16.06.22
 
 

Αθωώθηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χίου ο 23χρονος Σύρος που είχε κατηγορηθεί για δήθεν «διευκόλυνση παράνομης διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών στην ελληνική επικράτεια και για δυσχέρανση ερευνών των ελληνικών αρχών».

Ο 23χρονος είχε συλληφθεί στις 4 Ιουνίου στα Καρδάμυλα, επειδή πρόσφερε νερό και ψωμί σε 11 πεινασμένους πρόσφυγες που είχαν κρυφτεί στα βουνά της Χίου.

Ακόμα και οι λιμενικοί παραδέχθηκαν ότι ο 23χρονος τους βοήθησε να εντοπίσουν τους 11 πρόσφυγες, ενώ δεν χρειάστηκε καν η αγόρευση των δικηγόρων υπεράσπισης. 

Οι 11 πρόσφυγες που βοήθησε ο 23χρονος, έμειναν κρυμμένοι, φοβούμενοι ότι αν γίνουν αντιληπτοί θα έχουν την τύχη πολλών εκατοντάδων προσφύγων που βρέθηκαν να θαλασσοπνίγονται μέσα σε liferaft, αμέσως μετά την άφιξή τους σε κάποιο από τα νησιά του Αιγαίου. Όλοι ήταν μέρος μιας ομάδας 18 ατόμων που είχαν βγει στα ΒΑ παράλια της Χίου, 48 ώρες νωρίτερα, ενώ επτά από αυτούς παραλήφθηκαν αυθημερόν από την Ύπατη Αρμοστεία και οδηγήθηκαν στη δομή καραντίνας στη Λευκωνιά. Όταν η πείνα και η δίψα τούς κατέβαλε, ένας εξ αυτών επικοινώνησε με φιλικό του πρόσωπο στη Γερμανία ζητώντας βοήθεια.

Ο κάτοικος Γερμανίας, πιθανότατα Σύρος και αυτός, με τη σειρά του φέρεται να επικοινώνησε με τον 23χρονο που εργάζεται στην περιοχή, παρακαλώντας τον να βοηθήσει τους τρομαγμένους πρόσφυγες με νερό και φαγητό. Έτσι, ο τελευταίος τούς εντόπισε και αφού οι έντεκα του έδωσαν κάποια χρήματα που δεν υπερέβαιναν τα 100 ευρώ, έφυγε και επέστρεψε με τα αναγκαία τρόφιμα και τα νερά, «προκειμένου να διευκολύνει την παράνομη διαμονή τους στη Χίο, δυσχεραίνοντας έτσι και το έργο των ελληνικών αρχών», σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, η οποία και τον συνέλαβε.
 

*Πληροφορίες ΕφΣυν

**Φωτογραφία αρχείου
πηγη: http://artinews.gr