Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 01 Μάρ 2022
Ο Σπάρτακος καταδικάζει το κλείσιμο του εναέριου χώρου του Έβρου
Κλίκ για μεγέθυνσηΦωτογραφία αρχείου.
EUROKINISSI/ΓΕΑ
01.03.2022, 17:40
 

Τεράστιοι κίνδυνοι προκύπτουν από την εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία, τονίζει το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος με ανακοίνωσή του, με αφορμή και την απόφαση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και του ΓΕΕΘΑ να κλείσουν για έναν μήνα τον εναέριο χώρο του Νομού Έβρου. Στη σχετική ανακοίνωση που δημοσίευσε το Δίκτυο Φαντάρων, επισημαίνεται:

«Τους τεράστιους κινδύνους της Εμπλοκής των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και υποδομών, αλλά και των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα αποκαλύπτουν οι τελευταίες κινήσεις της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και του ΓΕΕΘΑ.

Καταρχήν κλείνει για ένα μήνα ο εναέριος χώρος του Έβρου μετά από αμερικανικό αίτημα!

Μια κίνηση που συνδέεται άμεσα με την αμερικανική βάση στην περιοχή και την χρήση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης για την μεταφορά Αμερικανικών και Νατοϊκών στρατευμάτων και μέσων. 

Όπως γράφει το xanthinea.gr ,"με ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε την περασμένη Πέμπτη, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας απαγορεύει από την 1η έως και την 28η Μαρτίου όλες τις στρατιωτικές πτήσεις πάνω από τον Νομό Έβρου, με εξαίρεση μόνο για τα αεροσκάφη τα οποία έχουν νωρίτερα καταθέσει και λάβει ειδική άδεια προκειμένου είτε να διέλθουν από τον εναέριο χώρο της περιοχής, είτε να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης".

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η απαγόρευση στρατιωτικών πτήσεων πάνω από την ελληνική ακριτική περιοχή πραγματοποιήθηκε κατόπιν σχετικού αμερικανικού αιτήματος και στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), καθώς υπάρχει η ανησυχία ότι η Ρωσική Πολεμική Αεροπορία ή αεροσκάφη συμμάχων τους στην περιοχή θα μπορούσαν, κάνοντας χρήση εναέριων μέσων, να παρακολουθήσουν τη δραστηριότητα του αμερικανικού στρατού στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο αποτελεί πλέον βασική πύλη ανεφοδιασμού των βάσεων που διατηρούν οι ΗΠΑ σε Βουλγαρία και Ρουμανία.

Όμως υπάρχουν και συγκεκριμένες πολεμικές προετοιμασίες του Ελληνικού Στρατού που σκορπούν ανησυχία. 

Από την Τρίτη 1η Μαρτίου και μέχρι τις 18 του μήνα το σύνολο σχεδόν των δυνάμεων του Ελληνικού Στρατού στον Έβρο ξεκινά τη διεξαγωγή ευρείας κλίμακας ασκήσεων με τη συμμετοχή του Πεζικού, αλλά και των μηχανοκίνητων μονάδων του Δ’ Σώματος Στρατού.

Αναλυτές αναφέρονται σε στρατιωτικές πηγές που κάνουν λόγο για σενάρια ασκήσεων αυστηρά διαβαθμισμένα και σε ανώτατο βαθμό, κάτι το οποίο συμβαίνει συνήθως μόνο κατά τη διάρκεια της διακλαδικής άσκησης "Παρμενίων", της σημαντικότερης και μεγαλύτερης άσκησης των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όπως σημειώνουν πάντως οι ίδιες πηγές, ένα από τα βασικά σενάρια των ασκήσεων προβλέπει την προσομοίωση προάσπισης της Αλεξανδρούπολης από τυχόν συμβατική ή ασύμμετρη απειλή άλλης χώρας».

Ο Σπάρτακος «καταδικάζει την πολεμική εμπλοκή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και κρατικών υποδομών» και καλεί στη σημερινή αντιπολεμική διαδήλωση στα Προπύλαια.

«Σε αυτές τις πολύ κρίσιμες συνθήκες το αντιπολεμικό διεθνιστικό κίνημα πρέπει να βγει μπροστά. Να κάνει μαζικές παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς, σχολεία, σχολές και γειτονιές.

Όλες και όλοι κατεβαίνουνε στα συλλαλητήρια», τονίζει ο το Δίκτυο.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου