Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 20 Ιούλ 2019
Ο ΑΜΚΑ των μεταναστών ή αλλιώς «να δεις τι σου ’χω για μετά...»
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Γιώργος Ψυχογιός*

Το 2016 ο ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθέτησε τη δωρεάν πρόσβαση όλων των ανασφάλιστων στο δημόσιο σύστημα υγείας. Αυτή η ρύθμιση αφορούσε, εκτός από τους ημεδαπούς, και τους μετανάστες που διαμένουν νόμιμα στη χώρα μας, τους αιτούντες άσυλο, τους πρόσφυγες, καθώς και όλους τους αλλοδαπούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι ο ΑΜΚΑ σήμερα, εκτός από την κοινωνική ασφάλιση, χρησιμεύει και σε μια σειρά από άλλες συναλλαγές με τις δημόσιες υπηρεσίες, όπως η έκδοση κάρτας μετακινήσεων με τα ΜΜΜ, η εγγραφή των πρωτοετών φοιτητών στα Πανεπιστήμια, κ.λπ.

Η επέκταση των δικαιούχων από το 2016 και μετά συνέβαλε ουσιαστικά στην αξιοπρεπή διαβίωση και την ένταξη όσων διαμένουν μόνιμα στη χώρα μας, ενισχύοντας καθοριστικά την κοινωνική συνοχή και το επίπεδο της δημόσιας υγείας για το σύνολο του πληθυσμού. Μάλιστα, για να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια που παρατηρούνταν στα ΚΕΠ όλης της χώρας, προβήκαμε σε σειρά παρεμβάσεων στη Βουλή, ενώ η κυβέρνηση εξέδωσε τον Φεβρουάριο του 2018 και τον Ιούνιο του 2019 σχετικές εγκυκλίους για να αποσαφηνίσει τα δικαιολογητικά στην έκδοση ΑΜΚΑ για το σύνολο των ξένων υπηκόων στη χώρα (πολίτες Ε.Ε., πολίτες τρίτων χωρών, αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες).

Ο νέος -αλλά πολύ γνωστός από το παρελθόν του στη θέση αυτή- υπουργός της Ν.Δ., Γιάννης Βρούτσης, στην πρώτη του ίσως κίνηση με υψηλό συμβολισμό ανακάλεσε την ισχύουσα εγκύκλιο.

Αυτό σηματοδοτεί ξεκάθαρα ότι πρώτη προτεραιότητα της Ν.Δ. στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων –μόνο ο Οργουελ στο «1984» θα μπορούσε να το ονομάσει έτσι μετά από μια τέτοια κίνηση– είναι το ξήλωμα στοιχειωδών δικαιωμάτων για τους πιο αδύναμους από τους αδύναμους, για τους «αόρατους», γι’ αυτούς που είχαν έρθει στην κοινωνική επιφάνεια και τώρα επιστρέφουν πάλι στο περιθώριο. Και κάπως έτσι ξεκινούν όλα.

Γιατί είναι σίγουρο ότι έρχεται η σειρά των μικρομεσαίων εμπόρων, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών, κ.ά., που δεν μπορούσαν να πληρώσουν τις εισφορές τους και επί Ν.Δ. όχι μόνο πετάχτηκαν εκτός συστήματος υγείας και κοινωνικού κράτους, αλλά οδηγήθηκαν κατά εκατοντάδες -ακόμα και για πολύ μικρά χρέη- στα αστυνομικά τμήματα και στα ακροατήρια των δικαστηρίων. Και είναι γνωστό σε όλους όσοι βίωσαν αυτόν τον εξευτελισμό και την ταπείνωση ότι ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που κατάργησε αυτές τις διατάξεις παρέχοντας πλήρη πρόσβαση στις υπηρεσίες του κοινωνικού κράτους με μόνη τη χρήση του ΑΜΚΑ και αποκατέστησε την αξιοπρέπεια των ίδιων και των οικογενειών τους.

Είναι, τέλος, σίγουρο ότι το επόμενο διάστημα πρέπει εντός κι εκτός Βουλής να σταθούμε απέναντι σε αυτόν τον απάνθρωπο κυνισμό που διαλύει τον κοινωνικό ιστό, δημιουργεί πολίτες πολλών ταχυτήτων και εφαρμόζει στην πράξη τον νόμο της ζούγκλας.

Εκεί όπου επιβιώνει μόνο ο ισχυρός, αφού, σε τελική ανάλυση, όπως είχε πει και ο πρόεδρος της Ν.Δ. στη ΔΕΘ το 2017, «Δεν τρέφω αυταπάτες για μια κοινωνία χωρίς ανισότητες. Κάτι τέτοιο είναι αντίθετο στην ανθρώπινη φύση».

19.07.2019

*Βουλευτής Κορινθίας, δικηγόρος, αναπληρωτής τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ

https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου