Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 11 Φεβ 2020
Θ. Θεoδωρόπουλος στη #GDtrial: «Την οργή των νεκρών να φοβάστε και των βράχων τα αγάλματα»
Κλίκ για μεγέθυνση

16:09 | 10.02.2020

 

 

Με την αγόρευση του συνήγορου της πολιτικής αγωγής Θ. Θεοδωρόπουλου συνεχίστηκε σήμερα (Δευτέρα 10/2) για 413η ημέρα η πολύκροτη δίκη της Χρυσής Αυγής. Ο δικηγόρος και μέλος του ΠΑΜΕ έδειξε ότι υπάρχει συγκεκριμένη ευθύνη και σχέση της πολιτικής ηγεσίας της Χρυσής Αυγής με τη δολοφονία Φύσσα

 
Ο συνήγορος πολιτικής αγωγής για το ΠΑΜΕ, Θεοδωρόπουλος, συνέχισε την αγόρευσή του την Δευτέρα 10/2/20.

 Αντικρούοντας τον ισχυρισμό ότι η δολοφονία του Παύλου ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό και συμπτωματική η παρουσία του Ρουπακιά στο σημείο του εγκλήματος, τον οποίο υιοθέτησε η εισαγγελική πρόταση, ο κ. Θεοδωρόπουλος είπε:

«Το χέρι του Ρουπακιά οπλίστηκε από την αίσθηση του ακαταδίωκτου, την ασυλία του ατιμώρητου, από την αλαζονεία του δυνατού – στοιχεία που του έδινε η ναζιστική οργάνωση στην οποία είχε ενταχθεί. Σκότωσε με τη βοήθεια των τεσσάρων, εναλλασσόμενων κατά κύματα, ομοϊδεατών του και γνωρίζοντας ότι είχε πίσω του και δίπλα του το τάγμα εφόδου της οργάνωσης, αισθανόμενος την υποστήριξη και την παρουσία των είκοσι «απέναντι» γεροδεμένων και οπλισμένων συναγωνιστών του. Έκανε αυτό που μόνος, χωρίς την ενεργό παρουσία του τάγματος εφόδου του οποίου ήταν μέλος, δεν θα μπορούσε να κάνει. Σκότωσε επειδή ήταν, και σε κάθε περίπτωση επειδή στη δεδομένη στιγμή λειτούργησε, ως φασίστας με το ουσιαστικό περιεχόμενο του όρου. Ήταν ένας συνηθισμένος άνθρωπος. Η ναζιστική οργάνωση τον μετέτρεψε σε θηρίο. Γι’ αυτό σκότωσε. Για λογαριασμό της oργάνωσης. Και μάλιστα η ενέργεια του αυτή είναι υποβαθμισμένη ως μέγεθος στη συνείδησή του ώστε να λέει «μια απλή ανθρωποκτονία ήταν, πως την κάνατε θέμα». Αλλά αυτός τουλάχιστον, μετά το διάλειμμα, ζήτησε συγγνώμη. Αν ο Ρουπακιάς δεν συμμετείχε στο τάγμα εφόδου της Χ.Α., αν το τελευταίο δε δρούσε ξαφνικά, ώρα μεσάνυχτα, έτσι όπως έδρασε, για την εξολόθρευση του «εχθρού», αν δεν ένιωθε την ενθάρρυνση, την ανάσα των υπολοίπων δεκαπέντε-είκοσι, αν δεν άκουγε τις δυνατές φωνές τους, τα μουγκρητά, τις εκτοξευόμενες απειλές και τον παραλυτικό θόρυβο που δημιουργούσαν, το έγκλημα δεν θα είχε συμβεί.

Ανατρέχοντας στα γεγονότα της τραγικής εκείνης ημέρας και τις καταθέσεις των μαρτύρων, ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής είπε: «Οι δράστες δε φοβήθηκαν τους αστυνομικούς, όταν 15-20 από τους συνολικά 50 Χρυσαυγίτες αποσπάστηκαν και πέρασαν ανεμπόδιστα μπροστά από τους αυτούς, τρέχοντας, βρίζοντας και απειλώντας την παρέα του Παύλου, παρά το γεγονός ότι οι αστυνομικοί -όπως λένε- τους φώναζαν «σταματήστε αστυνομία». Άλλωστε είχαν, όπως ειπώθηκε, το αίσθημα του ακαταδίωκτου».

Νωρίτερα, ο Θ. Θεοδωρόπουλος εξήγησε τη σχέση πολιτικής και ποινικής ευθύνης ως εξής:

«Αφού ο Ν. Μιχαλολιάκος συγκρίνει τη δολοφονία Φύσσα με τη δολοφονία Τεμπονέρα, παραδέχεται πως και η δολοφονία Π. Φύσσα έχει έντονο πολιτικό χαρακτήρα. Πλήρης κατάρριψη του αρχικού τους ισχυρισμού περί ποδοσφαιρικής διαμάχης. Δεύτερον, η δολοφονία Τεμπονέρα, ανεξάρτητα αν διώχθηκε και καταδικάστηκε μόνο ο Καλαμπόκας, ήταν αποτέλεσμα -όπως ο ίδιος είπε- της δράσης της ΟΝΝΕΔ, όχι ενός ανθρώπου, άρα αντιστοίχως  ο Ν. Μιχαλολιάκος παραδέχεται ότι και  η δολοφονία Π. Φύσσα δεν έγινε μόνο από τον Γ. Ρουπακιά, δεν είναι διαφορά δύο προσώπων». Δεδομένου ότι δεν υπήρχε κατά την εποχή της δολοφονάς τεμπονέρα σχετική νομολογία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, η τότε ΟΝΝΕΔ δεν θα μπορούσε να διωχθεί.

Και για τον ισχυρισμό όμως ότι η φράση του Ν. Μιχαλολιάκου περί πολιτικής ευθύνης δε σημαίνει τίποτα άλλο παρά ανάληψη του πολιτικού κόστους, με την έννοια που και ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε την πολιτική ευθύνη μετά την πυρκαγιά στο Μάτι το 2018, ο Θ. Θεωδορόπουλος, επικαλούμενος τον Χ. βερναρδάκη, εξήγησε:

«Η ανάληψη πολιτικής ευθύνης σημαίνει έμπρακτη απόδειξη ότι κατ’ αρχήν αναγνωρίζεις το πρόβλημα, αναγνωρίζεις δυσλειτουργίες και ακριβώς επειδή είναι πολιτική η ευθύνη  θα πρέπει να πάρεις όλα εκείνα τα μέτρα για να μην ξανασυμβεί…». Ποιες αναλογίες λοιπόν μπορεί να υπάρχουν με την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης για μια ανθρωποκτονία; Πήραν μέτρα, η Χ.Α., για να μην γίνουν κι άλλες επιθέσεις και δολοφονίες, όπως παίρνει ένα υπουργείο μέτρα για να μην επαναληφθεί π.χ. μια πλημμύρα»;

Πιο καθαρά ακόμα φαίνεται η κάλυψη των εγκλημάτων της Ναζιστικής οργάνωσης στην υπόθεση των Αιγύπτιων ψαράδων:

«Το βράδυ της επίθεσης, η οργάνωση παρέχει νομική συνδρομή στα μέλη της, στέλνοντας το δικηγόρο Μιλτιάδη Νικολαϊδη. Ο δικηγόρος αυτός, όπως προέκυψε υπήρξε δικηγόρος των Ι. Λαγού, Κολιόπουλου, Σιατούνη, Στράτου, στις αρχικές φάσεις για την Αντίπνοια, ήταν αυτός που συμβούλεψε τους πελάτες του να κάνουν μήνυση στα θύματα για ψευδή καταμήνυση, πράγμα που έκαναν και που αποτελούσε πάγια τακτική της Χ.Α. Από εδώ, δηλ. Προκύπτει το ενδιαφέρον της Χ.Α. να καλύψει την υπόθεση, στέλνοντας δικηγόρο για όλους και υποβάλλοντας ψευδείς μηνύσεις». Νωρίτερα της ημλερα της επίθεσης, ο Ι. Λαγός ειχε στοχοποιήσει τα θύματα σε δημόσια εκδήλωση της Χρυσής Αυγής. «Ο Ι. Λαγός επανέλαβε στο δικαστήριο όσα έλεγε στην ομιλία του στο Πέραμα λίγες ώρες πριν από την επίθεση, ότι δηλαδή «υπήρχε τεράστιο πρόβλημα με τους αιγύπτιους, είπα ότι θα δίνουν λόγο στη Χρυσή Αυγή, και πρέπει να δίνουν (…) Οι Αιγύπτιοι αγόραζαν και πωλούσαν παράνομα, κατέστρεψαν κόσμο. Βεβαίως, θα δώσουν αναφορά ς’ ένα νόμιμο πολιτικό κόμμα, πού θα δώσουν;» θύμισε ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής. Ο Θ. Θεωδορόπουλος έκλεισε την αγόρευση του με τους στίχους στίχους από το Άξιον εστί:
«Εζυγίσανε τη χαρά μου και τη βρήκανε, λέει, μικρή και την πατήσανε χάμου σαν έντομο (…). Και όσο τρώει την ύλη ο καιρός, τόσο βγαίνει πιο καθαρός ο χρησμός από την όψη μου: την οργή των νεκρών να φοβάστε και των βράχων τα αγάλματα!».

Επικίνδυνη εγκληματική οργάνωση η ναζιστική Χρυσή Αυγή

Ο συνήγορος αναφέρθηκε επίσης και στις άλλες άλλες εγκληματικές δράσεις της ναζιστικής Χρυσής Αυγής στον φοιτητή Δ. Κουσουρή, στο στέκι «Αντίπνοια», στο «Συνεργείο», στη λαϊκή αγορά στο Μεσολόγγι, στο Ηράκλειο Κρήτης, στην Πάρο, στον νεαρό Αντίοχο, στο εκλογικό κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ στον Καρδάρα, στο εκλογικό κέντρο του ΚΚΕ στην Αγ. Παρασκευή στον Τσιμπουκάκη κ.ά., τονίζοντας ότι η ΧΑ είναι μια επικίνδυνη εγκληματική οργάνωση λόγω των κοινών χαρακτηριστικών των επιθέσεων και λόγω του κινήτρου των επιθέσεων, διότι ελλείψει του ναζιστικού οργανωτικού πλαισίου, δεν θα υπήρχε κανένα κίνητρο για να τελεστούν όλες αυτές οι επιθέσεις.

Ειδικότερα για τις εγκληματικές δράσεις στον Αγ. Παντελεήμονα και στο κέντρο της Αθήνας υπογράμμισε: «Το χρονικό διάστημα 2008-2011 η ΧΑ αναβαθμίζει τη δράση της. Θεωρούμε πολύ σημαντική και άξια επισήμανσης τη δράση στο κέντρο της Αθήνας και ειδικότερα στον Άγιο Παντελεήμονα, για την οποία υπερηφανεύονταν όλα τα στελέχη της ΧΑ, τη θεωρούσαν πρότυπη δράση, που ήθελαν να την επεκτείνουν σε όλες τις πλατείες της Αθήνας (αλλά και στη Βουλή)». «Είναι μια περίοδος, είπε, έξαρσης των βίαιων επιθέσεων, που εκδηλώνεται με σωρεία αξιόποινων πράξεων, όπως μαχαιρώματα κατά αλλοδαπών και εμπρηστικές ενέργειες. Ενδεικτικά αναφέρω τον εμπρησμό του καταστήματος "Cointreau" στην πλ. Λευκωσίας στις 13/5/2013, από Παπαβασιλείου (μέλος ΤΟ Νίκαιας) και Περρή, τις απόπειρες εμπρησμού σε τζαμί στις 30/10/2010 και στις 17-11-2011, στην πρώτη περίπτωση με εν δυνάμει θύματα 40 υπηκόους Μπαγκλαντές (βλ. κατέθεση Ναΐμ Ελγαντούρ), τις επιθέσεις στα καταστήματα "ΑΦΡΙΚΑ", "ΑΦΡΙΚΑΝΑ", το μαχαίρωμα τριών Αφγανών (υποθ. Σκορδέλλη) κ.ά. (...) προκύπτει η τρομοκρατική δράση της ΧΑ στο κέντρο της Αθήνας. Η Χρυσή Αυγή πέτυχε, μέσω της φασιστικής βίας, να κινητοποιήσει μία ελάχιστη μειοψηφία, δρώντας υπό τον ψευδώνυμο τίτλο "Επιτροπές Κατοίκων". Πέτυχε να ακινητοποιήσει και αχρηστεύσει τη δύναμη της πλειοψηφίας, εκμεταλλευόμενη δυνάμεις του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος καθώς και την ανοχή των θεσμών της πολιτείας» σημείωσε.

«Όλα αυτά έγιναν με τον τρόμο, τη βία, τα μαχαιρώματα, τους εμπρησμούς, τη διαμόρφωση στα θύματα της πεποίθησης ότι δεν έχει γι' αυτούς πλοίο, δεν έχει οδό. Η εγκληματική τους αυτή συμπεριφορά, χωρίς καμιά αντίδραση εκ μέρους του κράτους, παρέλυε την όποια δύναμη αντίστασης, άφηνε το πεδίο ανοιχτό στους φασίστες, τους αποθράσυνε, αφού άλλωστε δήλωναν ότι στόχος είναι να γίνει και η Βουλή Αγ. Παντελεήμονας, να γίνει το ίδιο σε όλες τις πλατείες της Αττικής» πρόσθεσε.

«Προφανώς όλα τα προαναφερόμενα αποτυπώνουν συνηθισμένες εικόνες του κέντρου της Αθήνας, αποτελούν δηλαδή ήσσονος αξίας στοιχεία, ώστε να ασχοληθεί κανείς μ' αυτά», τόνισε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στην πρόταση της εισαγγελέα που δεν ασχολήθηκε σχετικά.

Στο ακροατήριο βρέθηκαν η βουλεύτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, το μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ Γιάννης Μανουσογιαννάκης και αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ και της ΚΕΕΡΦΑ. Η αγόρευση του Θ. Θεοδωρόπουλου θα ολοκληρωθεί αύριο, Τρίτη 10/2.

https://left.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου