Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 28 Ιαν 2023
Δεν κάνουν πίσω τα σωματεία καλλιτεχνών-Σία Αναγνωστοπούλου: Ψηφίστε με και μετά τις εκλογές θα τα κάνουμε όλα!» Αυτό λέτε κύριε Πρωθυπουργέ στον καλλιτεχνικό κόσμο;
Κλίκ για μεγέθυνση

 


 
 

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις μετά την ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, σχετικά με τα δικαιώματα των καλλιτεχνών, καθώς διαφαίνεται νέος εμπαιγμός προς τους ανθρώπους της Τέχνης.

Συγκεκριμένα, σε μια προφανή κίνηση τακτικισμού, προκειμένου να κάμψει το κύμα αντιδράσεων και υπό την απειλή παραίτησης των καθηγητών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ο πρωθυπουργός επέλεξε σήμερα να προσπαθήσει να δώσει διαβεβαιώσεις στον καλλιτεχνικό κόσμο ότι δεν επιχειρείται η υποβάθμιση των σπουδών τους με το επίμαχο προεδρικό διάταγμα 85 και ότι δεν αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο οι καλλιτέχνες προσλαμβάνονται ή αμείβονται στον Δημόσιο Τομέα για καλλιτεχνικό ή εκπαιδευτικό έργο.

Και το έκανε αυτό την ώρα που δινόταν σήμερα η συνέντευξη Τύπου των καλλιτεχνικών σωματείων, που έχουν προκηρύξει 48ωρη απεργία για την προσεχή Τετάρτη και Πέμπτη.

Μετά την έντονη απάντηση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, σε δήλωση προέβη η Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σία Αναγνωστοπούλου, σχετικά με την επικοινωνιακή διαχείριση του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε ότι αφορά το μείζον ζήτημα της υποβάθμισης των καλλιτεχνικών σπουδών που προωθεί η κυβέρνηση. Η Σία Αναγνωστοπούλου χαρακτηρίζει το κείμενο που ανήρτησε ο Μητσοτάκης ως «κείμενο-προεκλογική φαντασμαγορία του τίποτα», και απευθυνόμενη στο Πρωθυπουργό διερωτάταται, «μήπως το μόνο που επιδιώκετε κύριε Πρωθυπουργέ είναι η καλλιέργεια προσδοκιών, η χειραγώγηση της κοινής γνώμης και η διάσπαση του μετώπου των καλλιτεχνών και δημιουργών που παραμένει αρραγές»;

Στην συνέχεια η Τομέαρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρει «Ότι και να κάνετε ,στο πλαίσιο και της ιδιότητα που σας έχουν αποδώσει οι αυλοκόλακες σας, του ‘’Μωυσή’’, δεν μπορείτε να θεραπεύσετε την πλήρη απαξίωση και υποβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών, που επέφερε το ΠΔ (85/2022), εξισώνοντας τους απόφοιτους των ανώτερων δραματικών σχολών και σχολών χορού και κινηματογράφου με απόφοιτους λυκείου».

Συνεχίζοντας την τοποθέτησή της η Σία Αναγνωστοπούλου τονίζει ότι «Η μόνη λύση που όλες και όλοι απαιτούν είναι να κατατεθεί άμεσα νομοθετική ρύθμιση που θα αποσύρει το ΔΕ του Προεδρικού Διατάγματος και θα κατοχυρώνει τα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά προσόντα και δικαιώματα των καλλιτεχνών και δημιουργών στο επίπεδο ΤΕ». Οτιδήποτε το διαφορετικό συνιστά «κοροϊδία», καταλήγει.

Ολόκληρη η δήλωση της βουλευτού Αχαΐας και Τομεάρχη Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σίας Αναγνωστοπούλου:

«Ψηφίστε με και μετά τις εκλογές θα τα κάνουμε όλα!» Αυτό λέτε κύριε Πρωθυπουργέ στον καλλιτεχνικό κόσμο;

Αναρτάτε στην σελίδα σας ένα κείμενο- προεκλογική φαντασμαγορία του τίποτα- την ίδια ώρα μάλιστα που γίνεται η συνέντευξη τύπου του ΣΕΗ και θέλετε πραγματικά να πιστέψουμε ότι επιχειρείτε να λύσετε το πρόβλημα, που εσείς και οι υπουργοί σας δημιουργήσατε και όχι να το διαχειριστείτε επικοινωνιακά; Μήπως το μόνο που επιδιώκετε κύριε Πρωθυπουργέ είναι η καλλιέργεια προσδοκιών, η χειραγώγηση της κοινής γνώμης και η διάσπαση του μετώπου των καλλιτεχνών και δημιουργών που παραμένει αρραγές;

Δεν νομοθετούμε έτσι κύριε Πρωθυπουργέ. Με εμβαλωματικές νομοθετικές ρυθμίσεις και «πασαλείμματα» πάνω στο Προεδρικό Διάταγμα, δεν παρακάμπτονται τα προβλήματα που το ίδιο το ΠΔ δημιουργεί.

Ότι και να κάνετε ,στο πλαίσιο και της ιδιότητα που σας έχουν αποδώσει οι αυλοκόλακες σας, του ‘’Μωυσή’’, δεν μπορείτε να θεραπεύσετε την πλήρη απαξίωση και υποβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών, που επέφερε το ΠΔ (85/2022), εξισώνοντας τους απόφοιτους των ανώτερων δραματικών σχολών και σχολών χορού και κινηματογράφου με απόφοιτους λυκείου .

Η μόνη λύση που όλες και όλοι απαιτούν είναι να κατατεθεί άμεσα νομοθετική ρύθμιση που θα αποσύρει το ΔΕ του Προεδρικού Διατάγματος και θα κατοχυρώνει τα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά προσόντα και δικαιώματα των καλλιτεχνών και δημιουργών στο επίπεδο ΤΕ. Οτιδήποτε άλλο θα είναι ωμή παραπλάνηση και εμπαιγμός , αυτό που ο λαός αποκαλεί “κοροϊδία”.

Τέλος, κρίμα γι’ αυτόν τον εμπαιγμό και την απαξίωση που επιφυλάσσετε στον κόσμο του σύγχρονου πολιτισμού κύριε Πρωθυπουργέ ,μια μέρα μάλιστα μετά την θλιβερή νομιμοποίηση από την παράταξή σας, στο κοινοβούλιο, της κατάλυσης του κράτους δικαίου.

Εμείς κύριε Πρωθυπουργέ, όπως έχουμε πράξει από την αρχή, στεκόμαστε δίπλα στον δίκαιο αγώνα των καλλιτεχνών και στηρίζουμε τον αγώνα τους.»

πηγη: https://thefaq.gr

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου