Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 22 Μάρ 2021
Γιάννης Τούντας / Προτάσεις για ευέλικτες σχέσεις εργασίας στο ΕΣΥ ενώ διασωληνωμένοι χαροπαλεύουν
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Σοκάρει η επιλογή της στιγμής και του τρόπου με τον οποίο επανέρχεται στο προσκήνιο η συζήτηση για την ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας στο δημόσιο σύστημα Υγείας, όπως προέκυψε στην τελευταία έκφανσή της από τις δηλώσεις στο Mega του καθηγητή Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Γιάννη Τούντα.

Ενώ επί ένα χρόνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν προχώρησε σε σοβαρή ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού στις τρεις ειδικότητες που μέσα στην πανδημία είναι προφανώς κομβικής σημασίας (παθολόγοι, πνευμονολόγοι, γενικοί γιατροί) και τώρα προχωρά σε επίταξη ιδιωτών, ο κ. Τούντας φαίνεται να θεωρεί ότι όλα είναι «στιγμιαία» και εξετάζονται χωρίς τις ευθύνες όσων έχουν δημιουργήσει αυτή την κατάσταση. «Πρέπει το ΕΣΥ να υιοθετήσει διάφορες μορφές σχέσης, να έχει δυνατότητα για εποχικές προσλήψεις σε τουριστικές περιοχές το Καλοκαίρι, μερικής απασχόλησης για έκτακτες ανάγκες, να είναι ευέλικτο. Όταν έχουμε το Χειμώνα μία έξαρση μιας επιδημίας, να μπορεί να κάνει έκτακτες προσλήψεις αν έχει κενά ... το να κάνουμε μεγάλο αριθμό προσλήψεων σε ειδικότητες που σε έναν-δύο μήνες δεν θα χρειαζόμαστε πλέον, είναι άνευ σημασίας».

Ο ίδιος μάλιστα, προκειμένου να στοιχειοθετήσει καλύτερα το αφήγημά του, εφάρμοσε την «θεωρία των δύο άκρων» για να «αποδειχθεί» ότι αφού η επιστράτευση είναι «κακή» το ίδιο «κακές» είναι και οι μαζικές προσλήψεις, ώστε να παρουσιαστούν ως σοβαρότερες και ψυχραιμότερες οι «πιο ελαστικές προσεγγίσεις, που θα προσαρμόζονται στις ανάγκες κάθε περιοχής». Δηλαδή, μία προσέγγιση όπου η παροχή δημόσιας Υγείας δεν θα γίνεται με τρόπο ισότιμο και πλήρη σε όλους τους πολίτες αλλά «ανάλογα με τις ανάγκες κάθε περιοχής». Αυτή η πρόταση που συνέβαλε στην διατήρηση της αστυφιλίας στην ηπειρωτική Ελλάδα και την ερήμωση των νησιών της χώρας, όπως και οι αντίστοιχες επιλογές στην Παιδεία.

Αφού μέχρι και οι δημοσιογράφοι κατάλαβαν ότι εκτίθενται στην οργή του κοινού (το "super" που ανέγραφε «ΛΑΘΟΣ Η ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ» έμεινε στην οθόνη λιγότερο από 20 δευτερόλεπτα) προσπάθησαν να διαφοροποιηθούν με θέσεις περί αναγκαίων προσλήψεων και χρόνιων προβλημάτων στο σύστημα Υγείας. Άμεσα «τα γύρισε» και ο κ. Τούντας, λέγοντας ότι «η ανάγκη προσλήψεων είναι δεδομένη, αλλά με σχεδιασμό, σωστή εκτίμηση αναγκών κάθε ειδικότητας. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει κάτω από την πίεση των σημερινών συνθηκών». Μόνο που οι «σημερινές συνθήκες» της αποτυχίας του «έκτακτου σχεδίου» Κικίλια είναι αποτέλεσμα των πολιτικών αποφάσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήδη από την Άνοιξη του 2020.

Τώρα, απέναντι στην αγωνία των ασθενών και των συγγενών τους τοποθετούνται με επιστράτευση ιδιώτες γιατροί ώστε να μην αντιμετωπίσει την οργή το πολιτικό προσωπικό της κυβέρνησης και το «επιτελικό κράτος» του Μεγάρου Μαξίμου, που εν μέσω υγειονομικής κρίσης συνεχίζει να προωθεί την συνεχή ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας... Ο κ. Τούντας είχε και γι' αυτό μία «ελαστική» πρόταση για να μειωθεί το βάρος της μετάθεσης ευθυνών του κράτους: Αντί να επιστρατεύονται διακόσιοι για πλήρες ωράριο, να μοιράζονται περισσότεροι, π.χ. τετρακόσιοι, τις ημέρες και ώρες που θα προστατεύουν την πολιτική ηγεσία από το κόστος των επιλογών της...

πηγη: https://www.avgi.gr
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου