Πώς βρέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέναντι στο μεγαλύτερο  κίνημα καλλιτεχνών των τελευταίων ετών, να επιχειρεί ο ίδιος την πυρόσβεση καλώντας εκπροσώπους τους την Τετάρτη σε συνάντηση;

Γιατί δεν ικανοποίησαν τους σπουδαστές των σχολών παραστατικών τεχνών οι «επιδιορθωτικές» κινήσεις και τα λεγόμενα Μενδώνη και Γιατρωμανωλάκη και χρειάστηκε να πάρει πρωτοβουλία ο ίδιος ο πρωθυπουργός;

Τελικά θα βρεθεί λύση στην αυριανή συνάντηση, ή ο Κ.Μητσοτάκης θα έχει διαμαρτυρόμενους εκτός από τους αρχαιολόγους και τους εργαζόμενους στα μουσεία, και τους ανθρώπους του θεάτρου αύριο το απόγευμα, την ώρα που θα παρουσιάζει το  αρχιτεκτονικό προσχέδιο που επελέγη για την επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, σε ειδική εκδήλωση στο μουσείο στις 18.00;

Η δημοσιοποίηση  του Προεδρικού Διατάγματος 85/22 που εξισώνει τα καλλιτεχνικά πτυχία με τα απολυτήρια λυκείου στις 17 Δεκεμβρίου, ήταν η αφορμή να δημιουργηθεί ένα δυναμικό κίνημα σπουδαστών (αρχικά του Εθνικού θεάτρου και κατόπιν όλων των δραματικών σχολών ιδιωτικών και δημόσιων) το οποίο συμπαρέσυρε τους καθηγητές τους και τελικά όλον τον καλλιτεχνικό κόσμο που εκφράστηκε με καταλήψεις, συναυλίες, απεργίες, παραιτήσεις.

Ένας μάλιστα από τους παραιτηθέντες καθηγητές του Εθνικού, ο Π. Σεβαστίκογλου, δήλωσε πως οι φοιτητές διαμαρτύρονται δικαίως και πως οι καλλιτέχνες είναι υπεύθυνοι που δεν είχαν πιέσει έως σήμερα τις κυβερνήσεις να λύσουν ένα θέμα που χρονίζει.

Κι αυτό γιατί η διαβάθμιση των πτυχίων των καλλιτεχνών είναι στον αέρα πολλά χρόνια. Καμία κυβέρνηση δεν έδωσε λύση. Γιατί τότε δέχεται τα πυρά η κυβέρνηση Μητσοτάκη; Γιατί όπως είπε ο κ. Σεβαστίκογλου σε συνέντευξη του στο Κόντρα «...έκανε την καθόλου δημιουργική ασάφεια που υπήρχε, Προεδρικό Διάταγμα. Φωτογράφισε την κατάσταση. Αλλά πριν φωτογραφήσεις, πρέπει να διορθώσεις την εικόνα».

Η κυβέρνηση όχι απλά δεν διόρθωσε την εικόνα, αλλά προχώρησε βίαια και με πρωτοβουλία αναρμόδιων υπουργείων στην υποβάθμιση των καλλιτεχνικών πτυχίων, αλλάζοντας τους εργασιακούς όρους αλλά και τους ακαδημαϊκούς για όλους-ες τους τις πτυχιούχους. Ήδη μέχρι πρότινος, εξαιτίας της ασάφειας που επικρατούσε, κάποιες σχολές έκαναν δεκτές τις προτάσεις για μεταπτυχιακές σπουδές, κάποιες όχι. Μετά το Προεδρικό Διάταγμα, οι απόφοιτοι είναι πλέον και επίσημα, απλά... απόφοιτοι λυκείου, γεγονός που δεν επηρεάζει μόνο την εργασία τους στο δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, εκτός από την ακαδημαϊκή τους εξέλιξη.

Μενδώνη - Γιατρομανωλάκης: Προσβολές και άγνοια

Ενώ το προεδρικό διάταγμα υπέγραψε το υπουργείο εσωτερικών, τα κάρβουνα κλήθηκαν να βγάλουν από τη φωτιά η κ. Μενδώνη και ο υφυπουργός κ. Γιατρομανωλάκης. Ο δεύτερος κατηγορήθηκε πως είχε παντελή άγνοια της υπόθεσης.

Τόσο οι καθηγητές όσο και οι φοιτητές, δήλωσαν πως επικαλέστηκε νομικά κολλήματα για την μη ικανοποίηση του αιτήματος τους, τα οποία δεν ονομάτισε ποτέ. Προκάλεσε δε με δηλώσεις του τύπου « δεν μας ενδιαφέρει τι πτυχία έχουν, οντισιόν θα κάνουμε και με οντισιόν θα προσλαμβάνονται», όπως προκάλεσε και η κ. Μενδώνη που συμπέρανε μιλώντας για τους καθηγητές του Εθνικού πως «κάποιοι δεν το κατάλαβαν ή κάποιοι δεν θέλησαν να τους αφήσουν να το καταλάβουν» λέγοντας εμμέσως πλην σαφώς πως ενδέχεται να είναι υποκινούμενοι. Ο δε κ. Οικονόμου κατηγόρησε τους καλλιτέχνες πως βρίσκονται σε σύγχιση.

Οι προσβλητικοί τόνοι, η αδιαλλαξία στην πράξη από την κυβέρνηση και οι κλιμακούμενες κινητοποιήσεις από την πλευρά των σπουδαστών που κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στην κοινωνία, ανάγκασαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναλάβει την πρωτοβουλία της συνάντησης, υποχωρώντας από την αρχικά αδιάλλακτη στάση. Προηγουμένως, οι φοιτητές αρνήθηκαν να συναντηθούν με τους κ. Γεραπετρίτη και Σ. Σκέρτσο και αποδόμησαν όλα τα επιχειρήματα  της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟ.

Ωστόσο ακόμα και μετά την πρωτοβουλία Μητσοτάκη, ο κ. Βορίδης από το βήμα της βουλής, χαρακτήρισε υποκινούμενους τους καλλιτέχνες, πράγμα που κάνει πολλούς να αναρωτιούνται αν τελικά επιθυμεί να δώσει λύσει ο πρωθυπουργός, ή να προβάλλει τελικά την εικόνα που του απέδωσε ο κ. Βορίδης, εκείνη του «πρωθυπουργού που εξαντλεί κάθε περιθώριο διαλόγου».

«.. Δεν έχω αντίρρηση αν κάποιος θέλει να βάλει μπροστά μια κομματική ταμπέλα και να κάνει κινητοποιήσεις γιατί πιστεύει ότι με αυτό το τρόπο πλήττει τη κυβέρνηση. Δημοκρατία έχουμε, αλλά είναι πιο έντιμο να το πει αυτό καθαρά και όχι ότι θίγεται από κάτι από το οποίο και εσείς ψηφίσατε και λέει ρητά ότι εξαιρούνται. Η συζήτηση θεωρώ ότι πρέπει να πάρει τη κανονική της διάσταση. Θεωρώ ότι η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει πλήρως το διάλογο, δίνοντας απολύτως διαλλακτικό κλίμα και από δω και πέρα όλοι κρινόμαστε» υποστήριξε ο Μάκης Βορίδης.

Ακρόαση ή λύση;

Το μεσημέρι της Τετάρτης λοιπόν, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με εκπροσώπους των καλλιτεχνών για το ζήτημα της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.

Έχουν κληθεί να συμμετάσχουν οι:

  • Κώστας Κεχαγιόγλου (πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος),
  • Σπύρος Μπιμπίλας (πρόεδρος Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών),
  • Μίνα Ανανιάδου (πρόεδρος σωματείου εργαζομένων στον χορό),
  • Βασίλης Παρασκευόπουλος (πρόεδρος Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου),
  • Γιάννης Μόσχος (καλλιτεχνικός διευθυντής Εθνικού Θεάτρου),
  • Αστέρης Πελτέκης (καλλιτεχνικός διευθυντής Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος),
  • Δηώ Καγγελάρη (διευθύντρια Σχολής Εθνικού Θεάτρου),
  • Γιάννης Ρήγας (διευθυντής Σχολής Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος),
  • Λυδία Κονιόρδου (πρώην υπουργός Πολιτισμού),
  • Θάνος Παπαδογιάννης (εκπρόσωπος σπουδαστών Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου).

Αν ο πρωθυπουργός επιθυμεί απλά μια ακρόαση, η απάντηση είναι πως τα αιτήματα ειπώνονται εντατικά ήδη από τα μέσα Δεκεμβρίου. Αν η συνάντηση έχει σαν στόχο να ακουστούν προτάσεις για ένα μακρόπνοο σχέδιο καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, δεν λύνεται το άμεσο θέμα του Προεδρικού Διατάγματος το οποίο η κυβέρνηση αδυνατεί να αποσύρει καθώς αφορά άλλους 70 κλάδους εκτός από αυτό των καλλιτεχνών.

Εκτός από αυτό όμως, όπως δήλωσε και η Τ. Τσανακλίδου, από το προεδρικό διάταγμα, βγαίνουν οφελημένα τα κολέγια που διαφημίζουν ήδη τριετείς και τετραετείς καλλιτεχνικές σπουδές με αναγνωρισμένο πτυχίο.

Στην πραγματικότητα ο πρωθυπουργός, βρίσκεται  «καρφωμένος στο σανίδι» και είναι πολύ πιθανό να ελπίζει απλά σε ένα θαύμα. Στο ότι δηλαδή ενδεχομένως να υποχωρήσουν οι διαμαρτυρόμενοι σε σχέση με το προεδρικό διάταγμα, αν υπάρξει ισχυρή δέσμευση για την ανωτατοποίηση των καλλιτεχνικών σπουδών. Αυτό όμως δεν είναι κάτι που φαίνεται να αποδέχονται ως λύση οι σπουδαστές, που έχουν θέσει ως προαπαιτούμενο την απόσυρση του προεδρικού διατάγματος.

Από την άλλη, αν ισχύουν οι διαρροές, ότι θα κάνει δεκτή την πρόταση της διοίκησης  του Εθνικού θεάτρου, και θα εντάξει τους καλλιτέχνες σε ανεξάρτητη κατηγορία δηλαδη ΚΕ -  "Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης" ισότιμη ομως με "Τεχνολογικής Εκπαίδευσης", θα μιλάμε για μια νίκη των καλλιτεχνών κι ένα μεγαλοπρεπές άδειασμα των υπουργών του.

Ένα άλλο ενδιαφέρον σημείο είναι, τι θα εισφέρει στη συζήτηση η Λυδία Κονιόρδου, η οποία ως υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έδωσε λύση στο θέμα που χρονίζει. Με ποιο σκεπτικό την κάλεσε ο πρωθυπουργός; Μήπως για να αξιοποιηθεί επικοινωνιακά την επόμενη ημέρα πως η ευθύνη για την εξέλιξη των πραγμάτων βαραίνει το ίδιο και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Σύμφωνα πάντως με ασφαλείς πληροφορίες του tvxs, η πρώην υπουργός δεν θα παρευρεθεί στη συνάντηση για να αποφύγει τέτοιου είδους παγίδευση.

«Δεν μας καλέσατε»

Διαμαρτυρίες υπάρχουν και για το ίδιο το προσκλητήριο, καθώς σύμφωνα με τις απόψεις ορισμένων όπως αυτή του Αργύρη Ξάφη, δεν εκπροσωπούνται όλοι -ες όσοι πλήττονται από το Προεδρικό Διάταγμα:

Σε ανάρτησή του, ο ηθοποιός Αργύρης Ξάφης, αναφέρει:

«Στη συνάντηση της Τετάρτης δεν εκπροσωπούνται: Οι Κινηματογραφιστές! Ένας ολόκληρος, σημαντικότατος, αδελφός κλάδος. Οι Ιδιωτικές Δραματικές σχολές! Το 95% δηλαδή των σχολών (και ο ελέφαντας στο δωμάτιο.) Οι σπουδαστές των ιδιωτικών δραματικών! Το 90% των σπουδαστών που πλήττονται από το ΠΔ και αυτοί που δεν έχουν αναφερθεί σε καμιά κυβερνητική ανακοίνωση. Και αν θέλουν να ακούσουν και ένα σοβαρό ιστορικό, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Δραματικής Τέχνης. Που έχει όλο το ιστορικό της υπόθεσης και ξέρει τι παίζει από μέσα κι απ’ έξω. Κάτι πρέπει να γίνει για αυτό (χωρίς να περιμένω ότι θα γίνει διάλογος την Τετάρτη, απλά θα επιμείνει ο ΠΘ ότι δεν έχει γίνει κανένα λάθος και πρέπει να το καταλάβουμε όμως παρόλ΄αυτά.) ~Προτείνω να ζητήσουν οι υπάρχοντες καλεσμένοι ως πράξη αλληλεγγύης την εκπροσώπησή των παραπάνω..»