Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 01 Σεπ 2021
Αναστολή εργασίας / Μαζικές κινητοποιήσεις μετά την επίδοση των πρώτων φύλλων
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Με σοβαρά κενά, θα λειτουργούν από αύριο τα νοσοκομεία της χώρας εν μέσω πανδημίας αφού με τις αναστολές η κυβέρνηση αντί να προσπαθήσει να πείσει εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί, με τιμωρητική διάθεση προτίμησε να αδειάσει τα νοσοκομεία από προσωπικό.

«Ήδη επιδόθηκαν σε εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία τα πρώτα φύλλα αναστολής καθηκόντων και άλλα είναι προς επίδοση» αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Σε αυτό το πλαίσιο προκήρυξε στάση εργασίας για την Πέμπτη, 2 Σεπτεμβρίου από τις 10.00 έως τις 15.00 και συγκεντρώσεις στις 11.00 π.μ., για την Αττική στο υπουργείο Υγείας, για τη Θεσσαλονίκη στο υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης και για την περιφέρεια στις κατά τόπους ΥΠΕ και στις πύλες των νοσοκομείων.

Η Ομοσπονδία, εκτιμά ότι στα επιχειρησιακά σχέδια αναπλήρωσης των ανεμβολίαστων που θα τεθούν σε αναστολή καθηκόντων περιλαμβάνεται «η συγχώνευση κλινικών, η νέα αναστολή χειρουργείων, οι μετακινήσεις προσωπικού από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και η είσοδος ιδιωτών και εργολάβων».

Εδώ και μέρες η επιστημονική κοινότητα βοά ότι η επιδημιολογική κατάσταση βρίσκεται στο «κόκκινο» σε όλη την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να μην περισσεύει κανείς εργαζόμενος του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη κωφεύει.

Ο πολλά βαρύς νέος υπουργός Υγείας αναφορικά με τις αναστολές, διαμήνυσε σήμερα ότι «ο νόμος εφαρμόζεται και θα εφαρμοστεί. Όταν ενημερωθούμε θα είμαστε έτοιμοι να πούμε παραπάνω πράγματα».

Παράλληλα πληθαίνουν οι καταγγελίες ότι διώκονται και γιατροί που έχουν εμβολιαστεί καθώς όπως αναφέρουν η κυβέρνηση «πολιτικοποιεί» και τη συνδικαλιστική τους δράση.

Την αναστολή, έστω και την ύστατη στιγμή, εφαρμογής του νόμου που βγάζει εκτός μάχης 10.000 υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη, ζήτησε για άλλη μια φορά ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Ανδρέας Ξανθός.

«Όχι» σε αναστολή της απόφασης για υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών

Στο μεταξύ το Τμήμα Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας σε σχηματισμό Ολομέλειας απέρριψε αιτήσεις που είχαν καταθέσει ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό των δομών υγείας ζητωντας αναστολή της απόφασης που επιβάλλει υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στον χώρο της υγείας και αναστολή εργασίας για όσους εργαζόμενους δεν έχουν εμβολιαστεί.

Σημειώνεται ότι ανάλογη αίτηση έχει καταθέσει ΠΟΕΔΗΝ στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς και αίτηση ακύρωσης της απόφασης κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού, η οποία έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στις 8 Οκτωβρίου.

Άδειάζουν τα νοσοκομεία από προσωπικό

Για παράδειγμα στο νοσοκομείο της Δράμας, στο οποίο επί συνόλου 640 εργαζομένων περισσότεροι από 120 είναι ανεμβολίαστοι. Μάλιστα, από αυτούς οι 90 είναι νοσηλευτές, με αποτέλεσμα με τις αναστολές εργασίας να δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου.

Αναβρασμός επικράτησε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης από νωρίς το πρωί, ανέφεραν τα τοpικά site.

Οι εργαζόμενοι πήγαν κανονικά στη δουλειά τους και αρχικά δεν επιτράπηκε η είσοδος σε όσους δεν είχαν τα απαραίτητα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης. Στη συνέχεια τους επιτράπηκε να μπουν στο νοσοκομείο, όχι όμως και να εργαστούν. Ένταση επικράτησε όταν η διοίκηση του νοσοκομείου κάλεσε τους εμβολιασμένους υγειονομικούς να πάρουν κάρτα εισόδου, μέτρο που τελικά δεν εφαρμόστηκε εξαιτίας των αντιδράσεων. Μέχρι στιγμής πάντως κανένας εργαζόμενος δεν έχει λάβει τη διοικητική πράξη αναστολής, κάτι που αναμένεται να γίνει εντός της ημέρας.

«Υπήρξε μία αναμπουμπούλα γιατί κανένας δεν ήξερε αν έπρεπε να μπούμε ή όχι. Υπάρχει γενικώς ένα μπάχαλο στο τι θα γίνει σήμερα κι αυτό καθρεφτίζει και την εικόνα της κυβέρνησης. Δεν ξέρουμε αν θα δουλέψουμε σήμερα ή θα μπούμε σε αναστολή, αν θα γίνει άρση ή θα δοθεί περαιτέρω παράταση», ανέφερε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο ΑΧΕΠΑ, Μπάμπης Κοροξενός, ο οποίος δήλωσε ότι και ο ίδιος είναι ανεμβολίαστος και πως θα συμπαρασταθεί και στον τελευταίο εργαζόμενο. Ο κ. Κοροξενός ανέφερε ότι δεν έχει εικόνα πόσοι είναι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι και τόνισε πως αρκετοί υπό την απειλή της αναστολής πιέστηκαν να εμβολιαστούν, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι βιάστηκαν. Πρόσθεσε δε ότι είναι παράνομο το μέτρο της κάρτας εισόδου».

Ίδια εικόνα και στο νομό Αχαΐας πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου στο νοσοκομείο Αγρινίου προβληματίζει ήδη. Συνολικά 87 εργαζόμενοι από το διοικητικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όπως και τρεις γιατροί, παραμένουν ανεμβολίαστοι και οι 50 από αυτούς τέθηκαν σε αναστολή εργασίας, μετέδωσε το thebest.gr.

Οι υπόλοιποι 40, σύμφωνα με πληροφορίες του karvasaras.gr, έχουν βγει σε… αναρρωτική άδεια. Το γεγονός ότι ταυτόχρονα, 40 άτομα, ανεμβολίαστα, βγήκαν σε αναρρωτική άδεια, προκαλεί ερωτήματα, ενώ σε συνδυασμό με όσους τέθηκαν από σήμερα σε αναστολή εργασίας προκαλεί σημαντικά κενά στη λειτουργία του νοσηλευτικού ιδρύματος. Η 6η ΥΠΕ κοινοποίησε σήμερα έγγραφο στο νοσοκομείο Αγρινίου, με το οποίο αναστέλλονται ξανά τα τακτικά χειρουργεία και το νοσηλευτικό ίδρυμα μετατρέπεται επί της ουσίας ξανά σε νοσοκομείο κορωνοϊού.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι η κλινική κορωνοϊού του νοσοκομείου έχει αρχίσει να θυμίζει ξανά την εικόνα που είχε προ περίπου πέντε μηνών, αφού νοσηλεύονται σε αυτή περίπου 20 ασθενείς, ενώ η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας που ήταν να λειτουργήσει στις 23 Αυγούστου, παραμένει κλειστή, χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε ενημέρωση.

Φυσικά παραμένει και η πρωτοφανής περίπτωση του νοσοκομείου Ρεθύμνου όπου οι εργαζόμενοι υγειονομικοί εξωθήθηκαν σε παραιτήσεις στη ΜΕΘ.

Όλα τα παραπάνω εκθέτουν για ακόμα μία φορά τις κυβερνητικές πρακτικές που αφού άφησαν ανοχύρωτο το ΕΣΥ το αποψιλώνουν και από προσωπικό την ώρα που ξαναγεμίζουν οι ΜΕΘ.

πηγη: https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου