Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 04 Δεκ 2019
Μετά την ασυλία στους τραπεζίτες, “στο σφυρί” χιλιάδες πρώτες κατοικίες με express πλειστηριασμούς
Κλίκ για μεγέθυνση
 
 

Στο σφυρί βγαίνουν από τον Ιανουάριο οι πρώτες κατοικίες που εντάχθηκαν στο νόμο Κατσέλη, αλλά ο έλεγχος των δικαιολογητικών εντόπισε παρατυπίες.

Ταυτόχρονα οι τράπεζες επιταχύνουν τις διαδικασίες πλειστηριασμών για πλήθος ακινήτων, που έχουν περιέλθει στην κατοχή τους, λόγω αδυναμίας των κατόχων τους, να αποπληρώσουν δάνεια που έλαβαν.

Εντός του Δεκεμβρίου έχουν προγραμματίσει πάνω από 2.000 πλειστηριασμούς ακινήτων σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ μάλιστα τα ακίνητα διαφημίζονται από τρείς πλατφόρμες των τραπεζών και φυσικά από την πλατφόρμα των συμβολαιογράφων της e-auction.

Μέσω των πλατφορμών των τραπεζών παρέχονται πλήρη στοιχείων των ακινήτων, όπως τοποθεσία, εμβαδόν, κ.λπ., αλλά και φωτογραφίες, όπως δηλαδή διαφημίζονται τα ακίνητα που πωλούνται μέσω μικρών αγγελιών.
Επίσης εκτός της διαδικασίας των πλειστηριασμών, προσφέρεται και η δυνατότητα άμεσης αγοράς του ακινήτου, πριν τον πλειστηριασμό.

Ο ενδιαφερόμενος υποβάλει στην τράπεζα, στην οποία έχει περιέλθει το ακίνητο, την προσφορά του και εφόσον κριθεί συμφέρουσα, αποκτά το ακίνητοι πριν αυτό βγει στον πλειστηριασμό. Ορισμένες δε, τράπεζες χρηματοδοτούν μάλιστα την αγορά του ακινήτου.

Όλα αυτά σημαίνουν, πως οι πλειστηριασμοί επιταχύνονται δραματικά, με πλείστες διευκολύνσεις και οι τράπεζες θα ρευστοποιούν με μεγαλύτερη ευκολία τα ακίνητα, όσων δεν αποπληρώνουν τα δάνεια που έλαβαν.

Οι πλατφόρμες στις οποίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν ακίνητα που εκπλειστηριάζονται είναι η «landea», η «properties4sale» η «realestateonline» και φυσικά η e-auction.

Την τελευταία διετία προγραμματίστηκαν 45.140 πλειστηριασμοί, υλοποιήθηκαν οι 31.500, αλλά μόνο 13.000 είχαν επιτυχία, με την έννοια ότι μέσω της διαδικασίας βρέθηκε αγοραστής των ακινήτων.

Στο σφυρί και πρώτες κατοικίες

Από το νέο έτος οι πλειστηριασμοί μπαίνουν στον «πυρήνα», καθώς αναμένεται να βγουν μαζικά στο «σφυρί» ακίνητα που έχουν τον χαρακτηρισμό «πρώτη κατοικία».
Ο λόγος είναι οι έλεγχοι που πραγματοποιούν οι τράπεζες μέσω της ειδικής πλατφόρμας, στα δικαιολογητικά των περίπου 100.000 δανειοληπτών που έχουν υποβάλει αίτημα ή έχουν ενταχθεί στις ευνοϊκές διατάξεις του Ν. Κατσέλη.

Από την 1η Νοεμβρίου, οι τράπεζες έχουν πλήρη πρόσβαση στα δεδομένα των περίπου 100.000 δανειοληπτών που απολαμβάνουν της προστασία του ν. Κατσέλη.

Οι τράπεζες απέκτησαν τη δυνατότητα να μπαίνουν στην πλατφόρμα και να τσεκάρουν τα στοιχεία που έχουν δηλώσει οι δανειολήπτες πρώτης κατοικίας, αλλά και παράλληλα θα έχουν την ευχέρεια να μπαίνουν στα αρχεία του TAXISNET και του ΕΦΚΑ και να διαπιστώνουν αν τα στοιχεία που έχουν δηλώσει για λάβουν στεγαστικό δάνειο τα στοιχεία που επικαλέστηκαν στο δικαστήριο για να λάβουν την προστασία, συμπίπτουν με εκείνα που δηλώνουν στην Εφορία και στον ΕΦΚΑ.

Η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα διευκολύνει την αναζήτηση των στοιχείων του δανειολήπτη, με την πληκτρολόγηση του ΑΦΜ. Έτσι αναζητούν στοιχεία για την ακίνητη περιουσία του δανειολήπτη, τα εισοδήματά του, καταθέσεις, αλλά και αν έχει προβεί σε πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων ή σε μεταφορές καταθέσεων το εξωτερικό κ.λπ.
Στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί ότι έχουν δηλώσει ψευδή στοιχεία και δεν είναι επιλέξιμοι για την ένταξη στο ν. Κατσέλη, οι τράπεζες θα προχωρούν στη λήψη μέτρων κατά των συγκεκριμένων δανειοληπτών, με ασφαλιστικά μέτρα, με μηνύσεις κλ.π. διεκδικώντας την είσπραξη ολόκληρου του ποσού του δανείου που έχουν χορηγήσει.

Εκτός από την ποινική οδό, τα ακίνητα των συγκεκριμένων δανειοληπτών θα περιέρχονται στις τράπεζες και θα ρευστοποιούνται. Οι διαδικασίες ήδη προχωρούν και σύντομα θα υπάρξουν οι πρώτες ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα των διασταυρώσεων και θα ακολουθήσουν οι πρώτοι πλειστηριασμοί ακινήτων, που ανήκουν σε δανειολήπτες, οι οποίοι επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν αδυναμίες του συστήματος και να εξασφαλίσουν προστασία του ακινήτου τους, χωρίς να την δικαιούνται.

 



 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου