Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 02 Απρ 2021
Έρευνα / Σε επίπεδο Γκάνας η ποιότητα ζωής στην Ελλάδα
Κλίκ για μεγέθυνση

 


 

Τα βαθιά αποτυπώματα της δεκαετούς κρίσης των Μνημονίων αλλά και τις σημαντικές επιπτώσεις τους στην οικονομία και την κοινωνία από το 2010 μέχρι το 2020 αποκαλύπτει η μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας (ολοκληρώθηκε λίγο πριν την έναρξη της πανδημίας) επιβεβαιώνοντας τη σημαντική αύξηση του ποσοστού φτώχειας (23%) που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.

Μέσα σε μια δεκαετία η Ελλάδα βρέθηκε στην προκρούστεια κλίνη των Μνημονίων, με αποτέλεσμα να μειωθούν δραματικά τα εισοδήματα των πολιτών, να τριπλασιαστεί η ανεργία και οι πολίτες να διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας σε σύγκριση με τον μέσο όρο κινδύνου που ισχύει για τις χώρες της Ε.Ε. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε μια δεκαετία ο δείκτης της ποιότητας ζωής στην Ελλάδα κατρακυλά στα επίπεδα της... Γκάνας και της Αιθιοπίας, για να επιστρέψει στα επίπεδα του 2005 το 2019.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΝΕ:

- Η μείωση των μισθών μέσα σε μια δεκαετία ήταν της τάξης του 23%. Το 2010 το ποσοστό αμειβόμενης απασχόλησης στην Ελλάδα ήταν 66,6%, ενώ το 2018 μόνο το 62,3% των Ελλήνων και των Ελληνίδων είχαν την τύχη να απασχολούνται σε αμειβόμενη θέση εργασίας. Μάλιστα, η Ελλάδα και η Βραζιλία είναι οι δύο χώρες όπου το ποσοστό των εργαζομένων υποχώρησε κατά 4 μονάδες μετά το 2010.

 

- Το εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε σημαντικά. Η μείωση ήταν της τάξης του 23%, το οποίο μεταφράζεται σε περικοπή ύψους 5.500 δολαρίων.

- Η μείωση του ποσοστού απασχόλησης αντικατοπτρίζεται στις θέσεις εργασίας πλήρους ωραρίου, παρουσιάζοντας, από το 2009, μείωση των ωρών εργασίας σε συνθήκη πλήρους απασχόλησης, καθώς η μερική απασχόληση έχει αυξηθεί από το 2010.

- Η ανεργία σχεδόν τριπλασιάστηκε. Από 10% του οικονομικού ενεργού πληθυσμού το 2010, εκτοξεύτηκε στο 27%. Επίσης, η μακροχρόνια ανεργία πενταπλασιάστηκε και από το 5% το 2010 έφτασε στο 26% το 2018.

Χαρακτηριστικό τού μεγέθους της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης τη συγκεκριμένη δεκαετία είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας σε σύγκριση με τον μέσο όρο κινδύνου που ισχύει για τις χώρες της Ε.Ε. 1 στα 4 νοικοκυριά (23%) δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε βασικές υποχρεώσεις. Η Ελλάδα χαρακτηρίζεται από μείωση του αριθμού των γεννήσεων από το 2006 μέχρι σήμερα. Το 2006 το ακαθάριστο ποσοστό γεννήσεων ήταν στα ίδια επίπεδα με τον μέσο όρο της Ε.Ε., σήμερα όμως έχει ελαττωθεί κατά 2% σε σχέση μ’ αυτόν.

πηγη: https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου