Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 05 Φεβ 2021
Ζητούν αποσυμφόρηση των φυλακών και στην Ελλάδα
Κλίκ για μεγέθυνση

 05.02.21
 
 

Από την Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων γίνεται συλλογή υπογραφών: COVID-19 - Αποσυμφόρηση των φυλακών και στην Ελλάδα!

Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων σε σχετικό κείμενο μια σειρά διεθνών οργανισμών ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση την αποσυμφόρηση των φυλακών:
Ο  Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) τον Μάρτιο 2020 σε συστάσεις προς τις κυβερνήσεις υπογραμμίζει: «Άτομα που στερούνται την ελευθερία τους, όπως άτομα σε φυλακές και άλλους χώρους κράτησης,  είναι πιθανό να είναι πιο ευάλωτα στην εκδήλωση της νόσου του κορονοϊού (COVID-19) από τον γενικό πληθυσμό,  λόγω των συνθηκών συνωστισμού στις οποίες διαβιούν για παρατεταμένο  χρονικό διάστημα…».

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Michelle Bachelet, τον Μάρτιο 2020, κάλεσε τις κυβερνήσεις «να λάβουν επειγόντως μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των κρατουμένων, στο πλαίσιο των συνολικών προσπαθειών για τον περιορισμό της πανδημίας COVID-19» και «να εργαστούν γρήγορα για να μειώσουν τον αριθμό των κρατουμένων…».

Η Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Dunja Mijatović, τον Απρίλιο 2020, ζήτησε από τις κυβερνήσεις να «αξιοποιήσουν όλες τις διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις στην κράτηση όταν αυτό είναι δυνατόν και χωρίς διακρίσεις», για την προστασία των δικαιωμάτων και της υγείας των κρατουμένων…».

Την αποσυμφόρηση ζητά και η Διεθνής Αμνηστία με δελτίο τύπου τον Απρίλιο 2020  για την Ελλάδα με τίτλο: «Επείγουσα ανάγκη για μέτρα προστασίας στις φυλακές από τον κορονοϊό».  

Η Επιτροπή Πρόληψης Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT),  επίσης τον Απρίλιο 2020, δημοσίευσε την έκθεσή της μετά την επίσκεψή της στην Ελλάδα το 2019, όπου αναφέρεται ο υπερπληθυσμός, η έλλειψη προσωπικού και οι ακατάλληλες υγειονομικές συνθήκες, καθώς και η αναποτελεσματικότητα της διερεύνησης ισχυρισμών κακομεταχείρισης.

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες  αποφάσισαν την αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών τους καταστημάτων   προκειμένου να περιορίσουν την εξάπλωση του νέου κορονοϊού σε χώρους όπου η συνιστώμενη κοινωνική αποστασιοποίηση είναι συχνά αδύνατη. Αντίθετα, στην Ελλάδα η κατάσταση παραμένει τραγική.

Ο Διευθυντής του Σχολείου των Φυλακών Νέων Αυλώνα, τον Μάρτιο 2020, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, μεταξύ άλλων είχε πει:   «Υπάρχουν παιδιά που κοιμούνται στο πάτωμα….. Οι κρατούμενοι είναι περίπου 280 για 150-130 κρεβάτια….. Οι κρατούμενοι είναι σε κελιά που χωράνε έως τέσσερα κρεβάτια, δηλαδή δύο κουκέτες, και δεν υπάρχει χώρος να μπουν άλλες κουκέτες γιατί είναι μικρό το κελί. Δεν είναι θέμα χρημάτων, είναι θέμα συνωστισμού ανθρώπων. Τα επιπλέον άτομα μετά τα τέσσερα θα κοιμηθούν ή στο πάτωμα ή δυο δυο στα κρεβάτια…. Μοιράζονται το κρεβάτι ή το παίρνουν εναλλάξ», εξηγεί. Η  ειρωνεία είναι βέβαια ότι δεν υλοποιούνται τα μαθήματα με πρόσχημα τον συνωστισμό, και δεν υπάρχει τρόπος να γίνει τηλεκπαίδευση στο σχολείο των φυλακών. «Παλέψαμε να μην κλείσει το σχολείο, να έχουμε διά ζώσης διδασκαλία. Δεν έγινε αποδεκτό», είπε, εξηγώντας ότι δεν τους άφησαν να κάνουν διδασκαλία διά ζώσης για να μη δημιουργηθεί συνωστισμός, παρ’ όλα αυτά στα κελιά είναι ο ένας πάνω στον άλλον. (Πηγή: thepressproject.gr)

Οι κρατούμενοι στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα, σύμφωνα με τα  επίσημα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, την 1/2/2021,  ήταν 294 άτομα. Παρομοίως τραγική είναι η κατάσταση και στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Βόλου όπου στοιβάζονται 123 κρατούμενοι, ενώ η χωρητικότητά του είναι 54 άτομα. Υπερσυνωστισμός επικρατεί επίσης σε όλα ανεξαιρέτως τα καταστήματα κράτησης, με εξαίρεση τις  αγροτικές φυλακές. (Πηγή: minocp.gov.gr)    

  Η κυβέρνηση, το υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ και η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, παρά  τις συστάσεις  των διεθνών οργανισμών αλλά και του Π.Ο.Υ. και παρά τους θανάτους και τα συνεχή κρούσματα COVID-19 (εγκλείστων και σωφρονιστικών υπαλλήλων), κωφεύουν. Οι συνθήκες κράτησης στις ελληνικές φυλακές εξακολουθούν να είναι άθλιες εν μέσω πανδημίας… αντί να προχωρήσουν σε αποσυμφόρηση των φυλακών τουλάχιστον των ευάλωτων (ηλικιωμένοι, ασθενείς με σοβαρά χρόνια προβλήματα, μωρομάνες, κλπ), έσπευσαν να περιορίσουν τα δικαιώματα των κρατουμένων (άδειες, επισκεπτήρια, δέματα, μεταγωγές κλπ), θέτοντάς τους από τον Μάρτιο 2020  σε  συνεχή εξαίρεση δικαιωμάτων, με  πρόσχημα την πανδημία,  και μόνον όταν υπήρξαν θάνατοι  στις φυλακές, τον Νοέμβριο 2020, αποφάσισαν να προμηθεύσουν τους κρατούμενους με στοιχειώδες προστατευτικό υλικό (μάσκες, αντισηπτικά) και να προβούν δειγματοληπτικά σε τεστ Covid-19,  χωρίς καμία  περαιτέρω μέριμνα ούτε για τη στελέχωση των φυλακών με νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, ούτε για χωριστούς χώρους καραντίνας, και  φυσικά ούτε κατά διάνοια  για την αποσυμφόρηση των φυλακών.

 AΙΤΗΜΑΤΑ:

·        Να αποσυμφορηθούν άμεσα και δραστικά οι φυλακές και στην Ελλάδα με αποφυλάκιση προφυλακισμένων, πρόωρη ή υπό όρους αποφυλάκιση κρατουμένων που είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι, όπως οι ηλικιωμένοι/ες ή όσοι/ες έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων και όσων έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

·         Να μη γίνεται σε καμία φυλακή υπέρβαση  της χωρητικότητας.

·         Να ενισχυθεί το σύστημα των αγροτικών φυλακών.

·         Να εφαρμοστούν εναλλακτικοί τρόποι έκτισης της ποινής.

·         Να έχουν όλοι/ες οι κρατούμενοι/ες πρόσβαση σε επαρκή υγειονομική περίθαλψη και υπηρεσίες, καθαρό νερό, εγκαταστάσεις υγιεινής και προϊόντα προσωπικής υγιεινής, συμπεριλαμβανομένου του σαπουνιού και απολυμαντικών, ώστε να μπορεί να διατηρηθεί το απαιτούμενο επίπεδο υγιεινής.

·         Να λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για τους νεαρούς κρατούμενους και τις κρατούμενες γυναίκες.

·         Να λειτουργήσουν τα σχολεία σε όλες τις φυλακές.

 ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

Πηγη: http://artinews.gr/

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου