Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 11 Ιούλ 2021
«Ακόμη και τώρα που η ΕΛ.ΑΣ. αναγκάστηκε να απαντήσει…»
Κλίκ για μεγέθυνση11.07.2021, 19:33

 

Η υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης της νεαρής κοπέλας από την Ηλιούπουλη έχει προκαλέσει σοκ στο πανελλήνιο, καθώς στο περιστατικό εμπλέκονται ένας αστυνομικός και ο πατέρας της 19χρονης, ο οποίος την κακοποιούσε από τότε που ήταν 11 ετών.

Παράλληλα με τις λεπτομέρειες της τραγικής ιστορίας, αρκετά είναι τα ερωτήματα που έχουν δημιουργηθεί για τη στάση της ΕΛ.ΑΣ., με την αστυνομία να προσπαθεί να απαντήσει σήμερα μέσω ανακοίνωσης, ενώ ο ίδιος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη προτίμησε να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Γιάννης Μυκονιάτης, ο δικηγόρος που από την αρχή βρέθηκε στο επίκεντρο της υπόθεσης, με μια ανάρτησή του το Facebook περιγράφει το περιστατικό και αποδομεί το αφήγημα της ΕΛ.ΑΣ.

Η πρώτη απάντηση από την ΕΛ.ΑΣ.

Μετά τα σοβαρά ερωτήματα, η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απορρίπτει, ουσιαστικά, την κριτική, υποστηρίζοντας ότι το πλαίσιο λειτουργίας της υπηρεσίας είναι «αδιάβλητο» και πως όλα έγιναν με βάσει τους προβλεπόμενους κανόνες. Αναλυτικά:

Η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας από την αρχή της υπόθεσης ενεργεί υπό την εποπτεία και καθοδήγηση του εποπτεύοντα Αντιεισαγγελέα Εφετών και σύμφωνα με τα οριζόμενα του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που δεν προβλέπει παρουσία συνηγόρου κατά την εξέταση μάρτυρα.

Από την πρώτη στιγμή ορίστηκε ειδικός ψυχολόγος - πραγματογνώμονας, αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα των αρθ. 183 έως 187 και 228 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Αναφορικά με την κατάσταση υγείας της καταγγέλλουσας συνοδεία αστυνομικών, μετέβη βραδινές ώρες της 10/07/2021 στο ΓΝΑ "Γ. Γεννηματάς", προκειμένου εξετασθεί περί της υγείας της, καθόσον η Ιατροδικαστική Υπηρεσία δεν λειτουργεί το Σαββατοκύριακο.

Επιπλέον, της χορηγήθηκε σχετικό Υπηρεσιακό Σημείωμα, προκειμένου να μεταβεί την Δευτέρα 12/07/2021 για την εξέτασή της από αρμόδιο Ιατροδικαστή.

Σημειώνεται ότι η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας (ΥΕΥΣΑ) σύμφωνα με το άρθρο 2 του ν. 4613/2019 έχει ως αποστολή την ποινική διερεύνηση, εξιχνίαση και δίωξη ιδίως εγκλημάτων διαφθοράς που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις και διαπράττουν ή συμμετέχουν σε αυτά το αστυνομικό, λιμενικό και πυροσβεστικό προσωπικό, καθώς και υπάλληλοι και λειτουργοί του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Τη διασφάλιση της αποτελεσματικής λειτουργίας της ΥΕΥΣΑ, μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας, εγγυάται η εποπτεία του όλου έργου της από εισαγγελικούς λειτουργούς.

Η συνεχής παρουσία του Εισαγγελέα δημιουργεί κλίμα εμπιστοσύνης και αίσθημα ασφάλειας των προσώπων που επιθυμούν να καταγγείλουν τέτοια εγκλήματα, παράλληλα δε αναιρείται κάθε υπόνοια ή αμφιβολία για συγκάλυψη, αποσιώπηση ή υποβάθμιση των καταγγελλομένων, καθώς και συγκάλυψη περιπτώσεων που ενδεχομένως να αφορούν και ανώτερα στελέχη. Όλα τα παραπάνω θέτουν ένα αδιάβλητο πλαίσιο λειτουργίας της ΥΕΥΣΑ, καθώς είναι θεσμικής σημασίας για τη λειτουργία της, να περιβάλλεται από αυξημένες εγγυήσεις διαφάνειας και αξιοπιστίας.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου