Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 28 Ιούλ 2021
Ο Μηταράκης ζητάει από Frontex και Κομισιόν να στείλει πίσω στην Τουρκία 1.908 μετανάστες
Κλίκ για μεγέθυνση


 
28/07/2021, 17:11
 

 

Συνεχίζει την αντιμεταναστευτική πολιτική

 

Την ίδια ώρα που το υπουργείο μετανάστευσης και ασύλου κωφεύει στις σοβαρότατες καταγγελίες και Διεθνών Οργανισμών, για αλλεπάλληλες παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών στην Τουρκία, ακόμα και σε συνεργασία με την Frontex, με τις ελληνικές αρχές να αρνούνται προκλητικά να τις διερευνήσουν, μετά την ΚΥΑ που βαφτίζει την Τουρκία ασφαλή τρίτη χώρα για πρόσφυγες από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Μπανγκλαντές, το Πακιστάν και τη Σομαλία αλλά και τις καθημερινές καταγγελίες για τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στα ΚΥΤ, ο Νότης Μηταράκης συνεχίζει πιστά την αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης.

Νέο σημερινό του επίτευγμα είναι η κατάθεση αιτήματος προς τη Frontex και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την άμεση επιστροφή στην Τουρκία 1.908 μεταναστών που διαμένουν στα ΚΥΤ των νησιών του Αιγαίου.

Με επιστολή του προς τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, τον επίτροπο Γειτονίας και Διεύρυνσης, Όλιβερ Βάρχελι, και τον επικεφαλής της Frontex, Φαμπρίς Λετζέρι, ο κ. Μηταράκης ζητά την άμεση επιστροφή των ανθρώπων αυτών που - κατά τα λεγόμενά του - δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, βάσει της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, η διαδικασία των επιστροφών έχει σταματήσει από τις 15 Μαρτίου 2020, οπότε και η Τουρκία επικαλέστηκε τις δυσκολίες που επέφερε το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Το υπουργείο κάνει λόγο για «ταχείες διαδικασίες ελέγχων για Covid-19 στην Ελλάδα» και «σημαντική επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου» για να προχωρήσει στο συμπέρασμα ότι «έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες για την επανέναρξη της διαδικασίας επιστροφών με ασφάλεια, όσων αλλοδαπών δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας και εισήλθαν στην Ελλάδα από την Τουρκία, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το νόμο και τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Σε δήλωσή του ο Νότης Μηταράκης, αναφέρει επίσης ότι «αναμένουμε από τη γείτονα χώρα να ενισχύσει τις προσπάθειες στα πλαίσια της Κοινής Δήλωσης, τόσο στην αποτροπή διέλευσης βαρκών που ξεκινούν από τα παράλιά της με προορισμό τη χώρα μας όσο και στην αποδοχή επιστροφών στη βάση της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας, αλλά και των διμερών συμφωνιών επανεισδοχής».

Τέλος, αναφέρεται και στους στόχους της ελληνικής πλευράς για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου ως «απαραίτητο νομικό οπλοστάσιο για επιστροφές» καλώντας μάλιστα την Ευρώπη να «οχυρώσει» τις χώρες πρώτης υποδοχής απέναντι σε ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές ενώ παράλληλα αναφέρεται σε δράση κυκλωμάτων «λαθροδιακινητών», για να βαφτίσει ξανά, με έμμεσο τρόπο «λαθραίους» τους μετανάστες που εισέρχονται στη χώρα, ανοίγοντας επικίνδυνους δρόμους για ρατσιστικές συμπεριφορές.

πηγη: https://www.koutipandoras.gr

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου