Τη διαπίστωση πως στην Ελλάδα το 50% των κρουσμάτων κορονοϊού σχετίζονται με τη μετάλλαξη Δέλτα έκανε γνωστή στη Βουλή ο Δημήτρης Θάνος, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, τονίζοντας παράλληλα πως οι επιστήμονες ανησυχούν και για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων της λεγόμενης νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης.

Ο κ. Θάνος, αναφερόμενος στα κρούσματα από την αρχή της πανδημίας, διευκρίνισε πως είναι περίπου 450.000, ενώ οι θάνατοι φτάνουν τους 13.000. Την ίδια ώρα, μιλώντας στην επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας για τους αριθμούς της πανδημίας, είπε πως  συνολικά όσοι έχουν αναρρώσει από τον ιό ανέρχονται σε 411.000.

Όπως ανέφερε, το σύνολο της πανδημίας μπορεί να χωριστεί σε 4 κύματα:

  • το πρώτο ήταν με ελάχιστα κρούσματα,
  • το δεύτερο είχε μια δραματική αύξηση, η οποία έγινε το χειμώνα του 2020
  • από το 2021 ξεκίνησε το τρίτο το οποίο ήταν αρκετά έντονο και ξεκίνησε και ουσιαστικά ολοκληρώθηκε πριν από δύο εβδομάδες.

Τρομάζουν μετάλλαξη Δέλτα και μετάλλαξη Βήτα

Κάνοντας μια περαιτέρω ανάλυση των ευρημάτων των μελετών του, ο κ. Θάνος προειδοποίησε πως το στέλεχος «Β» του ιού- της Ν. Αφρικής- έχει αρχίσει να ανησυχεί τους επιστήμονες καθώς τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει μια ραγδαία αύξηση που μοιάζει με αυτή που καταγράφει η μετάλλαξη Δέλτα. «Δε μπορούμε μέχρι στιγμής ακόμα να δούμε ποια είναι η συσχέτιση αυτή», είπε.

«Πριν τα δεδομένα που στείλαμε πριν από δύο ώρες ήταν γύρω στο 40% Δ, σας ενημερώνω ότι σήμερα είμαστε πάνω από το 50% με μετάλλαξη Δέλτα σε όλα τα νέα κρούσματα και βέβαια έχουμε την 318, την Α και την ανησυχητική αύξηση της Β, η οποία μπορεί να μην είναι πολλά στελέχη, μεγάλος ο αριθμός, αλλά υπενθυμίζω έχει μεγάλη μεταδοτικότητα και έχει και μεγαλύτερη αντοχή στη φυσική ή στην εμβολιαστική ανοσία» τόνισε συγκεκριμένα.

Ειδικά για τη Νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, ο κ. Θάνος αναγνώρισε πως δεν μπορεί να εξηγήσει για πιο λόγο έχει αρχίσει να αυξάνεται, σημείωσε ωστόσο πως η εξάπλωσή της γίνεται παράλληλα με αυτή της Δ.

«Είμαστε ενήμεροι και προετοιμαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε αυτό το τέταρτο κύμα και είναι ίσως η πρώτη φορά, μετά δηλαδή και το τρίτο κύμα, που ήμασταν ενημερωμένοι σε πραγματικό χρόνο για την «άλφα» τη βρετανική, αλλά και το τώρα επίσης για τη «δέλτα». Νομίζω ότι θα έχουμε τη δυνατότητα και το χρόνο πλέον, την πολυτέλεια, να λάβουμε πολύ εξειδικευμένα και ακριβή μέτρα περιορισμού της νόσου», είπε.
πηγη: https://tvxs.gr