Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 10 Ιούλ 2021
Πανελλαδικές / Βάσεις πάνω από τα 8.000 μόρια και σφαγή με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής
Κλίκ για μεγέθυνση

 


 

Ανακοινώθηκαν χθες οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών εξετάσεων βάζοντας τέλος στην αγωνία περισσότερων από 100.000 υποψηφίων οι οποίοι διαγωνίζονται για μία από τις 77.415 θέσεις στα ΑΕΙ υπό το βάρος της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) και της ανακατανομής των θέσεων. Σύμφωνα με όσα είπε στην ΑΥΓΗ ο εκπαιδευτικός αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης, οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν γενική άνοδο των βάσεων σε όλα τα επιστημονικά πεδία.

 

Πρώτη φορά χωρίς στατιστικά λόγω ΕΒΕ

Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι να ολοκληρωθούν και οι βαθμολογίες των ειδικών μαθημάτων μεταξύ 14 και 16 Ιουλίου, ώστε να ανακοινωθεί μετά και η ΕΒΕ ανά πανεπιστημιακό τμήμα έτσι ώστε οι υποψήφιοι να συμπληρώσουν στη συνέχεια το μηχανογραφικό τους δελτίο, στο οποίο θα μπορούν να δηλώσουν και τα δημόσια ΙΕΚ. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Παιδείας δεν απέστειλε χθες τα στατιστικά των επιδόσεων μαζί με τις βαθμολογίες, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο. Με βάση αυτά τα στατιστικά, αποτυπώνεται σε ποια μαθήματα σημειώθηκαν οι καλύτερες και οι χειρότερες επιδόσεις των υποψηφίων έτσι ώστε να υπάρξουν στη συνέχεια ασφαλείς εκτιμήσεις για το πώς θα κινηθούν οι βάσεις εισαγωγής σε κάθε επιστημονικό πεδίο. Κι αυτό αποτελεί έναν οδικό άξονα για τον τρόπο με τον οποίο οι υποψήφιοι θα συμπληρώσουν και τα μηχανογραφικά τους.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, τα στατιστικά θα βγουν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. Μία πιθανότητα αυτής της καθυστέρησης ίσως σχετίζεται με την εφαρμογή από φέτος της ΕΒΕ, η οποία έχει υπολογιστεί πως θα κόψει από 20.000 έως 30.000 εισακτέους από τα δημόσια πανεπιστήμια.

«Αναμένουμε να σημειωθεί άνοδος των βάσεων και στα τέσσερα επιστημονικά πεδία» είπε στην ΑΥΓΗ ο εκπαιδευτικός αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης. «Αυτό που παρατηρήθηκε πέρυσι ήταν να σημειώσουν καλύτερες επιδόσεις οι καλοί μαθητές, ενώ οι πιο αδύναμοι να κατακρημνιστούν. Μπορεί φέτος τα θέματα να ήταν ευκολότερα, ωστόσο ακόμα δεν είναι σαφές εάν οι μαθητές κατάφεραν να ανταποκριθούν».

Λιγότερα σκαμπανεβάσματα στο 1ο πεδίο

Σε ό,τι αφορά το 1ο επιστημονικό πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών -στο οποίο περιλαμβάνονται σχολές όπως οι Νομικές, τα Παιδαγωγικά και η Ψυχολογία, που παραδοσιακά συγκεντρώνουν τις προτιμήσεις χιλιάδων υποψηφίων- ο Σ. Στρατηγάκης θεωρεί πως πρόκειται για το πεδίο στο οποίο θα σημειωθούν τα λιγότερα σκαμπανεβάσματα και οι μικρότερες αναταράξεις. Αναφορικά με τις βάσεις, εκτιμά πως ενδέχεται να κινηθούν ανοδικά, αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό.

 

Έρχεται άνοδος στο Πολυτεχνείο, αλλά και κενά

Στο 2ο επιστημονικό πεδίο των Θετικών Επιστημών περιμένουμε άνοδο των βάσεων κυρίως στις υψηλόβαθμες σχολές -δηλαδή στις Πολυτεχνικές-, οι οποίες θα δυσκολέψουν τους μαθητές δεδομένου ότι έχουν καθορίσει τους ανώτατους συντελεστές της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Ωστόσο, σ’ αυτό το πεδίο πέρυσι υπήρξε μείωση των υποψηφίων, με αποτέλεσμα να πέσουν χαμηλά οι βάσεις. Εάν συνεχιστεί και φέτος αυτή η πορεία, ενδέχεται να μείνουν ακόμα και κενές θέσεις.

Μεγάλη άνοδος στις Ιατρικές

Αναφορικά με το 3ο επιστημονικό πεδίο των Επιστημών Υγείας, η άνοδος των βάσεων θα είναι πολύ μεγαλύτερη, ενώ δεν αποκλείεται να σημειωθεί έκρηξη των βάσεων κυρίως στις Ιατρικές Σχολές, οι οποίες πέρυσι είχαν κυμανθεί από 17.600 μόρια στα περιφερειακά πανεπιστήμια έως και 18.250 μόρια στην Αθήνα. Βέβαια, δεν είναι ακόμα σαφές εάν οι σχολές αυτές θα σπάσουν το φράγμα των 19.000 μορίων - όπως συμβαίνει συνήθως.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το 4ο επιστημονικό πεδίο των Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής αναμένεται μικρή άνοδος των βάσεων. Πρόκειται για ένα πεδίο που τα τελευταία χρόνια συγκεντρώνει όλο και μεγαλύτερες προτιμήσεις των υποψηφίων, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο ανταγωνισμός.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Σ. Στρατηγάκη, φέτος δεν θα υπάρξουν σχολές με λιγότερα από 8.000 μόρια βάση. Πάντως, οι περιζήτητες σχολές θα βρεθούν για ακόμα μία χρονιά στην κορυφή των προτιμήσεων και ο ανταγωνισμός θα είναι μεγάλος σε Νομικές, Ιατρικές, Πολυτεχνικές και Στρατιωτικές Σχολές. Ωστόσο, η μείωση των θέσεων στα κεντρικά πανεπιστήμια σε συνδυασμό με την ΕΒΕ θα είναι τα αγκάθια που θα δυσκολέψουν τους υποψήφιους, αφήνοντας χιλιάδες εκτός Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
πηγη: https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου