Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 13 Μάρ 2023
Ιστορίες χωρίς φωνή: Μια τίγρη στο σαλόνι σας
Κλίκ για μεγέθυνση









13.03.2023




Αυτήν την εβδομάδα, ο δημοσιογράφος Πέτρος Κατσάκος γράφει στη στήλη του «Ιστορίες χωρίς φωνή» για τις τίγρεις που πολλοί διατηρούν ως κατοικίδια λόγω της ματαιοδοξίας τους κι ύστερα τις εγκαταλείπουν, αλλά και για τη μαύρη αγορά και τα βασανιστήρια που αναγκάζονται να υποστούν τα άγρια ζώα.

Θα μπορούσατε ποτέ να φανταστείτε πως οι τίγρεις που διατηρούνται ως κατοικίδια μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι περισσότερες από αυτές που ζουν ελεύθερες σε ολόκληρο τον πλανήτη; Αν δυσκολεύεστε να το πιστέψετε φταίει το πόσο λίγα γνωρίζετε για την ανθρώπινη ματαιοδοξία που ικανοποιείται ακόμη και με το πλέον αφύσικο χόμπι του εγκλεισμού άγριων ζώων σε οικιακά κλουβιά, γκαράζ, κήπους, υπόγεια και αποθήκες. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία ενώ μόλις 3.000 τίγρεις κατοικούν σε δάση σε όλη την Ασία και τη Ρωσία, υπολογίζεται ότι περίπου 5.000 κρατούνται αιχμάλωτες σε σπίτια Αμερικανών.

Όλα ξεκινούν από μια ανόητη ματαιοδοξία ανθρώπων που αρέσκονται να χαϊδεύουν και να φωτογραφίζονται με μια χαριτωμένη ανήλικη τίγρη και μετά από λίγους μόλις μήνες καταλήγουν στον οικονομικό βραχνά του να χρειάζονται τουλάχιστον 10 χιλιάδες δολάρια το χρόνο για να ταΐσουν ένα ζώο κατά πολύ μεγαλύτερο και πολύ πιο πεινασμένο από μια γάτα. Και κάπου εκεί αρχίζουν τα δύσκολα. Και για τους ανθρώπους αλλά πολύ περισσότερο για τις τίγρεις που από κατοικίδια γίνονται ένα ενοχλητικό βάρος και το οποίο οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σπεύδουν να ξεφορτωθούν.

Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο ένα κέντρο περίθαλψης για αγριόγατες στην Φλόριντα των ΗΠΑ δεχόταν τα προηγούμενα χρόνια τουλάχιστον 300 κλήσεις ετησίως από απελπισμένους πολίτες που είχαν μετανιώσει για την επιλογή τους και ήθελαν πάση θυσία να απαλλαγούν από την τίγρη που είχαν στο σπίτι τους. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ, οκτώ άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 54 έχουν τραυματίσθεί από οικόσιτες τίγρεις.

Από το σαλόνι στο σφαγείο

Το γενικευμένο αυτό πρόβλημα που παρατηρήθηκε στις ΗΠΑ, όπου ο καθένας μπορούσε χωρίς τον παραμικρό έλεγχο να αγοράσει στην μαύρη αγορά μια τίγρη ηλικίας λίγων μόνο εβδομάδων, έφτασε κάποια στιγμή στο απροχώρητο υποχρεώνοντας πολλές Πολιτείες να ψηφίσουν αυστηρότερους όρους για το εμπόριο και την κατοχή άγριων ζώων. Μόνο που οι νόμοι αυτοί αντί να λύσουν το πρόβλημα απλώς μετακύλησαν την τύχη ζώων που από το να φυλακίζονται σε σπίτια και να γίνονται κατοικίδια ιδιωτών μετατράπηκαν σε εμπορεύσιμο είδος για επιχειρήσεις που έναντι 40 δολαρίων μπορούν να προμηθευτούν μια νόμιμη άδεια κατοχής τίγρης από το υπουργείο Γεωργίας της χώρας. Μόνο που ούτε τα καταφύγια έχουν την δυνατότητα να αναλαμβάνουν την φροντίδα εκατοντάδων ορφανών ζώων ούτε τσίρκο, ούτε καζίνο και ούτε τόσοι πολλοί ζωολογικοί κήποι υπάρχουν που μπορούν να δεχτούν τις ανεπιθύμητες τίγρεις των Ηνωμένων Πολιτειών και επάνω στο άγχος ορισμένων να ξεφορτωθούν τα κοστοβόρα αυτά ζώα ως ιδανική λύση παρουσιάζεται το παράνομο εμπόριο όπου κάποιοι χρυσοπληρώνουν για το δέρμα ή για τα κόκαλα του ζώου που καταλήγουν στην παραδοσιακή φαρμακοβιομηχανία της Κίνας έναντι πολλών χιλιάδων δολαρίων.

Με λίγα λόγια οι περισσότερες από τις κατοικίδιες τίγρεις αφού λιμοκτονούν στα σπίτια των ιδιοκτητών που δεν τις θέλουν, καταλήγουν να πωλούνται έναντι ευτελών ποσών στην μαύρη αγορά και να θανατώνονται πέφτοντας θύματα μιας παράνομης βιομηχανίας με ιστούς και παρακλάδια σε πολλά σημεία του πλανήτη.
Μια απόδραση και μία τίγρη στα σκουπίδια

Στις αρχές του 2023, η Σίμπα, μια οχτάχρονη τίγρη της Βεγγάλης πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από την αστυνομία του Γιοχάνεσμπουργκ αφού προηγουμένως είχε δραπετεύσει από το σπίτι όπου την κρατούσαν ως κατοικίδιο και επιτέθηκε σε έναν άνδρα και δύο σκύλους που είχαν βρεθεί μπροστά της κατά την διάρκεια της περιπλάνησής της στα προάστια της νοτιοαφρικανικής μεγαλούπολης. Στη Νότιο Αφρική υπολογίζεται πως σήμερα ζουν περίπου 1500 αιχμάλωτες τίγρεις της Βεγγάλης οι οποίες θεωρούνται και τα δημοφιλέστερα κατοικίδια της χώρας.

Πίσω από την εξωτική αυτή μόδα κρύβεται μια μεγάλη βιομηχανία εκτροφής που μπορεί και καλύπτει την υψηλή ζήτηση για τίγρεις. Ο θάνατος της Σίμπα αλλά και ο κίνδυνος που διέτρεξαν ανυποψίαστοι άνθρωποι που βρέθηκαν στον δρόμο του ζώου έγιναν αφορμή να τεθεί για μια ακόμη φορά το θέμα της νομιμότητας αλλά και της ηθικής διάστασης του να κρατούνται άγρια ζώα φυλακισμένα μέσα σε σπίτια και μακριά από το φυσικό τους περιβάλλον μόνο και μόνο για την ικανοποίηση της ματαιοδοξίας κάποιων που θέλουν μια τίγρη στο σαλόνι ή στον κήπο τους αδιαφορώντας για τις συνέπειες μιας τέτοιας πράξης.

Συνέπειες που προφανώς δεν πέρασαν ποτέ από το μυαλό και του ασυνείδητου που προ ημερών πέταξε στα σκουπίδια έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο την τεσσάρων μηνών τραυματισμένη και ανίκανη να περπατήσει λευκή τίγρη όταν συνειδητοποίησε ότι το παράνομα αγορασμένο ζώο δεν μπορούσε να ικανοποιήσει τις βλακώδεις ανάγκες του και το ξεφορτώθηκε με τον πιο άθλιο τρόπο αδιαφορώντας για το αν θα ζήσει ή θα πεθάνει. Αλλά… αυτοί είμαστε.

*Δημοσιεύθηκε στην Αυγή στις 11/3/2023

Πηγή: www.rosa.gr
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου