Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 11 Αύγ 2021
Πυρκαγιά στην Εύβοια / Εννέα ημέρες στις φλόγες – Συνεχείς αναζωπυρώσεις από την Αγ. Άννα ως το Αγριοβότανο
Κλίκ για μεγέθυνση

  

Αντιμέτωπες με συνεχείς αναζωπυρώσεις στην παραλιακή ζώνη από την Αγία Άννα μέχρι και το Αγριοβότανο είναι σήμερα οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη μεγάλη πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια, που συνεχίζει το καταστροφικό της έργο για ένατη ημέρα

 

Οι πιο επικίνδυνες από τις αναζωπυρώσεις έχουν σημειωθεί στο Αγριοβότανο, τα Ελληνικά, στον Άγιο Νικόλαο, το Ψαροπούλι και τα Βασιλικά, ενώ μικρότερες υπάρχουν στην Παναγία Ντινιούς, στον οικισμό Αθηνά στο Ασμήνι, στους Γαλατσάδες, την Αβγαριά και τους Καματριάδες και στο όρος Καντήλι.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ιδιαίτερα στους Καματριάδες δίνεται από χθες μεγάλη μάχη για να σταματήσουν οι φλόγες σε μια απόκρημνη περιοχή και να μην προχωρήσουν μέσα στο δάσος δρυός που ονομάζεται Τελέθριο καθώς από εκεί υπάρχει κίνδυνος να καταλήξουν στην Αιδηψό και τους Ωρεούς.

Εκτός από τις επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής, από πολύ νωρίς το πρωί πετούν συνεχώς και τα εναέρια μέσα, τα οποία για πρώτη φορά  επιχειρούν χωρίς να τα εμποδίζουν οι πυκνοί καπνοί.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, πολλοί από τους κρουνούς στα χωριά από την Αγία Άννα μέχρι το Αγριοβότανο δεν βγάζουν πλέον νερό λόγω της βλάβης στην ηλεκτροδότηση. Για το λόγο αυτό, δόθηκε εντολή και πριν από λίγη ώρα ένα δεξαμενόπλοιο έκανε την εμφάνισή του στην παραλία Ψαροπούλι μεταφέροντας νερό για να μπορέσει να τροφοδοτήσει τις υδροφόρες και αυτές με τη σειρά τους να γεμίσουν τα πυροσβεστικά.

Φωτιά Εύβοια EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Τέλος, εκατοντάδες στρατιώτες από το Στρατό και την Αεροπορία έφτασαν λίγο πριν το μεσημέρι και ήδη έχουν κατευθυνθεί σε διάφορες περιοχές για να αντιμετωπίσουν τις μικρές εστίες.

 
Φωτιά Εύβοια INTIME/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

«Η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη από ό,τι τις πρώτες ημέρες» είχε δηλώσει νωρίς το πρωί στον ΑΝΤ1 ο δήμαρχος Ιστιαίας, Γιάννης Κοντζιάς, τονίζοντας ωστόσο ότι η γενικότερη εικόνα της περιοχής μετά από τόσες μέρες φωτιάς είναι εικόνα ολοκληρωτικής καταστροφής. «Ο τόπος είναι ρημαγμένος, η κοινωνία έχει καταρρεύσει και αν η βοήθεια από την πολιτεία δεν γίνει χωρίς εκπτώσεις, τότε είναι σίγουρο ότι οδηγούμαστε σε ολοκληρωτική εξαφάνιση» υπογράμμισε.

Ο δήμαρχος Ιστιαίας κατήγγειλε ότι υπήρξε πραγματική ανεπάρκεια στη διαχείριση της μεγάλης πυρκαγιάς. Χαρακτηριστικά ανέφερε ως παράδειγμα την περίπτωση του χωριού Κοκκινομηλιά.
«Όταν διατάξαμε την εκκένωση του πρώτου χωριού μας, της Κοκκινομηλιάς, αργά το βράδυ της Πέμπτης, ξημερώματα Παρασκευής, δεν υπήρχε κανένα πυροσβεστικό όχημα στο χωριό. Το χωριό κατακάηκε και δεν πήγε ποτέ πυροσβεστικό όχημα, ακόμα και την επόμενη ημέρα που υπήρχαν μικροεστίες και κατέκαιγαν τις περιουσίες» τόνισε ο Γ. Κοντζιάς.

Όπως αναφέρει το ertnews.gr, αναζωπύρωση σημειώθηκε περίπου στις 6 το πρωί στο μέτωπο μεταξύ Γαλατσώνας και Αβγαριάς και άμεση ήταν η επέμβαση ισχυρών πυροσβεστικών δυνάμεων. Τη νύχτα αναζωπυρώσεις έγιναν στα χωριά Ψαροπούλι, Βασιλικά και Ελληνικά, με τις φλόγες να καίνε τις περισσότερες φορές δύσβατα σημεία. Αλλά και στο μέτωπο στις Καματριάδες ο κίνδυνος δεν έχει αποφευχθεί, παρά τις ζώνες πυροπροστασίας που δημιουιργήθηκαν με τα βαριά χωματουργικά μηχανήματα.
Στην ίδια περιοχή, το μέτωπο που κατευθυνόταν προς το Τελέθριο, συνεχίζει να αποτελεί απειλή παρά τις ρίψεις νερού από εναέρια μέσα και επεμβάσεις από πεζοπόρα τμήματα, μέσα σε απόκρημνους βράχους.

Στη θάλασσα σταμάτησαν οι φλόγες που ξεκίνησαν κοντά στο χωριό Αγριοβότανο μετά από αναζωπύρωση. Στο Ασμήνιo, τέλος, το μέτωπο φαίνεται ότι έχει περιοριστεί. Οι αναζωπυρώσεις συνεχίζουν και χρειάζονται παρεμβάσεις στην περιοχή όπου βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας Ντινιούς.

πηγη: https://www.avgi.gr
 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου