Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 10 Ιούν 2014
Το ετήσιο μνημόσυνο του Περικλή Ροδάκη
Κλίκ για μεγέθυνση
Το ετήσιο μνημόσυνο του Περικλή Ροδάκη

 

 

Τελέστηκε την πρώτη Κυριακή του Μαΐου στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στα Σουδενά (άνω Λουσοί), ετήσιο θρησκευτικό μνημόσυνο του Περικλή Ροδάκη.

 

«Οι παρά τους μύθους, ιστορικοί διάδρομοι, οδήγησαν τον Περικλή Ροδάκη σε οράματα για την αξία της ζωής και την αγάπη γι’ αυτήν. Τον έφεραν σε μια φοβερή αναμέτρηση με τους μηχανισμούς εκείνους που διέπουν τους αγώνες των ολίγων και ελεύθερων, από δεσμά και πίστη σε «αξιώματα».

Όπως όλοι όσοι περνούνε στη μαρξιστική αριστερά, έτσι και ο Περικλής Ροδάκης ξεκίνησε με την αμφιβολία για όλα. Η αμφιβολία είναι η βάση της επιστημονικής έρευνας, είναι η δύναμη που σπρώχνει τη ζωή μπροστά και φέρει την πρόοδο. Η αμφιβολία οδήγησε στην αμφισβήτηση. Ο Περικλής Ροδάκης αμφισβήτησε το «κατεστημένο» της εποχής μας. Το κατεστημένο ή καθιερωμένο απαιτούσε την αιωνιότητα. Κάθε τι που μπαίνει σε αμφισβήτηση, κάθε τι που είναι ξεπερασμένο προβάλλει την «εξ ορισμού» αξία του. Προβάλλει αξιωματικά δικαιώματα. Και αντίθετα, κάθε τι που έχει ζωή δεν έχει ανάγκη αξιωματικών απαιτήσεων. Το αξίωμα απαιτεί πίστη. Το ζωντανό επιβάλλεται με τη δύναμή του και είναι λογικά κατανοητό.»

Ο Περικλής Ροδάκης ως ιστορικός των ιδεών πήρε τις ιδέες στα σοβαρά. Σαν ιστορικός τοποθετούσε τον εαυτό του έξω από την ιδεολογία, δεν έπαιρνε θέση με κανέναν τρόπο κι έξω από τον πολιτισμό όπου και απ όπου ζούσε. Αντίθετα η ιστορία των ιδεών και ιδιαίτερα η ιστορία πνευματικά σημαντικών ιδεών με μεγάλη απήχηση –ήταν και για τον Περικλή ως ορισμένο βαθμό αυτοκριτής του πολιτισμού.

Ο Περικλής Ροδάκης απέκτησε το δικαίωμα λέγοντας την παράδοξη ιστορία μιας ιδέας , που άρχισε με τον προμηθεϊκό ουμανισμό και τέλειωσε με το τερατούργημα της σταλινικής τυραννίας.»

 

Απόσπασμα από τον επιμνημόσυνο λόγο που εκφώνησε ο δημοσιογράφος εκδότης της εφημερίδας «Στύξ» Β. Αντωνίου.

 

Μετά το μνημόσυνο τελέστηκε τρισάγιο από τον εφημέριο του Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου π. Αλέξιο στον τάφο του Περικλή Ροδάκη στο κοιμητήριο των Άνω Λουσών.

«Τιμούμε σήμερα τη μνήμη του Περικλή Ροδάκη, ο οποίος άφησε ανεξίτηλα τη σφραγίδα του για τη σύγχρονη ελληνική ιστορία και τον ελληνισμό του Πόντου», δήλωσε ο Χρόνης Αμανατίδης και ακολούθως τραγούδησε και έπαιξε με τη λύρα του το ακόλουθο δημώδες άσμα:

Φώταξον ήλε μ’ φώταξον

να λίουνταν τα χιόνιε

Να έρχουν ‘ς σο ταφόπο μου

και κελαηδούν τ’ αηδόνιε.

 

Φώταξον ήλε μ’ φώταξον

εντάμαν με το φέγγον

νά ‘ρχουνταν φίλ’ και συγγενοίς

και τραγωδούν ‘ς σόν τόπο μ’.

 

 

Στο μνημόσυνο παρευρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους: ο δημοσιογράφος Πέτρος Κουλουφάκος, ο διευθυντής των εκδόσεων «Γόρδιος» Θόθωρος Σωσάνογλου, ο Γιάννης Ξαρχουλάκος, η Ζωή Ξενάκη, ο αρχιτέκτων Γρ. Κλαδούχος με την σύζυγό του, ο Ηλίας Κακαβάς, ο Ν Κανακάρης, ο Κ. Οικονόμου, ο Π. Κουφός με τους δυο γιους του και τη σύζυγό του, ο Παυσανίας Κοντός πλήθος φίλων, συγγενείς και φίλοι, κάτοικοι των Λουσών, Λυκούριας και της ευρύτερης περιοχής της π. επαρχίας Καλαβρύτων .

«Στις δύσκολες μέρες που ζούμε οι παρακαταθήκες του αείμνηστου Περικλή Ροδάκη παραμένουν επίκαιρες», δήλωσε μετά το τρισάγιο ο Γρηγόρης Κλαδούχος.

κατά τη διάρκεια του γεύματος που παρέθεσε στους παρευρεθέντες σε τοπικό κέντρο, η σύζυγος του Περικλή Βάσω Ροδάκη, η αδελφή του Γεωργία Χρονοπούλου συνοδευόμενη από τις δυο κόρες της και τα εγγόνια της.

Β.Α.

 

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου