Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 01 Απρ 2021
Σχολεία / Αλαλούμ με τα self tests μαθητών και εκπαιδευτικών
Κλίκ για μεγέθυνση








 

Λίγο πριν το άνοιγμα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η κυβέρνηση παίζει «κορώνα - γράμματα» με την υγεία εκπαιδευτικών και μαθητών.  Ένας χρόνος χωρίς να ληφθεί κανένα μέτρο στα σχολεία και το υπουργείο Παιδείας το ρίχνει στην «ατομική ευθύνη». Και τώρα τα σχολεία θα ανοίξουν με την προϋπόθεση να γίνονται τα λεγόμενα self tests. Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί τίποτα για τον τρόπο με τον οποίο θα τεκμηριώνεται ότι έγινε το τεστ, εάν θα είναι υποχρεωτικά για το σύνολο των εμπλεκόμενων στην εκπαιδευτική διαδικασία και πώς μπορούν να λειτουργήσουν ως μέτρο προστασίας.

 

Στο κενό εκπαιδευτικοί και μαθητές

«Η σκέψη του υπουργείου είναι να γίνονται τα αυτοδιαγνωστικά τεστ από εκπαιδευτικούς, προσωπικό και μαθητές άνω των 12 ετών στο σπίτι μόλις αυτά διατεθούν στα φαρμακεία» είπε χθες σε τηλεοπτική της συνέντευξη η γ.γ. του υπουργείου Παιδείας Αναστασία Γκίκα χωρίς να προσδιορίζει τι τελικά θα ισχύει και πότε αυτά τα τεστ θα είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία.

Παράλληλα, η Αν. Γκίκα είπε ότι «είμαστε στον σχεδιασμό αυτής της διαδικασίας, το πώς δηλαδή θα προσέρχονται οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί και με ποια βεβαίωση θα τεκμηριώνεται ότι έγινε το τεστ και είναι αρνητικό», αφήνοντας εκπαιδευτικούς και μαθητές στο «κενό».

«Το ρίχνουν στην ατομική ευθύνη»

«Όλη αυτή η διαδικασία δείχνει ότι είναι απίστευτα ανοργάνωτοι» λέει στην ΑΥΓΗ η Στέλλα Μανουσογιωργάκη, μέλος του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ. «Αυτό που μας προβληματίζει είναι αυτό που έχουν εκφράσει και πολλοί από τους επιδημιολόγους.  Ότι τα τεστ είναι αναποτελεσματικά έως και επικίνδυνα όταν δεν γίνονται από κάποιον ειδικό». Παράλληλα, σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του υπουργείου Παιδείας για τα self tests, τα οποία θα πρέπει να γίνονται στο σπίτι, επισήμανε ότι «το ρίχνουν πάλι στην ατομική ευθύνη». Γιατί οι καθηγητές δεν μπορούν να ελέγχουν εκατοντάδες μαθητές, ούτε μπορούν να έχουν ρόλο χωροφύλακα για να τους επιτρέπουν να μπουν στο σχολείο.

 

«Κανονικά θα έπρεπε να υπάρχουν μέσα στις σχολικές μονάδες κλιμάκια για να διενεργούν σωστά τα τεστ. Επειδή οι γονείς δεν μπορούν να το κάνουν σωστά. Και μπορεί να δίνουν ψευδή αποτελέσματα, να δημιουργούν μια αίσθηση ασφάλειας και τα παιδιά να χαλαρώσουν παίρνοντας ως δεδομένο το αρνητικό τεστ» λέει η Στ. Μανουσογιωργάκη.

Μάλιστα, καταγγέλλει την κυβέρνηση πως, επειδή ακριβώς θέλει να ανοίξει άμεσα τα σχολεία, «πήρε αυτό το μέτρο μόνο και μόνο για επικοινωνιακούς λόγους», εκτιμώντας ότι θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θέλουν να πετύχουν.

Αγνοούνται τα self tests

«Πώς γίνεται να ανοίξουν άμεσα τα σχολεία, ενώ δεν έχουν καταφθάσει ακόμα τα self tests;» αναρωτιέται από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΔΟΕ Γιώργος Τρούλης μιλώντας στην ΑΥΓΗ. «Μέχρι στιγμής, έχουμε αόριστες εξαγγελίες του υπουργείου Παιδείας. Μέχρι να γίνουν πράξη, υπάρχει μεγάλη απόσταση». Σύμφωνα με τον Γ. Τρούλη, συμβαίνει το ίδιο πράγμα που συνέβη με τα rapid tests και την πλατφόρμα που άνοιξε μόλις τρεις ημέρες πριν την επαναλειτουργία των σχολείων, με αποτέλεσμα να πηγαίνουν οι εκπαιδευτικοί στις τάξεις χωρίς να έχουν προλάβει να κάνουν τεστ, καθώς το ραντεβού τους καθυστερούσε ακόμα και δέκα μέρες.

«Κλείσαμε τα σχολεία με 700 κρούσματα τη μέρα και τώρα συζητάμε για επαναλειτουργία με 4.000 κρούσματα, χωρίς να έχει ληφθεί κανένα μέτρο προστασίας και καμία μέριμνα. Τα self tests είναι ένα μέτρο ελέγχου, αλλά στο επίπεδο της προστασίας δεν υπάρχει τίποτα απολύτως» λέει ο ίδιος.

Επίσης, «υπάρχει ένα αφήγημα ότι τα σχολεία θα ανοίξουν με μια σχετική ασφάλεια.  Όμως αυτό δεν γίνεται, γιατί, όπως και τα rapid tests, έτσι και τα self tests έχουν μεγάλη απόκλιση. Κάποιος που έχει ήπια συμπτωματολογία ίσως βγει αρνητικός» προσθέτει. «Κανονικά θα έπρεπε να υπάρξει δυνατότητα συνταγογράφησης του μοριακού τεστ, έτσι ώστε να μπορεί ο εκπαιδευτικός να το κάνει ανά δεκαπέντε ημέρες.  Έτσι μόνο θα υπήρχε κάποια ασφάλεια. Τώρα απλώς θέλουν να ανοίξουν τις δραστηριότητες παραβλέποντας όλα αυτά τα σοβαρά ζητήματα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

πηγη: https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου