Δηλαδή, παρόλο που ο φορέας το ορίζει ως ακατάσχετο, όταν ο πολίτης πηγαίνει στο ΑΤΜ, δεν μπορεί να πάρει τα χρήματα. Σε αυτή την περίπτωση, η δέσμευση γίνεται από τα πιστωτικά ιδρύματα. Μπορεί όμως, ο πολίτης, στα γκισέ της τράπεζας να πάρει τα χρήματά του. Οφείλουν να του δώσουν τα χρήματα. Δεν μπορεί να κάνει ανάληψη μόνο, από τα ΑΤΜ.
Μας έχουν ενοχλήσει και εμάς, πάρα πολύ με αυτό το θέμα. Γι' αυτό το λέω, για να ενημερωθούν οι πολίτες, ότι τα χρήματά τους, απλά, δεσμεύονται εκείνη τη στιγμή, δεν κατάσχονται όμως. Όταν, ξαναλέω, είναι ορισμένο από το φορέα που δίνει τα χρήματα.

Κλείνοντας αναφέρθηκε στην πρόταση νόμου, λέγοντας τα εξής:

Όσον αφορά την τροπολογία. Καταρχήν, για την Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης. Από 0, έως 12 χιλιάδες ευρώ , δεν υπάρχει Εισφορά Αλληλεγγύης, είναι μηδέν. Και από τους 12 χιλιάδες ευρώ μέχρι τις 20 χιλιάδες ευρώ, είναι 2,2%. Δηλαδή, κάποιος που έχει 20 χιλιάδες ευρώ ετήσιο εισόδημα, έχει 176 € Εισφορά Αλληλεγγύης. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν τόσο υψηλά επιδόματα αναπηρίας, που δημιουργούν αυτό το πρόβλημα. Εν πάσει περιπτώσει, θα το εξετάσουμε. Δεν το θεωρώ αρνητικό. Θα το εξετάσουμε, λόγω των ειδικών συνθηκών. Δεν πρέπει να υπάρχει, όπως και εσείς το είπατε, από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, να δούμε και τις επιπτώσεις.
Όσον αφορά στο Α΄ τμήμα του παραρτήματος 3, που αφορά για το Φ.Π.Α, από το 24% στο 13%. Σαν πρώτη εικόνα, πραγματικά και εγώ θεωρώ ότι είναι δίκαιο. Έχω μια επιφύλαξη. Θα το δώσω στις υπηρεσίες σαν τροπολογία, για να δούμε εάν υπάρχει η δυνατότητα να δοθούν οι κωδικοί. Γιατί, οι κωδικοί δίνονται με το αποτέλεσμα. Δηλαδή, το Φ.Π.Α έχει την έκπτωση με το αποτέλεσμα, με το αν είναι σπόρος ή αν είναι υπηρεσία. Δεν ξέρω αν μπορούμε να συμπεριλάβουμε μια τέτοια αλλαγή. Δεσμεύομαι πάντως, να το δώσω στις υπηρεσίες και να το φέρω σε κάποιο επόμενο νομοσχέδιο. Και εάν, από τον κώδικα του Φ.Π.Α, μπορούμε να το κάνουμε, δεν έχει κάποιο κόστος. Τουλάχιστον, όπως εγώ το εκτιμώ.
 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου