Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 08 Φεβ 2022
ΕΣΔΔΑ: «Δάσκαλε που δίδασκες...»
Κλίκ για μεγέθυνση

Dreamstime.com


08.02.2022, 15:33
 
Υποψήφιοι του 28ου εισαγωγικού διαγωνισμού της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης καταγγέλλουν, με ανοιχτή επιστολή, παραβίαση των αρχών της χρηστής διοίκησης και της καλής νομοθέτησης. ● Διαμαρτύρονται για την αιφνιδιαστική προσθήκη μαθημάτων, το ανέβασμα της βάσης εισαγωγής και τις απαράδεκτες συνθήκες κατά τη διάρκεια των εξετάσεων.

«Επιτελικό κράτος» εναντίον προσοντούχων νέων που διεκδικούν αξιοκρατικά μια θέση εργασίας, αλλά και εναντίον των αρχών χρηστής διοίκησης που το ίδιο επικαλείται! Αυτή είναι η σύνοψη των όσων καταγγέλλουν σε ανοιχτή επιστολή τους υποψήφιοι του 28ου εισαγωγικού διαγωνισμού της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ) που ολοκληρώθηκε προσφάτως.

Η ΕΣΔΔΑ αποτελεί τη μεγαλύτερη σχολή παραγωγής στελεχών του Δημοσίου. Η εισαγωγή σ’ αυτήν γίνεται μέσω ενός ιδιαίτερα απαιτητικού διαγωνισμού. Συμμετέχουν προσοντούχοι νέοι και νέες -πραγματικά άριστοι- θέλοντας αξιοκρατικά να στελεχώσουν θέσεις στη Δημόσια Διοίκηση. Ομως, μια ομάδα υποψηφίων καταγγέλλει ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του τελευταίου διαγωνισμού «εισπράξαμε την πλήρη απαξίωση».

Συγκεκριμένα, καταγγέλλουν ότι «ο τρόπος διεξαγωγής του διαγωνισμού άλλαξε αιφνίδια μέσα στο καλοκαίρι με προσθήκη μαθημάτων και αύξηση της βάσης εισαγωγής από 25 στα 50, σε 30 στα 50». Είθισται τέτοιες αλλαγές να ισχύουν στον μεθεπόμενο (εν προκειμένω 29ο) διαγωνισμό, επισημαίνουν. Σχετικό αίτημα της Ενωσης Αποφοίτων της ΕΣΔΔΑ δεν εισακούστηκε. «Καταπατήθηκε, έτσι, η αρχή της χρηστής διοίκησης και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του διοικούμενου. Επιπλέον οι αλλαγές πέρασαν ως τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο, καταπατώντας και την αρχή της διαβούλευσης.

Οι παραπάνω αρχές είναι αρχές που πρεσβεύει η ίδια η σχολή, η πρόεδρός της, ο νόμος 4622/2019 (σ.σ. νόμος “Επιτελικού Κράτους”) με τις αρχές καλής νομοθέτησης που προβλέπει και αποτελούν και βασικό κομμάτι εξεταζόμενης ύλης», τονίζουν οι υποψήφιοι.

Ο διαγωνισμός έχει δύο στάδια. Στο πρώτο, τον περασμένο Οκτώβριο, στο τεστ γνώσεων και δεξιοτήτων τα θέματα ήρθαν με «μεγάλη καθυστέρηση» και με πολλές «ασαφώς διατυπωμένες» ερωτήσεις, καταγγέλλεται στην επιστολή. Η Ενωση Αποφοίτων ζήτησε τη δημοσίευση των σωστών απαντήσεων από τη σχολή. Πάλι δεν εισακούστηκε. «Τελικά, αντί για 320 άτομα που προβλεπόταν να περάσουν στο β’ στάδιο τα κατάφεραν μόνο 270. Σε αυτό έπαιξε ρόλο κυρίως η βάση του 30/50. Υποψήφιοι οι οποίοι είχαν γράψει άριστα στα υπόλοιπα μαθήματα έμειναν απ’ έξω γιατί είχαν την ατυχία σε ένα από αυτά να γράψουν 29 αντί για 30», σύμφωνα πάντα με την επιστολή.

Για το β’ στάδιο, που διεξήχθη τον Γενάρη, καταγγέλλουν ότι το πρόγραμμα εξετάσεων ανακοινώθηκε «τελευταία στιγμή», με την καθυστέρηση να αποδίδεται στην ανάγκη μέριμνας για όσους υποψήφιους ενδεχομένως νοσήσουν από τον κορονοϊό, αλλά «τελικά καμία πρόβλεψη δεν υπήρξε. Αν κάποιος νοσούσε, έχανε τις εξετάσεις». Κι ενώ το τεστ των αγγλικών ήταν προγραμματισμένο για τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου, ημέρα κακοκαιρίας, η αναβολή των εξετάσεων ανακοινώθηκε «μόλις στις 11.00».

Οταν πραγματοποιήθηκαν στις 31 Ιανουαρίου, τα θέματα ήταν «πολλά και εξεζητημένα ώστε να είναι δύσκολο να αντεπεξέλθει κανείς σε αυτά μέσα σε ένα 2ωρο. Αν και όλοι οι υποψήφιοι διαθέτουμε ανώτατα πτυχία γνώσης της αγγλικής, μας ήταν σχεδόν αδύνατο να αντεπεξέλθουμε». Οι υποψήφιοι καταγγέλλουν και «επιεικώς απαράδεκτες συνθήκες εξέτασης στα προφορικά» από ορισμένους «εριστικούς» -«στα όρια του εκφοβισμού»- εξεταστές.

Η ανοιχτή επιστολή εστάλη προς δημοσίευση χωρίς υπογραφές «ώστε να μη στιγματιστούν οι υποψήφιοι», καθώς και πριν από την ανακοίνωση των εισακτέων - «άρα δεν πρόκειται για “γκρίνια” όσων δεν πέτυχαν», επισημαίνουν οι συντάκτες/τριές της. Αίτημά τους είναι «να ακουστούν τα όσα βιώσαμε ώστε να μην περάσουν οι επόμενοι υποψήφιοι τα ίδια με εμάς». Υπογεγραμμένη με όλα τα ονόματα, όπως τονίζουν υποψήφιοι, θα είναι όμοια -αλλά πιο αναλυτική- επιστολή με αποδέκτρια την Ενωση Αποφοίτων της ΕΣΔΔΑ.

Oλόκληρη η ανοιχτή επιστολή 

Πριν λίγες μέρες ολοκληρώθηκε το β' στάδιο του εισαγωγικού διαγωνισμού για την ΕΣΔΔΑ. Την στιγμή που γράφεται αυτή η επιστολή δεν έχουν ακόμη  ανακοινωθεί τα αποτελέσματα των εισακτέων. Άρα δεν πρόκειται για "γκρίνια" όσων δεν πέτυχαν. Επίσης η επιστολή υπογράφεται ανώνυμα, ώστε να μην στιγματιστούν οι υποψήφιοι. Θέλουμε μόνο να ενημερώσουμε τον κόσμο για όσα έγιναν κατά την διάρκεια του διαγωνισμού.

Ο τρόπος διεξαγωγής του διαγωνισμού άλλαξε αιφνίδια μέσα στο καλοκαίρι με προσθήκη μαθημάτων και αύξηση της βάσης εισαγωγής από 25 στα 50, σε 30 στα 50. Οι αλλαγές ίσχυσαν από αυτόν τον διαγωνισμό και όχι από τον επόμενο όπως είθισται σε τέτοιες αλλαγές και παρά το γεγονός ότι η ίδια  η Ένωση Αποφοίτων της ΕΣΔΔΑ ζήτησε την εφαρμογή τους από τον 29ο και όχι άμεσα. Καταπατήθηκε, έτσι, η αρχή της χρηστής διοίκησης και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του διοικούμενου. Επιπλέον οι αλλαγές πέρασαν ως τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο καταπατώντας και την αρχή της διαβούλευσης. Οι παραπάνω αρχές είναι αρχές που πρεσβεύει η ίδια η σχολή, η πρόεδρος της, ο νόμος 4622/2019 με τις αρχές καλής νομοθέτησης που προβλέπει και αποτελούν και βασικό κομμάτι εξεταζόμενης ύλης των υποψηφίων.

Το α' στάδιο διεξήχθη Οκτώβρη. Την τελευταία ημέρα στην εξέταση του τεστ γνώσεων και δεξιοτήτων, υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στην έλευση των θεμάτων, με αποτέλεσμα επιτηρητές και υποψήφιοι να ταλαιπωρηθούν και υποψήφιοι από επαρχία να χάσουν τα δρομολόγια της επιστροφής τους. Πολλές από τις ερωτήσεις του τεστ ήταν ασαφώς διατυπωμένες και παρότι η Ένωση Αποφοίτων της ΕΣΔΔΑ ζήτησε την δημοσίευση των σωστών απαντήσεων από τη σχολή, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ως σήμερα. Τελικά αντί για 320 άτομα που προβλεπόταν να περάσουν στο β στάδιο τα καταφέρουν μόνο 270. Σε αυτό έπαιξε ρόλο κυρίως η βάση του 30/50. Υποψήφιοι οι οποίοι είχαν γράψει άριστα στα υπόλοιπα μαθήματα έμειναν απ΄ έξω γιατί είχαν την ατυχία σε ένα από αυτά να γράψουν 29 αντί για 30.

Και πάμε τώρα σε όσα συνέβησαν στο β' στάδιο. Το πρόγραμμα εξετάσεων ανακοινώθηκε τελευταία στιγμή. Η επίσημη δικαιολογία ήταν ότι άργησαν ώστε να υπάρξει πρόνοια για υποψηφίους που ενδέχεται να νοσήσουν από κορονοϊό. Τελικά καμία πρόβλεψη δεν υπήρξε. Αν κάποιος νοσούσε, έχανε τις εξετάσεις. Η αργοπορημένη ανακοίνωση του προγράμματος, σε συνδυασμό με τον κακό σχεδιασμό του (κάποιος μπορεί να έδινε Δευτέρα, μετά Πέμπτη, μετά πάλι Δευτέρα κτλ) το μόνο που πέτυχε ήταν να δημιουργήσει άνισους όρους ανταγωνισμού για υποψηφίους που έμεναν επαρχία ή είχαν επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις. Επιπλέον δημιούργησε και ένα υπερβολικό κόστος για μετακίνηση και διαμονή στους υποψήφιους από άλλες πόλεις. Έτσι αντί για 270 προσήλθαν τελικά 260 περίπου άτομα.

Την Δευτέρα 24/1 ήταν προγραμματισμένη η εξέταση των Αγγλικών. Παρότι όλοι γνώριζαν για την επερχόμενη κακοκαιρία, η σχολή έβγαλε ανακοίνωση
αναβολής των εξετάσεων μόλις στις 11 το πρωί της Δευτέρας. Οι υποψήφιοι από επαρχία είχαν ήδη ταξιδέψει Αθήνα και αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στις πόλεις τους μέσα σε συνθήκες κακοκαιρίας. Η εξέταση των Αγγλικών πραγματοποιήθηκε στις 31/1. Και εδώ αρχίζει ένα ακόμη δράμα για τους υποψηφίους. Τα θέματα ήταν πολλά και εξεζητημένα ώστε να είναι δύσκολο να ανταπεξέλθει κανείς σε αυτά μέσα σε ένα 2ωρο. Ειδικά το θέμα της έκθεσης ήταν πρόχειρα και ασαφώς διατυπωμένο. Αν και όλοι οι υποψήφιοι διαθέτουμε ανώτατα πτυχία γνώσης της αγγλικής μας ήταν σχεδόν αδύνατο να αντεπεξέλθουμε στην εξέταση.

Ειδική αναφορά οφείλει να γίνει και στις επιεικώς απαράδεκτες συνθήκες εξέτασης στα προφορικά. Υπήρξαν ορισμένες ομάδες υποψηφίων όπου οι εξεταστές ήταν ερειστικοί, προσβλητικοί δημιουργώντας κλίμα εκνευρισμού στα όρια του εκφοβισμού στους υποψηφίους. Υποψήφιοι ήρθαν αντιμέτωποι με απαξίωση, νεύρα των εξεταστών και ειρωνεία καταπατώντας την αξιοπρέπεια τους. Τέλος οι ερωτήσεις που τέθηκαν στους υποψηφίους δεν ήταν όλες ισοδύναμης δυσκολίας με κάποιες από αυτές να είναι εξεζητημένες και οριακά εκτός ύλης.

Όλοι είμαστε άτομα με υψηλά προσόντα που κοπιάσαμε και διεκδικήσαμε αξιοκρατικά, μέσω ενός από τους πλέον απαιτητικούς διαγωνισμούς, μια θέση στο δημόσιο. Για να εισπράξουμε τελικά την πλήρη απαξίωση σε όλη την διάρκεια του διαγωνισμού. Ζητάμε μόνο να ακουστούν τα όσα βιώσαμε ώστε να μην περάσουν οι επόμενοι υποψήφιοι τα ίδια με εμάς.

Ομάδα υποψηφίων 28ου εισαγωγικού διαγωνισμού ΕΣΔΔΑ

ΥΓ. Για όλα τα παραπάνω έχουμε αποδείξεις. Ημερομηνίες, τα θέματα και τις μαρτυρίες των υποψηφίων.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου