Στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ την τελευταία εβδομάδα, ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε σημαντική μείωση, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την αποψινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας. Oπώς επεσήμανε, οι 36 από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες παρουσιάζουν εικόνα αποκλιμάκωσης και ειδικά η Ελλάδα μείωση των διασωληνώσεων στις ΜΕΘ κατά 11%, ενώ τα εξιτήρια είναι περισσότερα από τις εισαγωγές, παραμένοντας όμως η πίεση στο σύστημα Υγείας.

«Η πίεση στο σύστημα Υγείας παραμένει σταθερά υψηλή, αλλά συνέχισε να δείχνει σημεία αποσυμπίεσης. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας μειώθηκε σε ποσοστό περίπου 11%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid συνεχίζει να μειώνεται. Τα στοιχεία δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε πορεία συρρίκνωσης της επιδημίας», είπε χαρακτηριστικά ο Γκίκας Μαγιορκίνης. Αναφερόμενος στα self-test, σημείωσε πως «μέχρι σήμερα περισσότερα από 13 εκατομμύρια συσκευές έχουν διατεθεί σε περισσότερα από 3 εκατομμύρια πολίτες. Σχεδόν 9 εκατομμύρια δηλώσεις έχουν περάσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματία υγείας, ήταν 19.641 μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης».

Aναφερόμενος στην αντιμετώπιση ασθενών non covid, δήλωσε ότι επανήλθε σε κανονική λειτουργία το Θριάσιο νοσοκομείο και το Σισμανόγλειο, ενώ από τη Δευτέρα 24/5 θα αποδεσμευτούν κλίνες covid από τον Ερυθρό, με το σχεδιασμό να προβλέπει σταδιακή επαναφορά τμημάτων και κλινών και από άλλα νοσοκομεία σε κανονική λειτουργία και όχι αποκλειστικά για κορονοϊό, όπως είχαν μετατραπεί το τελευταίο διάστημα.

«Πτωτική πορεία εμφανίζει το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας, με ύφεση που υπολογίζεται σε 5%» ανέφερε και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. «Απασχολεί, όμως, ότι τις τελευταίες 3 εβδομάδες ο ρυθμός μείωσης που είχε παρατηρηθεί, φαίνεται να ανακόπτεται- και ειδικά στην Αττική με 9.500 ενεργά κρούσματα» υπογράμμισε, ενώ σχολίασε πως «το επιδημιολογικό φορτίο είναι αυξημένο σε Αιτωλοακαρνανία , Λάρισα, Αχαΐα, Μαγνησία, που αφορούν σε άτομα ηλικίας 20 έως 40 ετών». Αναφερόμενη κι εκείνη με τη σειρά της στη σημασία των self test, τόνισε ότι διαγνώστηκαν 19.000 θετικά κρούσματα, ενώ αναφορικά με την κατάσταση στο ΕΣΥ σχολίασε πως «παρατηρούνται σημάδια αποσυμπίεσης». Έκκληση έκανε, τέλος, στους 50ρηδες να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα, τονίζοντας τη σημασία του εμβολιασμού, εκφράζοντας την έκπληξη της για τη διάθεση των νέων για εμβολιασμό.
πηγη: https://thepressproject.gr