Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 17 Ιούν 2022
Κάτοικοι βόρειας Εύβοιας / «Δεν έκαναν τίποτα, δεν έφτιαξαν τίποτα»
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Αποστολή στη βόρεια Εύβοια

 

Οι εικόνες δεν ήταν σκηνοθετημένες. Κατέβαινε από το αυτοκίνητο να μιλήσει με τον κόσμο που έβλεπε μπροστά του και οι φωτογράφοι έτρεχαν να προλάβουν.  Έτσι μόνο θα μπορούσε να πιάσει τον πραγματικό παλμό της κοινωνίας στη βόρεια Εύβοια αυτή τη στιγμή, η οποία συνεχίζει να φέρει πάνω της το αποτύπωμα της καταστροφής και να μοιάζει η σημερινή της εικόνα μ’ εκείνη του Αυγούστου πολύ περισσότερο απ’ όσο θα περίμενε κανείς. Μια βόρεια Εύβοια που κοίταζες γύρω κι έβλεπες μόνο δάση με μαυρισμένους σκελετούς δέντρων και βλέμματα γεμάτα απόγνωση.

Στην Αρκίτσα

Πρώτη στάση για την περιοδεία του Αλέξη Τσίπρα, η Αρκίτσα Φθιώτιδας, η περιοχή που βρίσκεται απέναντι, αλλά βιώνει επίσης τις επιπτώσεις από την αποδυνάμωση της οικονομίας. Την οποία πάντως, σε αντίθεση με την κυβέρνηση, δεν εγκατέλειψε το χιούμορ. Βλέποντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ένας απ’ τους ανθρώπους που τον περιτριγύρισαν αναφέρθηκε στην επιδότηση που πήρε ως αγρότης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Αλ. Τσίπρα να σχολιάζει ότι «του λείπανε τα 8.500 χιλιάρικα» και τον κόσμο μετά να γελάει. Το χιούμορ συνεχίστηκε, με κάποιον άλλον ν’ αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός θα κάνει αίτηση και για τον κοινωνικό τουρισμό, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να σχολιάζει στο ίδιο ύφος: «Αλλά θα φτιάξει ένα πρόγραμμα για τη Μύκονο για κοινωνικό τουρισμό, γιατί εδώ δεν έρχεται αυτός».

ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΥΒΟΙΑ

Στην Ιστιαία

Στην πλατεία της Ιστιαίας η εικόνα ήταν η ίδια. Πάλι ο Αλ. Τσίπρας περιτριγυρισμένος από κόσμο, πάλι με διάθεση να κοντοσταθεί όσο περισσότερο επέτρεπε το πρόγραμμα. «Δεν έκαναν τίποτα, δεν έφτιαξαν τίποτα» είπε ο κάτοικος. Εξ ου και οι πρόσφατες αποδοκιμασίες στα επιλεγμένα πρόσωπα της κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση της περιοχής. «Έχει κάθε λόγο η Εύβοια να μιλάει, να διαμαρτύρεται, να φωνάζει» τόνισε ο κάτοικος, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να κατανοεί: «Πέρασε ένας χρόνος, μόνο λόγια και ανακοινώσεις». Μόνο που εκεί ο χρόνος μετρά διαφορετικά, όπως του επισήμαναν. «Ένας αιώνας πέρασε».

 

Μέσα στο δημαρχείο ο Αλ. Τσίπρας συνομίλησε, παρουσία των βουλευτών Μίλτου Χατζηγιαννάκη (Εύβοια), Βαγγέλη Αποστόλου (Εύβοια) και Γιάννη Σαρακιώτη (Φθιώτιδα), μ’ εκπροσώπους απ’ όλα τα κομμάτια της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Ξεκίνησε την εισήγησή του λέγοντας «ήρθα για να σας ακούσω». Και του είπαν ότι η ανασυγκρότηση είναι ένα πουκάμισο αδειανό. Ούτε αποζημιώσεις ούτε ενίσχυση των υποδομών, αντίθετα συνέχιση της εγκατάλειψης και περαιτέρω υποβάθμιση των συνθηκών που καθορίζουν την παραμονή του κόσμου σ’ ένα μέρος. Στο Κέντρο Υγείας ακόμα περιμένουν τα δύο ασθενοφόρα που τους έταξαν. Στα σχολεία 17 θέσεις εκπαιδευτικών καταργούνται, ενώ στα χωράφια και στα δάση μελισσοκόμοι, ρυτινοκαλλιεργητές και αγρότες συνεχίζουν να πασχίζουν με τις τσέπες αδειανές, χωρίς την παραμικρή οικονομική ενίσχυση.

ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΥΒΟΙΑ

Στο Μαντούδι

Μετά τη συζήτηση στο δημαρχείο και τη συνάντηση που είχε με δασεργάτες λίγο έξω από το Μαντούδι, όπου του μεταφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ότι λόγω της έλλειψης μέτρων αντιπυρικής προστασίας κινδυνεύουν να καούν πάλι ακόμα και τα ίδια μέρη, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι «στη βόρεια Εύβοια αποκρυσταλλώνονται η αδιαφορία και η κοροϊδία του επιτελικού κράτους του κυρίου Μητσοτάκη». Ανέφερε συγκεκριμένα: «Δέκα μήνες τώρα δεν έχει πέσει ούτε 1 κυβικό μέτρο μπετόν για αντιπλημμυρικά έργα. Δέκα μήνες τώρα και όσοι έχουν δει τα σπίτια τους να καίγονται έχουν αποζημιώσεις που δεν φτάνουν ούτε για να μαζέψουν τα μπάζα από τα καμένα τους σπίτια. Δέκα μήνες τώρα και όσοι είχαν δραστηριότητα στον πρωτογενή τομέα της παραγωγής έχουν παραμείνει παντελώς αβοήθητοι, μόνοι τους να ξαναχτίζουν τη ζωή τους μέσα από τις στάχτες».

Η αίσθηση αυτή δεν διαφοροποιήθηκε στον τελευταίο σταθμό της περιοδείας στο χωριό Φαράκλα, όπου του είπαν, μεταξύ άλλων, ότι οι κάτοικοι που είδαν τα σπίτια τους να χάνονται στις φλόγες συνεχίζουν να μένουν σε σπίτια συγγενών και φίλων, και όσα είναι «κόκκινα» παραμένουν ρημαγμένα.

πηγη: https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου