Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 16 Ιούν 2020
Έφυγε στα 58 ο Θοδωρής Γεωργόπουλος
Κλίκ για μεγέθυνση

Το μεσημέρι της Δευτέρας

 

Την τελευταία του πνοή άφησε αργά το μεσημέρι της Δευτέρας μετά από καρδιακό επεισόδιο, ο γνωστός και καταξιωμένος Πατρινός μαέστρος και καθηγητής του μπουζουκιού Θοδωρής Γεωργόπουλος. Η τραγική είδηση σκόρπισε βαθιά θλίψη στην τοπική κοινωνία και ιδίως στον καλλιτεχνικό κόσμο της Πάτρας.

Ο Θ. Γεωργόπουλος, ήταν 58 ετών και διατηρούσε το Κέντρο Εκμάθησης Παραδοσιακών Οργάνων ''Εν - χορδώ''.

 

 

Ποιος ήταν ο Θοδωρής Γεωργόπουλος

Ο Θοδωρής Γεωργόπουλος γεννήθηκε στη Πάτρα το 1962. Γιος του δάσκαλου παραδοσιακής μουσικής Σταύρου Γεωργόπουλου, αναπόφευκτα ασχολήθηκε με την μουσική όπως και όλη η οικογένεια.

 

Σε ηλικία 10 ετών η πρώτη επαφή του με τη μουσική, δια μέσου της κιθάρας. Η μεγάλη αγάπη ήρθε στο άκουσμα της πενιάς του μπουζουκιού, καθώς στην συνέχεια μυήθηκε στην τεχνοτροπία του οργάνου. Μεγάλη αγάπη του το μπουζούκι, οκτάχορδο στην αρχή, εξάχορδο, τζουράς, μπαγλαμάς, Λαούτο όπου με αγαπημένους φίλους της οικογένειας μουσικούς σε συνευρέσεις λαϊκών μαθημάτων και ανταλλαγής πληροφοριών πάνω σε ακούσματα αμιγώς λαϊκά & παραδοσιακά διαμόρφωσε το δικό του ύφος και στυλ.

Την δεκατία του 80' άρχισε να ανακτά τις είδη υπάρχουσες μουσικές του γνώσεις και βελτιώνοντας στο ''Ευρώπιο ωδείο'' με το γνωστό δάσκαλο μουσικής , Χαράλαμπο Αθανασόπουλο, στη συνέχεια με τον Μάρκο Αλεξίου σε μαθήματα σύγχρονης αρμονίας και λίγο αργότερα στο ωδείο Μότσαρτ με δάσκαλο τον Βίκτωρα Νικολάου, στην συνέχεια κλείνοντας έναν δαιδαλώδη μουσικό κύκλο σπουδών απόκτησε γνώσεις και πτυχία ανωτέρων θεωρητικών όπως: ειδικού αρμονίας, ωδικής, ενορχήστρωσης μπάντας, αντίστιξης, φυγής, σύνθεσης.


Από το Ντέφι και το Χάραμα έως το Μέγαρο Μουσικής
ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ

Θοδωρής Γεωργόπουλος: Από το Ντέφι και το Χάραμα έως το Μέγαρο Μουσικής- ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ

H τελευταία συναυλία του ήταν στο τέλος του περασμένου καλοκαιριού, στο πλαίσιο των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων με τον Γεράσιμο Ανδρεάτο

 

Μεγάλη θλίψη και συγκίνηση προκάλεσε η ξαφνική απώλεια του Πατρινού μουσικού, σολίστ στο μπουζούκι και μαέστρου Θοδωρή Γεωργόπουλου σε ηλικία μόλις 58 ετών έπειτα από καρδιακό επεισόδιο. Ο εκλιπών που είχε δημιουργήσει την σχολή εκμάθησης παραδοσιακών οργάνων και έπειτα τη Συμφωνική Λαϊκή ορχήστρα Εν Χορδώ πριν περίπου δέκα χρόνια, ένιωσε έντονη αδιαθεσία την τελευταία μέρα με συνέπεια να φύγει από τη ζωή βυθίζοντας στο πένθος τόσο την ορχήστρα και τη σχολή του όσο και την αγαπημένη του οικογένεια, τη σύζυγο του Μαρία και τον μονάκριβο γιο τους, Σταύρο που έχει κάνει σπουδές στην Αγγλία.

Ο Θοδωρής Γεωργόπουλος που έγραφε και τραγούδια όπως τη λαϊκή επιτυχία «Για θύμισέ μου τ’ όνομά σου» που έχουν ερμηνεύσει σε β’ εκτέλεση τόσο ο Βασίλης Καρράς όσο και ο Λευτέρης Πανταζής, είχε κάνει σπουδές πάνω στη μουσική στο Ωδείο Μότσαρτ και εκτός από μπουζούκι είχε και πτυχίο μαέστρου. Για πολλά χρόνια είχε δουλέψει ως μουσικός σε πολλά γνωστά κέντρα διασκέδασης της περιοχής και όχι μόνο, όπως το Ντέφι, το Χάραμα, το Βίλυς Παρκ αλλά και το La Notte, κ.α. Πλέον είχε αποσυρθεί από τα κέντρα και την τελευταία 10ετία κυρίαρχο μέλημα του ήταν η σχολή του και η Ορχήστρα Εν Χορδώ που αποτελούσε κι ένα έξοχο φυτώριο νέων, ταλαντούχων μουσικών.

Με το σχήμα Εν Χορδώ κατάφερε να αφήσει την σφραγίδα του όχι μόνο στα μουσικά πράγματα της Αχαΐας αλλά και ευρύτερα μιας και είχαν εμφανιστεί τόσο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης αλλά και στην εκπομπή του Σπύρου Παπαδόπουλου «Στην Υγειά μας», κ.α.

Με το «Εν Χορδώ», ο Θοδωρής Γεωργόπουλος είχε πραγματοποιήσει συναυλίες – αφιερώματα όπως στην αγαπητή Πατρινή λαϊκή ερμηνεύτρια Πόλυ Πάνου, με τίτλο «Η Πόλυ της πόλης μας», την Πέμπτη 12 Μαΐου 2016 στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών. Ήταν ένα μεγάλο, ξεχωριστό αφιέρωμα στην «αρχόντισσα» του λαϊκού τραγουδιού Πόλυ Πάνου, από το «Εν Χορδώ» του Πατρινού μαέστρου Θοδωρή Γεωργόπουλου, όπου τις διαχρονικές επιτυχίες της Πόλυς Πάνου, είχαν ερμηνεύσει η Πίτσα Παπαδοπούλου και η Λένα Αλκαίου καθώς και οι τραγουδιστές Γωγώ Βαγενά, Διονυσία Καρόκη και Δημήτρης Δημόπουλος. Σε όλους τους θεατές – ακροατές της βραδιάς μάλιστα είχε μοιραστεί δωρεάν το βιβλίο -  βιογραφία της Πόλυς Πάνου.

Ακόμα με το σχήμα Εν Χορδώ ο Θοδωρής Γεωργόπουλος είχε παρουσιάσει το διαχρονικό έργο 24 αξεπέραστων λαϊκών συνθετών στη μεγάλη συναυλία με τίτλο «Οι συνθέτες της ψυχής μας», την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017 στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο της Πάτρας και στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ του Δήμου.

Στη συναυλία αυτή είχαν πάρει μέρος ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, η Λένα Αλκαίου και οι Πατρινοί τραγουδιστές Δημήτρης Δημόπουλος, Διονυσία Καρόκη και Γιούλη Ασημακοπούλου, τους οποίους και συνόδευσαν τα 60 μπουζούκια του σχήματος υπό τη μπαγκέτα του μαέστρου Θοδωρή Γεωργόπουλου. Στους ακροατές της συναυλίας αυτής είχε μοιραστεί, δωρεάν το ογκώδες βιβλίο «Οι συνθέτες της ψυχής μας» του έγκριτου συγγραφέα Κώστα Παπασπήλιου.

Μία ακόμη ξεχωριστή στιγμή που είχε επιφυλάξει στο Πατρινό κοινό ο Θοδωρής Γεωργόπουλος ήταν όταν έφερε τον εκλεκτό ερμηνευτή των δεκαετιών ’70 και ’80, Φίλιππο Νικολάου. Στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, η Πατρινή Ορχήστρα «Εν Χορδώ» του Θοδωρή Γεωργόπουλου και οι ερμηνευτές Γιώργος Παράμερος, Διονυσία Καρόκη, Δημήτρης Δημόπουλος και Ανδριάννα Τσαγγάρη, πλαισίωσαν τον δημοφιλή ερμηνευτή και τραγουδοποιό Φίλιππο Νικολάου, την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου του 2015 στις 21.00, στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο σε μία συναυλία-αναδρομή στο λαϊκό τραγούδι, υπό τον τίτλο «Στου Παραδείσου τα μπουζούκια» και μ’ ένα επιλεγμένο πρόγραμμα που περιλάμβανε τις «χρυσές» επιτυχίες και τραγούδια-σταθμούς από την προσωπική δισκογραφία του δημοφιλούς τραγουδιστή, όπως «Στο άδειο μου πακέτο».

 

Να θυμίσουμε ακόμα πως στις 7 Μαΐου 2017 στις 21.00 το βράδυ στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, είχε δοθεί και μία μεγάλη συναυλία αφιέρωμα στον αξέχαστο λαικό τραγουδιστή Στράτο Διονυσίου (1935-1990) με ερμηνευτές τον Γεράσιμο Ανδρεάτο και τον Άκη Δείξιμο. Η μουσική αυτή αφιερωματική βραδιά είχε τίτλο «Ο λαός τραγούδι θέλει», και συμμετείχε η Πατρινή 60μελής Συμφωνική Λαϊκή Ορχήστρα «Εν Χορδώ» υπό τη διεύθυνση του μαέστρου, συνθέτη και σολίστ στο μπουζούκι Θοδωρή Γεωργόπουλου.

Η τελευταία του δισκογραφική δουλειά ήταν με τον Πατρινό ερμηνευτή Δημήτρη Δημόπουλο, το «Πάμε ξανά» που μάλιστα είχε γίνει και χρυσή ενώ την περίοδο της καραντίνας ο Θοδωρής Γεωργόπουλος είχε συντονίσει ένα βίντεο με μουσικούς τόσο από την Πάτρα όσο και από το μακρινό Γιοχάνεσμπουργκ της Νοτίου Αφρικής, όπου ο ίδιος κρατούσε επαφή και δίδασκε στο σχολείο Saheti School. Μάλιστα πέρυσι τον Ιούνιο είχε δώσει εκεί μία συναυλία.

Ο Πατρινός δημοσιογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός στον Άνοιξη 100,7 Παναγιώτης Ρηγόπουλος που είχε συνεργαστεί με τον εκλιπόντα στην παρουσίαση των συναυλιών του και στην επικοινωνία, είπε στο thebest.gr πως είχε μία τελευταία κουβέντα μαζί του μόλις στη 1 το μεσημέρι της Δευτέρας. Είχε σηκώσει το τηλέφωνο ο γιος του μαέστρου και του είπε πως ο πατέρας του δεν ήταν καλά, είχε πυρετό και κάποιες ενοχλήσεις στην κοιλιά αλλά πως ήθελε να του μιλήσει.

Δυστυχώς λίγη ώρα αργότερα ο Θοδωρής Γεωργόπουλος, έφυγε προδομένος από την καρδιά του, αφήνοντας πίσω του σημαντικό έργο αλλά κι ένα μεγάλο κενό καθώς είχε πολλά ακόμη να προσφέρει. Ήταν άνθρωπος που αγαπούσε τη μουσική, που είχε γνωριστεί και έχαιρε εκτιμήσεως από πολλούς σημαντικούς καλλιτέχνες ενώ ως χαρακτήρας ήταν ένα «διαμάντι», όπως τον χαρακτήρισε ο κ. Ρηγόπουλος, ένας αληθινός Κύριος, με τρόπους, φιλότιμο και συνέπεια.

Αξίζει τέλος να αναφέρουμε πως η τελευταία του δημόσια συναυλία ήταν πέρυσι στο τέλος του καλοκαιριού στους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες που είχε φιλοξενήσει με επιτυχία η Πάτρα. Στη συναυλία που είχε δοθεί στο Νότιο Πάρκο είχε συμμετάσχει ο ερμηνευτής Γεράσιμος Ανδρεάτος.

Κείμενο – ρεπορτάζ: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Οι φωτ. είναι από τη σελίδα του Εν Χορδώ στο facebook.    

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


πηγη:https://www.thebest.gr

Θλίψη στα Συλιβαινώτικα Ακράτας  και στην εφημερίδα "Στύξ" για το απροσδόκηκτο "φευγιό" του Θόδωρου.  Εκφράζουμε τα ειλικρινή  συλλυπητήρια  στην σύζυγό του Μαρία και τον γιο του Σταύρο.
Β.Αντωνίου
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου