Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 11 Νοέ 2017
Συλλυπητήρια   για την απώλεια του Κώστα Βεργόπουλου
Κλίκ για μεγέθυνση

Πέθανε στο Παρίσι σε ηλικία 75 ετών ο Κώστας Βεργόπουλος, σπουδαίος οικονομολόγος, διανοητής και συγγραφέας, μετά από σύντομη νοσηλεία αφού υπέστη αιμάτωμα στο κεφάλι.

Ο Κώστας Βεργόπουλος γεννήθηκε το 1942 στην Αθήνα, σπούδασε νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης.

Εργάστηκε ως καθηγητής οικονομολογίας στη Σορβόννη, ως καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ως καθηγητής οικονομικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Παρίσι 8.

Εκτός από την παρουσία του στα έδρανα των πανεπιστημίων, ο Κώστας Βεργόπουλος υπήρξε σημαντικός συγγραφέας και διανοητής, ενώ συνεργάστηκε για πολλά χρόνια με ελληνικές (και όχι μόνο) εφημερίδας και περιοδικά.

Πολυγραφότατος, στην Ελλάδα κυκλοφόρησαν 15 βιβλία του από τη δεκαετία του 1970 μέχρι σήμερα. Έργα του κυκλοφόρησαν επίσης στα γαλλικά, αγγλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, ιταλικά, ολλανδικά, κινεζικά.

Το τελευταίο του βιβλίο «Η νέα παγκόσμια αναταραχή» εκδόθηκε την άνοιξη του 2017. Έχει συμμετάσχει επίσης στη συγγραφή διάφορων επιστημονικών έργων. 

Πολιτικά έχει συνδεθεί με την Ανανεωτική Αριστερά, τις θέσεις της οποίας υποστήριζε αρθρογραφώντας σε πολλές εφημερίδες και περιοδικά. 

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» είχε φιλοξενήσει αρκετές φορές άρθρα με την διορατική του ματιά.

Συλλυπητήρια μηνύματα

Συλλυπητήριο μήνυμα έστειλε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι «ένας σημαντικός στοχαστής και επιστήμονας, ένας από τους τελευταίους μεγάλους διανοούμενους της αριστεράς δεν είναι πια ανάμεσά μας

Είναι βέβαιο ότι θα μας λείψει η οξυδερκής του ανάλυση, η αγωνιώδης ματιά του στην εξέλιξη της ταξικής πάλης και στη διαμόρφωση των νέων παγκόσμιων αντιθέσεων, η έγνοια του για τις νίκες, αλλά και τις ήττες, των κοινωνικών κινημάτων και της αριστεράς, στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, στον κόσμο.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι αφήνει πίσω του ένα σπουδαίο έργο, παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, αλλά και την έντονη ανάμνηση, για όσους τον γνωρίσαμε, της διαρκούς και έμφυτης αισιοδοξίας και της σκέψης και της βούλησης που τον διέκριναν».

Ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι «ήταν ένας διαπρεπής οικονομολόγος, σπουδαίος διανοητής, εμπνευσμένος δάσκαλος και καταξιωμένος συγγραφέας με πλούσιο επιστημονικό έργο που μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες».

«Αγωνίστηκε με πάθος για τις ιδέες του και εργάστηκε συστηματικά για την τόνωση των δεσμών και της συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Η απώλειά του αφήνει ένα κενό στην ακαδημαϊκή κοινότητα, και βέβαια σε όσους τον γνώριζαν», πρόσθεσε ο Νίκος Βούτσης.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης έγραψε ότι «υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους διανοούμενους της πατρίδας μας, με πλούσιο επιστημονικό και συγγραφικό έργο. Τα βιβλία και ο λόγος του αποτελούν μια σημαντική παρακαταθήκη για την ελληνική και την ευρωπαϊκή αριστερά».

«Θα μου λείψει η φωνή του»

Στην «Εφ.Συν.» μίλησε ο συγγραφέας και ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ο οποίος διατηρούσε στενή φιλική σχέση με τον Κώστα Βεργόπουλο.

Ένας από τους πιο παλιούς μου φίλους έφυγε και αυτός. Μένει η θλίψη. Θα μού λείψει και θα λείψει η φωνή του, το σθένος του, η σταθερότητα στις ιδέες του και ίσως και παραπάνω από ο,τιδήποτε άλλο η μεγαλοσύνη της καρδιάς του.

Ο Γιώργος Βέλτσος σε ένα μήνυμά του με τίτλο «Ο τηλεφωνητής» έγραψε το εξής:

«Αφήστε ένα μήνυμα και θα επικοινωνήσω μαζί σας» (στα Γαλλικά) 
Ο,τι ζωντανό απέμεινε από τον Κώστα ήταν η φωνή του, τώρα που πήρα στο Παρίσι την Αλέκα και τα παιδιά. 
Αλλά για εμάς, που τον αγαπήσαμε, κρατάμε ζωντανή την "εικόνα" του:χιούμορ, απίστευτες γνώσεις, ευαισθησία κι εκείνο το μισό- σβησμένο «σιγκαριλιος» κάτω από το μουστάκι. 
Αυτή την «εικόνα» ο θάνατος δεν θα την πάρει. Την φοβάται, όπως φόβιζε ο Κωστάκης κάτι λεγόμενους ζωντανούς. 

Ενδεικτικά ορισμένα βιβλία από το έργο του

Το αγροτικό ζήτημα στην Ελλάδα, 1975
Η απο-ανάπτυξη σήμερα;, 1986
Εθνισμός και οικονομική ανάπτυξη, 1993
Κράτος και οικονομική πολιτική στον 19ο αιώνα, 1994
Παγκοσμιοποίηση, η μεγάλη χίμαιρα, 1999
Ποιος φοβάται την Ευρώπη – Ανατομία ενός μύθου, 2000
Το τέλος του κύκλου, 2002
Η αρπαγή του πλούτου, 2005
Το μεγάλο ρήγμα, 2007
Οι αμετανόητοι, 2010
Μετά το τέλος, 2011
Η ανάρμοστη σχέση, 2012
Το μαύρο και το κόκκινο, 2014
Η νέα παγκόσμια αναταραχή, 2017

πηγη:efsyn.gr

Τη θλίψη του εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης για την απώλεια του οικονομολόγου καθηγητή και συγγραφέα Κώστα Βεργόπουλου. Ο κ. Βούτσης δήλωσε:

«Με συγκίνηση πληροφορήθηκα την απώλεια του φίλου, συναγωνιστή και συντρόφου στην Ανανεωτική Αριστερά Κώστα Βεργόπουλου. Ήταν ένας διαπρεπής οικονομολόγος, σπουδαίος διανοητής, εμπνευσμένος δάσκαλος και καταξιωμένος συγγραφέας με πλούσιο επιστημονικό έργο που μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες. Αγωνίστηκε με πάθος για τις ιδέες του και εργάστηκε συστηματικά για την τόνωση των δεσμών και της συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.

Η απώλειά του αφήνει ένα κενό στην ακαδημαϊκή κοινότητα, και βέβαια σε όσους τον γνώριζαν προσωπικά ή και μέσα από το έργο του.

Εκφράζω τα θερμά συλλυπητήριά μου στους οικείους του».

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου