Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 12 Δεκ 2021
Εγκλωβίζουν πρόσφυγες στις δομές στερώντας τους rapid tests
Κλίκ για μεγέθυνση

Η εντολή για μη χορήγηση βεβαίωσης αρνητικού τεστ στους πρόσφυγες, όπως δόθηκε στους εργαζόμενους


12.12.2021, 15:13
 
Λίγες μέρες πριν από τη λήξη του, το πρόγραμμα PHILOS II για την περίθαλψη προσφύγων καταρρέει με καταστροφικές συνέπειες για τους ωφελούμενους αλλά και τους συμβεβλημένους υγειονομικούς ● Η «λύση» της κυβέρνησης για την υγειονομική κρίση είναι να μη χορηγούνται βεβαιώσεις αρνητικού τεστ σε όσους μένουν στις δομές, ώστε να μην μπορούν να κυκλοφορούν!

Χιλιάδες πρόσφυγες που δεν είχαν ποτέ ουσιαστική υγειονομική περίθαλψη και τώρα δεν τους δίνουν ούτε βεβαιώσεις αρνητικού ράπιντ τεστ ώστε να τους εμποδίσουν να κυκλοφορούν, εκατοντάδες υγειονομικοί με συμβάσεις που λήγουν στο τέλος του μήνα εν μέσω πανδημίας και ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ στον αέρα. Αυτή είναι σε δυο αράδες η πραγματικότητα για το πρόγραμμα PHILOS ΙΙ - Ολοκληρωμένη επείγουσα παρέμβαση υγείας για την προσφυγική κρίση, η υλοποίηση του οποίου ανατέθηκε από το 2019 στον ΕΟΔΥ για την περίθαλψη των προσφύγων.

Σήμερα, μία ανάσα πριν από τη λήξη του, συμβασιούχοι εργαζόμενοι του προγράμματος καταγγέλλουν στην «Εφ.Συν.» πως η παρέμβασή τους ούτε ολοκληρωμένη ήταν, ούτε επείγουσα.

To έργο PHILOS II με προϋπολογισμό ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ είχε σκοπό την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τη στήριξη του ΕΣΥ με προσωπικό προς ωφελούμενους πρόσφυγες. Συγχρηματοδοτούμενο κατά 75% από την Ε.Ε. στο πλαίσιο του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ενταξης (ΤΑΜΕ), ξεκίνησε το 2019, με υπεύθυνο τον ΕΟΔΥ, σε συνέχεια του PHILOS I που πραγματοποιήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Περιλαμβάνει μία σειρά από παρεμβάσεις δημόσιας υγείας, όπως τη λειτουργία συστήματος επιδημιολογικής επιτήρησης, ενίσχυση των δομών του ΕΣΥ με ανθρώπινο δυναμικό, συντονισμό και εκπαίδευση του προσωπικού. Εκατοντάδες εργαζόμενοι κλήθηκαν να πλαισιώσουν το πρόγραμμα: γιατροί, επόπτες υγείας, νοσηλευτές, μαιευτές, συντονιστές πεδίου, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και διερμηνείς, μεταξύ άλλων.

Στις 31 Δεκεμβρίου το PHILOS ΙΙ ολοκληρώνεται. Τόσο ο ΕΟΔΥ όσο και το υπουργείο Υγείας τηρούν σιγή ασυρμάτου ως προς το εάν υπάρχει βούληση και προετοιμασία για τη συνέχισή του, όμως σήμερα οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι του προγράμματος, οι οποίοι ίδρυσαν και σωματείο εργαζομένων ΕΟΔΥ, καταγγέλλουν όχι μόνο την απουσία οποιουδήποτε ουσιαστικού συντονισμού από μεριάς του ΕΟΔΥ, αλλά και πως ουσιαστικά το πρόγραμμα δεν επιτέλεσε ποτέ τον σκοπό του, με εντολές που υπονομεύουν το έργο για το οποίο προσλήφθηκαν.

Ο πρόεδρος του σωματείου, Θωμάς Ζακαλκάς, κοινωνικός λειτουργός στο Θριάσιο Νοσοκομείο και ένας από τους περισσότερους από χίλιους συμβασιούχους υγειονομικούς του ΕΟΔΥ που πλαισίωσαν το πρόγραμμα, καταγγέλλει στην «Εφ.Συν.» πως η τελευταία εντολή που δόθηκε στις ομάδες του ΕΟΔΥ στις προσφυγικές δομές είναι να μη δίνονται πιστοποιητικά αρνητικού ράπιντ τεστ στους πρόσφυγες, παρά μόνο εάν σκοπεύουν να επισκεφθούν με προγραμματισμένο ραντεβού δημόσιες υπηρεσίες, όπως την Υπηρεσία Ασύλου, ή νοσοκομείο! Πρόκειται για άνωθεν άτυπη εντολή μέσω ομαδικού γκρουπ στην εφαρμογή Whatsapp, που δεν δημοσιοποιήθηκε.

Οπως φαίνεται στο ντοκουμέντο που αποκαλύπτει η «Εφ.Συν.», η εντολή δόθηκε από τον Σπύρο Σαπουνά, προϊστάμενο της Διεύθυνσης Ετοιμότητας και Απόκρισης του ΕΟΔΥ, ο οποίος επικαλείται «συζήτηση» με την προεδρία της κυβέρνησης και το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Οι εργαζόμενοι υπογραμμίζουν πως πρόκειται για μέτρο απόλυτα τιμωρητικό, που ουσιαστικά εγκλωβίζει τους πρόσφυγες στις δομές και τους στερεί τη δυνατότητα να μετακινηθούν για να εργαστούν, να επισκεφθούν καταστήματα, χώρους εστίασης ή διασκέδασης, εκτός αν στραφούν αναγκαστικά σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο, όπου θα πρέπει να καταβάλουν ένα απαγορευτικό για την οικονομική τους κατάσταση ποσό. Πολύ περισσότερο που η καθυστέρηση του υπουργείου Μετανάστευσης να διανείμει τραπεζικές κάρτες στερεί από τους πρόσφυγες τη μηνιαία οικονομική ενίσχυση από τις αρχές Οκτωβρίου. Φαίνεται πως η κυβέρνηση βρήκε τον τρόπο μέσα από τη στέρηση των ράπιντ τεστ να συνεχίσει τον υγειονομικό αποκλεισμό των προσφύγων που είχε επιβάλει στην αρχή της πανδημίας.

Παρά τις διεθνείς και εγχώριες εκκλήσεις για ισότιμη πρόσβαση των προσφύγων στην Υγεία λόγω των συνθηκών διαβίωσης που τους καθιστούν ευάλωτους σε μια σειρά από υγειονομικούς κινδύνους, η κυβέρνηση συνεχίζει να κωφεύει στα αιτήματα που αφορούν την περίθαλψή τους. Κωφεύει και στις επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις των συμβασιούχων εργαζομένων αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς το υπουργείο Υγείας για το εάν υπάρχει βούληση και προετοιμασία για τη συνέχιση του προγράμματος PHILOS που -υποτίθεται πως- υλοποιεί τον σκοπό της υγειονομικής περίθαλψης του προσφυγικού πληθυσμού.

Ενδεικτικό της αδιαφάνειας που επικρατεί είναι πως, αν και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η δημοσιοποίηση των δράσεων στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ γινόταν ανά τακτά χρονικά διαστήματα, με ανακοινώσεις προς κοινό και επαγγελματίες υγείας, κατά την περίοδο διακυβέρνησης της Ν.Δ. υπάρχει μόλις μία ανακοίνωση, του Ιουλίου του 2020. Τα προβλήματα, όμως, δεν τελειώνουν εδώ. Το σωματείο καταγγέλλει πως οι συνθήκες εργασίας οδήγησαν εκατοντάδες υγειονομικούς εργαζομένους να παραιτηθούν στη μέση του προγράμματος, αλλά και πως κλήθηκαν σε πολλές περιπτώσεις να γίνουν «τα παιδιά για όλες τις δουλειές»:

«Πέταξαν εργαζόμενους στο τίποτα, οι οποίοι με ό,τι μέσα και γνώσεις είχαν προσπαθούσαν να κάνουν το ακατόρθωτο. Σε καμπ, από την αρχή του προγράμματος, δεν υπήρχε καμία παροχή εξοπλισμού, ούτε καν στους μαιευτές. Τα περισσότερα βρέθηκαν μέσα από ΜΚΟ που αποχωρούσαν από το πεδίο ή μη θεσμική υποστήριξη», λέει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Ζακαλκάς. «Σε κάποια καμπ δεν έχουν ακόμη καν εκτυπωτές - αν οι γιατροί θέλουν να εκτυπώσουν ένα σημαντικό έγγραφο ή μια συνταγή πρέπει να πάνε στην Υπηρεσία Ασύλου για να τα τυπώσουν. Σε ψυχολόγους που κλήθηκαν να πλαισιώσουν το πρόγραμμα δεν παραχωρήθηκε καν κοντέινερ για συνεδρίες. Πενήντα εκατομμύρια ευρώ για ένα πρόγραμμα πρωτοβάθμιας υγείας και ούτε ένα στηθοσκόπιο!» καταλήγει.

Και αυτά σε βάρος των εργαζομένων που, όπως λένε οι ίδιοι, σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούσαν να απασχοληθούν καν στο αντικείμενό τους λόγω δραματικών ελλείψεων σε νευραλγικά πόστα. Χαρακτηριστικά, εργαζόμενοι ΕΚΑΒ προθυμοποιήθηκαν να καλύψουν διοικητικές θέσεις, αφού δεν υπήρξαν ποτέ εν λειτουργία ασθενοφόρα σε καμπ για τη διακομιδή ασθενών σε νοσοκομεία.

Σε άλλες περιπτώσεις, συμβασιούχοι αξιοποιήθηκαν σε εντελώς άσχετες προς την ειδικότητά τους θέσεις, όπως στο Νοσοκομείο Ελπίς, όπου διερμηνέας του προγράμματος απασχολήθηκε στη γραμματεία σε μια προσπάθεια να καλυφθούν «τρύπες» του νοσοκομείου. «Ολα αυτά ενώ, κατά παράβαση των συμβάσεών τους, εργαζόμενοι καλούνταν να κάνουν υπερωρίες που σε πολλές περιπτώσεις δεν πληρώθηκαν ποτέ ως υπερωριακή απασχόληση, αλλά ανταλλάχθηκαν με ρεπό - πρακτική που περισσότερο αρμόζει σε ιδιωτική εταιρεία παρά σε δημόσιο φορέα υγείας», λέει ο πρόεδρος του σωματείου.

 Η «Εφ.Συν.» έστειλε ερωτήσεις τόσο στο υπουργείο Υγείας όσο και τον ΕΟΔΥ για όσα καταγγέλλει το σωματείο, όμως μέχρι στιγμής δεν πήρε καμία απάντηση.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου